İçtiğimiz Suyun Geleceğin Petrolü Haline Gelebileceğini Yüze Tokat Gibi Çarpan 14 Gerçek

Yaşamın kaynağı hep bizimle oldu, ve olmaya da devam edecek. Ama onun sınırsız olduğunu düşünmek kritik bir hata. Neden öyle olduğunu da, bu yalın ve çarpıcı veriler söylüyor. 

Hazır olun.

1. Dünyadaki suyun yalnızca %2.53’ü içme suyu.

2. Bu içme suyunun %69.56’sı kutuplarda buzul halde.

3. Bu da dünyadaki suyun %0.77’siyle tüm insanlığın idare ettiği anlamına geliyor.

4. Şu an insanlık, bu suyun yarısından fazlasını aktif olarak kullanıyor.

5. Bu oran 2025 yılında %90’a çıkacak.

6. Birleşmiş Milletler raporuna göre su kaynaklarının popülasyon artış hızıyla doğru orantılı olarak artması gerekiyor.

7. Gelişmiş topraklarda her insan günde ortalama 20 ila 40 litre arasında su tüketiyor.

8. Kanada örneğinden gidelim. Kanada’da bir kişi yalnızca kişisel kulanımda 350 litre su harcıyor.

9. Bu sayı genel ortalamada günde 628 litreyi buluyor!

10. Kanada su konusunda dünyanın en müsrif ikinci ülkesi.

11. Herhangi bir ülkede harcanan her 100 bin litrelik su, 50 bin dolardan fazla vergi yükü anlamına geliyor.

12. Dünyada bugün 783 milyon insanın temiz suya erişimi yok. Yeterli miktarda temizlik söz konusu olduğunda bu sayı 2.5 milyara ulaşıyor. Bu sayının gelecekte daha da artacağı gerçeği sır değil.

13. Bu bilgiler ışığında, suyun gelecekte şimdiki konumundan daha kıymetli bir noktaya erişeceği düşünülüyor.

14. Bir petrol kıymetinde olur mu bilemeyiz ama, bu ihtimal kesinlikle küçümsenecek gibi değil!

💧

Popüler İçerikler

Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
İçimizin Yağları Eridi: Kızılcık Şerbeti'nde Fatih, Doğa ve Giray Öpüşmesini İlk Sıradan İzledi!
Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
YORUMLAR
13.05.2017

Dünya da 783 milyon insan temiz suya erişemiyor. Çamurlu suyu el verdiğince arıtıp içiyor. Biz Türkiye'de dupduru sularla banyo yapıyoruz. Elimizin altındayken kıymeti üzerine bi saniye durup düşünmediğimiz bi nimet. Küresel ısınma ve su kaynaklarının korunması konusunda evlerimizde alabileceğimiz önlemleri hepimiz az çok biliyoruz ama öyle bir bolluk yaşıyoruz ki tasarrufu aklımıza bile getirmiyoruz. En kötü senaryolar 50, 100 yıl sonrasını işaret ediyor ya 'Amaan o zamana kim öle kim kala' diyoruz. İhtiyacımız kadar suyu kullanıyoruz, israf ettiğimiz miktar ise iki kuşak sonra ki torunlarımızın hakkı. Inların hakkı olan suyla araba yıkıyo, 1 saat fazla duş alıyo, damlatan musluğu tamir etmeyi gereksiz görüyoruz. Susuzluktan banyo kavramını bilmeyen, ancak hayatta kalabilecek kadar su içebilen torunlarımız şimdi çektiğimiz filmlerdeki partilerde su savaşı yapan, duşun altında saatlerce ağlayan insanlarla dolu sahnelere bakıpta 'Allah belanızı versin' diyecekler.

13.05.2017

calistigim isyeri sanayi bolgesinde oldugundan sanayinin atik suyunu sebeke suyu olarak veriyorlardi. bunla dus alan iscilerde cilt ve saglik problemleri cikmaya baslamisti. en sonunda kan tahlillerinde yuksek fenol cikinca duruma mudahale ettim. detayli arastirip ve cozum olarak endustriyel olcek reverse osmos aritma sistemi kurdurdum. simdi isyerinin tum musluklarindan saf temiz su akiyor. iscilerin hic bir cilt yada saglik problemleri kalmadi. ama reverse osmos sistem 1 hacim saf uretirken, ondan daha fazlasini atik su olarak atiyor. yani su tuketimi iki katina cikti. olsun insan sagligi daha onemlidir tabi ama simdi isyerinde arabalari bu suyla yikamaya basladirlar. dedim ne yapiyorsunuz, normal sebeke suyu kullanin suya yaziktir israf, cevap bu su arabalarda kirec lekesi birakmiyor. ne kadar dersem diyim artilmis su kullaniyorlar. bu yonde hic bir bilinc yada umursamalari yok. simdi bu adamlara ne diyecen.

12.05.2017

@erkam evlice sen kücükken anlatılan bu korku masallarına inananlardanmıydın? merak ettim. Günde demek bir insan 20 ile 40 litre su tüketiyor öyle mi ? ve bu ortalama yani bu fabrikalar su bu hariç olmak üzere insan üzerinden veri. Ve Kanada da 628 bide küsürat vermiş ağam litre su gene ortalama. Demekki 1000 litre su tüketen insanlar var. Amerigada da kızlar teklif ediyormuş doğru mu ? sen 1000 litre suyu al bi harca allah aşkına . Millet arsa suluyor o su ile. günlük ihtiyaçları için hemide hemi. HİMMET ABİİİ BAĞA GARI ALACAN MII

Yaptığın yorumun gerisine karışmam senin düşüncendir, ancak yüksek konutların, hastanelerin, endüstriyel tesislerin su depolarını ve hidroforlarını seçen birisi olarak söylüyorum. Eviye, lavabo, küvet rezervuarları vb. nin insan için su sarfiyatı günlük 20 litreden fazla hesaplanır. Yediğin yemeğin içindeki su, duş alırken kullandığın su, elini yıkarken içerken kullandığın su derken rakam bunlara denk gelir. Basitçe bir musluğu tam açtığında dakikada yaklaşık 7 litre su akıtabilirsin. Herhalde 3 dk duş alıyoruzdur.

13.05.2017

2004 de dediler 2010 da bitecek 2010 da dediler 2017 yi göremeyiz şimdi de 2025 diyorlar maç berabere bittiği için uzuyor mu amk noluyor

TÜM YORUMLARI OKU (11)