İcradan Satılık İlanları ve Veriler Umut Vermedi: "Dolar 22 TL Olmalı" Diyen Üreticiler ve İşten Çıkarmalar!

Türkiye Ekonomi Modeli, çerçevesinde önceliklendirilen üretim ve ihracat, kur ve enflasyonu ikinci plana düşürse de göz ardı etmiyor. Kurda uzun zamandır uzmanların tartıştığı 'arka kapı satışları' nedeniyle oluşan baskı, verilere yansımaya başladı. Üretim ve ihracat verilerinde görülen yavaşlama emareleri hem dünyada resesyon endişelerini doğruluyor, hem de bize sirayet ediyor. Bu bağlamda üreticilerle ihracatçılar geçen yıldan bu yana neredeyse yüzde 100 değer kazanan kurun rekabet düzeyini kaybettiğini belirtiyor. Sorunların arttığı bazı sektörlerde işten çıkarmalar ve kapanmalar başlarken, zam gelmesi beklenen asgari ücretteki yükselişin de bu durumu tetiklemesi yeni korkumuz olur mu? Ekonomide çarklar nasıl dönüyor, çanlar kimin çalıyor?

İhracat verileri dış ticaret açığını ortaya çıkarırken, iç pazarda da enflasyonla düşen alım gücünde öne çekline talepte daralma görülmeye başlandı.

Siparişlerde yaşayan düşüş özellikle hazır giyim sektöründe etkisini hissettiriyor. Yüksek enflasyon maliyet artışlarına yol açınca kurdaki baskılanma da sorun oluşturmaya başladı. 

Tekstil ve giyim sektörü temsilcileri, ekonomik konjonktür ve kur nedeniyle belirsizliklerin oluştuğunu belirterek, fiyat veremediklerinden siparişlerde müşterilerin rakip ülkelere yöneldiğine dikkat çekti.

Sadece yakın süreçte değil gelecek 1 yıllık işlemlerde zorlanılacağı öngörülürken, dolar/TL'de kurun 22-23 TL olması gerektiği iddia ediliyor.

Sözcü'den Sayime Başçı haberine göre, TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat, enflasyon ve devalüasyonun bir yerde buluşması gerektiğini vurgularken, hesaplanan dolar kurunun en az 21-22 TL bandında olması gerektiğini söylüyor.

Kurun baskılandığını düşündüklerini belirten sektörün önde gelenlerinde Fayat, kur ile maliyetlerin dengelenmesi gerektiğinin de altını çiziyor.

Sektörde kan kaybının olduğunu ve bu şekilde süreceğini de belirten sektör temsilcisi, 'Sıkışmış vaziyetteyiz' dedi. Enflasyonun üretici nezdinde geri alınamayacağını bunun da kurda yükseliş dışında bir seçenek bırakmadığını 'Köprüden önceki son çıkış” ifadeleriyle anlattı. Yaklaşan yılbaşıyla beklene  asgari ücret zamlarının da sektörün bu halinde istihdama yönelmeyeceğini de söyledi.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, sektörde belirsizliğe vurgu yapan diğer bir isim olurken, 2023'te seçim süreci ve ücret artışlarını işaret ederek, kur üzerindeki baskının dengelenmesi gerektiğini savundu.

Sektörde siparişlerin azalırken, müşterilerin de kaçtığını söyleyen Kaya, fiyatlama yapamadıklarından, öne çıkan kapasite kullanımlarında çok ciddi boşluklar öngörüldüğünü de söyledi. Ürünlerin satılamadığını ve tekstil kısmında çözülmeler olduğunu bunun da iplik, boyahane gibi alanlarda işten çıkarmalara yöneldiğini belirtti. Ayrıca 'Kapanan ya da mola veren tesisler var” diyen Kaya, kurda 22-23 TL seviyesini denge olarak görüyor.

AVM'ler de zorda! Açıklanmasa da bankalara geçen AVM sayısı yükseliyor.

Dün Dünya'da Yener Karadeniz haberinde de, dikkat çekici bir açıklama vardı. Türkiye’de faaliyet gösteren en büyük yabancı alışveriş merkezi gruplarından olan Ece Türkiye’nin CFO’su Nuri Şapkacı, bankalara geçen AVM'ler olduğunu şu şekilde açıkladı: 

60-70’e yakın AVM bankalar tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. Kredi borcu olan bazı AVM’ler borçlarının faizini ödeyemiyor. Bize bankalar üzerinden ‘bizi alın’ ya da ‘bize destek verin’ diyen AVM’ler var.

Geçen hafta deneyimli ekonomi habercisi Ali Çağatay da bu konuya dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı.

twitter.com

Tekstil sektörümüz zor virajda: Türkiye’deki pamuk ipliğinin %36’sını, denim kumaşı(kot) üretiminin %37’sini gerçekleştiren Kahramanmaraş’ta bazı fabrikalar üretime ara verdi. Global halı üretiminin %40’ını gerçekleştiren Gaziantep’te ise son 6 ayda 30 bin işçi işten çıkarıldı.

Bu paylaşıma yapılan yorumlar,

Hem ekonomistlerden,

Hem de sektörden gelince de

dikkat çekici oluyor.

Bölgeden bildirenlerde iç açmıyor.

Geçen haftalarda da yine bu alana dikkat çekilmişti.

Dünyada İşten Çıkarma Dalgası: Peki Türkiye'de Durum Ne? Hangi Sektörlerde İflas ve İşten Çıkarmalar Başladı?

Basın İlan Kurumu'nun resmi ilan sitesinde de görülen "icradan" ilanları dikkat çekiyor.

Türkiye'de 432 adet işletmenin icradan satılık olduğu görülüyor.

Yine icradan satılık 693 adet tarla, tarım arazisi, bağ bahçe ve zeytinlik de ilgi çekiyor.

Kaynak: ilan.gov.tr

Eylül ayı itibarıyla Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) "İcra Dairelerindeki İcra (Esas) ve İflas Dosya Sayıları" grafiği de bu şekilde görülüyor.

Kaynak: UYAP

Avrupa'da beklenen resesyon bizi etkilemeye başlarken, enflasyonda mücadeleyi bırakan Türkiye, kurda da rekabeti kaybedecek gibi görünüyor.

Türkiye'nin İhracat Pazarlarında Bozulma 2,5 Yılın Zirvesinde: Dünyadaki Sorun Bizi Nasıl Etkiliyor?

ABD'de ufukta görünen işten çıkarmalar bize de gelir mi?

Resesyon Beklenen ABD Ekonomisinde Tedbirler İnsan Kaynaklarında Başladı: Teknoloji Başı Çekiyor!

Dünyada yaşananlardan kaçış olmadığı kesin! Hiç bir ülkeyi 2008'deki gibi teğet geçmeyeceği anlaşılan bu krizde asıl dalga yeni yılda gelecek gibi görünüyor.

Siz ne dersiniz? 2023'te ekonomiden beklentilerinizi yorumlarda bekliyoruz!👋👇

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''