İçten İçe Psikolojimizi Bozan Günlük Hayatta Sık Sık Karşılaştığımız 11 Durum

Git gide enerjinizin azaldığını, insanlardan sıkıldığınızı, kolay kolay hiç bir şeyin sizi mutlu edemediğini düşündüğünüz oluyor mu? Ya da sürekli yalnız kalmak isteyip sonra o yalnızlığın içinde boğulduğunuz? Kısacası hayatınız sizin de anlayamadığınız bir şekilde kötü gibi geliyor ve bunun için hiç bir sebebim ya da problemim yok ki diye düşünüyor musunuz?

Evet belirli ya da çok büyük bir neden olmayabilir ama günlük hayatta karşılaştığımız bir çok şey önemsiz ya da o an umrumuzda değilmiş gibi gelse de aslında bilinçaltımızı fena halde etkiliyor ve bizi depresyona varabilecek süreçlere itiyor. İşte o nedenlerden bazıları;

1. Çaresizlik

Evet kendi hayatımızda karşılaştığımız zorluklar karşısında yaşadığımız çaresizlik duygusu elbette bizi etkiler.  Bunun yanında bazen televizyonda gördüğümüz bir haber, toplum ile ilgili bazı olaylar, biri hakkında aldığımız bir haber bile bilinç altımıza çaresizlik olarak işlenebilir. Bu da belirli bir problem olmamasına rağmen kendimizi git gide güçsüz hissetmemize neden olabilir.

2. İşsiz kalma kaygısı

Bu çok iyi bir kariyerimiz olsa dahi içten içe boğuştumuz kimi zaman farkında bile olmadığımız bir problemdir. Sırf işimizi kaybederiz kaygısıyla bir çok şeyde esas fikrimizi söyleyememiz, haksızlıklar karşısında sessiz kalmamız v.s. de cabası.

3. Sevdiğiniz işi yapamamak

Yapılan araştrmalara göre bir çok kişi yaptığı işten memnun değil. Hayatımız boyu bize dayatılanlar, beklentiler yüzünden çoğumuz yapmaktan zevk aldığımız bir iş yerine daha garanti olan meslekler seçtik. Tüm bunların dışında yaptığı işten zevk almasına rağmen, acaba şu işi yapsam nasıl olurdu diye düşünen bir kesim de mevcut. 

Ve bunun düşüncesi bile, içten içe bir insanı mutsuz etmeye yetiyor. Zevk alınan bir şey ile en azından hobi olarak uğraşmak bunun etkisini ciddi oranda azaltabilir.

4. Maddi Kaygılar

İnsan psikolojisini en çok etkileyen nedenler arasında geçim sıkıntısı geliyor. Zorlanacağını düşündüğü için bir çok ihtiyacını ertelemek, faturaları nasıl ödeyeceğini düşünmek, mutsuz olmasına rağmen iş değiştirememek vs. Özellikle evli ve çocuklu kişilerde bu oran çok daha fazla.

5. Aile baskısı

Aileler iyi niyetli olsalar bile farkında olmadan bireyin gelişimi üzerinde, dayattığı doğrular yarattığı beklentiler ile olumsuz bir etki gösterebiliyor, özellikle baskıcı bir ortamda büyüyen bireylerde bunun etkisi çok fazla.

Çocuk yaşlarda sınavlarda başarılı olma ile başlayan bu beklentiler ileriki yaşlarda güzel bir iş, iyi bir evlilik şeklinde artarak devam ederken. çoğu insan ailesini mutlu etmek adına kendi isteklerini ya erteliyor ya da bastırıyor.

6. Güvensizlik

Toplumun geldiği son halde, özellikle büyük şehirlerde yaşayan kişiler arasında güvensizlik duygusu hat safhada. Bireysellik o kadar artmış durumdaki insanlar en yakınlarına bile güven duyamaz hale geliyor. Bu da doğal olarak psikolojilerini etkiliyor.

7. Belirsizlik

İlişikilerde, iş yaşamında, ekonomik anlamda ... bir çok konuda hayat belirsizliklerle dolu bu da doğal olarak kişinin kafasını sürekli meşgul ediyor ve enerjisini başka işlere aktarmasına engel oluyor.

8. Arkadaş Çevresi

Güzel vakit geçirdiğiniz, eğlendiğiniz, sevdiğiniz arkadaşlarınız olabilir. Ancak sizi gerçekten anlayan, destek olan, yeri geldiğinde cesaret veren kaç kişi var? Arkadaş ortamında ve iş çevresinde karşılaştığımız insanlar arasında fark ettirmeden biri ya da birileri sizi aşağıya çekiyor olabilir.

9. Toplumsal kutuplaşma

İnsanların toplumda git gide düşüncelerine göre bölünmesi, kimsenin bir diğerinin tercihlerine, hayat tarzına saygı duymaması, farklı olanı kabul etmemesi, değiştirmek için baskı yaratması, üstüne üstlük kendi gibi olmayana zarar verecek hale gelmesi, belki de bizleri en çok etkileyen nedenlerden biri.

10. Mükemmelliyetçilik

Çoğumuz kendimize hata yapma lüksü tanımıyoruz. Yaşadığımız ilişkide, yaptığımız işte ya da istediğimiz herhangi bir şeyde kusursuzu arıyoruz. Bu nedenle beklentilerimizi sürekli yukarı çıkartırken, bizi gerçekten mutlu edebilecek şeyleri görmezden geliyoruz. Bunu yaparken içten içe kendimize ne kadar zarar verdiğimizin farkında bile değiliz.

11. Yalnızlık

Her şeyle tek başına etmeye çalışırken yorgun düşüyoruz. Ve kimseye güvenemediğimiz, gerçek bir destek bulamadığımız için içten içe kendimizi yalnız hissediyoruz. Bazen tüm bu nedenlerden dolayı kendi kabuğumuza çekilmek iyi gibi gelse de aslında o yalnızlığın içerisinde boğuluyoruz.

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Göç İdaresi Başkanlığı Duyurdu: Türkiye'deki Suriyeli Sayısı Açıklandı
YORUMLAR
29.08.2016

oha diyeceksiniz ama hepsi var mk

29.08.2016

egolular var bi de onlar da psikolojinizin içine ediyo Bi egoistten bi de cahilden korkcanız

29.08.2016

#11 kimse sormamış ben sorayım bari; Bunca insan yalnızken, neden bunca insan yalnız?

TÜM YORUMLARI OKU (14)