İçlerinde Tek Sanatçı Barış Manço! İstanbul Şehir Hatları Vapurlarına İsimlerini Vermiş 12 Önemli Kişi

Şehir hatları vapurlarının en ünlüsü Barış Manço'dur. Peki ya vapurlara isim veren diğer kişiler... Biri Türk Boğazlarına ömrünü adamış, bir başkası Hava Kuvvetleri'nin şehit pilotuymuş. Hiç merak ettiniz mi bu isimleri?

1. Barış Manço İstanbul Şehir Hatlarının en eski 3 vapurundan biri. Moda semti ile gönül bağı olan ustanın vapuru genellikle Kadıköy-Beşiktaş arası sefer yapıyor.

Aslında vapurun ismi “İnciburnu” ama unutulmaz sanatçı Barış Manço’nun vefatından sonra isim değişikliği oluyor.

Barış Manço vapuru neredeyse 50 yaşında. Nostaljik görüntüsü nedeniyle hem vapur kaptanlarının hem de yolcuların kullanmaktan zevk aldığı vapurlar arasında.

2. İsmail Hakkı Durusu: Mustafa Kemal Paşa ve 18 silah arkadaşını 19 Mayıs 1919'da Samsun'a götüren Bandırma Vapuru'nun kaptanı. Kaptanın adı, Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından 1999 yılında 'Karşıyaka' vapuruna adı verildi.

16 Mayıs 1919’da yola çıkıp Atatürk ve 18 silah arkadaşını Samsun’a çıkarmıştır. Bu çıkış, Türk istiklal meşalesinin ateşlenmesine vesile olmuştur. Mütevazılığı, sakin mizacı, ağzının sıkılığı ve kaptanlıktaki mahir oluşu nedeniyle Mustafa Kemal Atatürk tarafından bu göreve özel olarak seçilmiştir. Bu özelliklerinden dolayı kendisine 'Efendi Kaptan' adı verilmiştir.

1871 yılında Kayseri’nin Talas ilçesi, şimdi mahalle olan Zincidere Beldesi'nde doğan İsmail Hakkı Durusu, İstanbul Heybeliada Ticari Kaptan Mektebinde yatılı olarak okuyup, mezun oldu. Atatürk’ü Bandırma vapuruyla Samsun’a götüren İsmail kaptan, 1922 yılında emekli olmuş.1940 yılında İstanbul’da vefat ederek Feriköy mezarlığına gömüldü.

3. Fahri Sabit Korutürk: Türkiye Cumhuriyeti'nin 6. Cumhurbaşkanı ve Türk Deniz Kuvvetleri'nin eski komutanlarından biridir.

1973-1980 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı yapmıştır.

4. Emin Kul: Türk sendikacılığında önemli bir isimdir. Büyük bir çaba sonucu, defalarca başarısız olmasına rağmen Denizciler Sendikası'nı kurmuştur. Bir deniz tutkunu olarak bilinen Kul'un 16 yaşında atıldığı denizcilik mesleği aralıksız 45 yıl devam etmiş.

1935 yılında Rize'de doğan Emin Kul; 1952 yılında çalışma hayatına gemi adamı olarak başladı. 27 yıl Denizciler Sendikası Başkanlığı görevinde bulundu. 1974-91 yılları arasında Türk İş'te Yönetim Kurulu üyeliği, Başkanvekilliği ve Genel Sekreterlik görevlerinde bulunan Kul daha sonra polikaya atıldı. Emin Kul 1991 yılında Mesut Yılmaz'ın daveti üzerine ANAP'a katıldı ve 1995 yılında yapılan seçimlerde İstanbul'dan milletvekili seçildi. Bir dönem Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak da görev yapan Kul, 2004 yılında vefat etti.

5. Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca: Tıp doktoru ve Klasik Türk Müziği sanatçısı.

1 Mart 1926 doğumlu Yavaşça, 1951 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp fakültesini bitirdi ve Haseki Hastanesi 1. Kadın Doğum Mütehassısı olarak mesleki görevine başladı. 1985 yılından başlayarak, hekimlik görevini bıraktığı 1990 yılına kadar Haseki Hastanesi Başhekimliğini yaptı. Aynı zamanda Türk müziği ile ilgilenen Yavaşça, yurt içinde ve yurt dışında sayısız ödül almıştır. 600'e yakın bestesi, 25 adet 78'lik plağı ve 15 adet 45'lik plağı vardır.

6. Nurettin Alptoğan: Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nin unutulmaz Genel Müdür Yardımcısı.

Türkiye Denizcilik İşletmelerine makine mühendisi olarak girmiş ve uzun süreler bu kurumda çalışmıştır.

7. Şehit İlker Karter: Kıbrıs Barış Harekatı esnasında Deregeçit mevkiine düşerek şehit olmuştur. Bu harekatın tek hava şehididir.

İlker Karter, 1943 tarihinde Eskişehir'de doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Eskişehir'de, lise öğrenimini İzmir Askeri Hava Lisesinde tamamlamış ve 1962 yılında girdiği Hava Harp Okulundan 1964 yılında asteğmen olarak mezun olmuştur.

20.07.1974 tarihinde 8. Ana Jet Üs Komutanlığında görevli iken, Kıbrıs Barış Harekatı nedeniyle görev uçuşu yaparken, Kıbrıs'ın Deregeçit mevkiine düşerek şehit olmuştur.

8. Şehit Metin Sülüş: Bir diğer Kıbrıs şehidimiz TCG Kocatepe'nin başçarkçısı olan binbaşıdır.

Kıbrıs Barış Harekatı'nın ikinci gününde yanlış istihbarat sonucu kendi askerlerimizin vurduğu Kocatepe gemisindeydi. Makine dairesinden sorumlu Binbaşı Metin Sülüş ile birlikte bu olayda 53 kişi şehit olmuştur.

9. Ahmet Hulusi Yıldırım: 1984-1988 yılları arasında Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nde Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürlük yapmıştır.

Ahmet Hulusi Yıldırım, görevi boyunca birçok önemli projeye imza atmıştır.

10. Şehit Sami Akbulut: Kıbrıs Barış Harekatı'na yüzbaşı olarak katılmıştır. Kayseri Komanda Tugayı'na bağlı paraşüt müfreze komutanı olarak katıldığı harekatta askerleri ile beraber ilk seferde atlamış ve şehit olmuştur.

11. Prof. Dr. Aykut Barka: Sismoloji alanında önemli bir isim olan profesör, 17 Ağustos depremini 2 yıl önceden tahmin etmiş ve bu çalışması büyük ses getirmiştir.

1951 yılında dünyaya gelen Barka, 1970-1975 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümünde lisans ve master yaptı. Bristol Üniversitesi'nde Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerine doktora çalışmasını tamamladı. Başta TÜBİTAK ve M.I.T. (ABD) olmak üzere Fransa, Birleşik Krallık ve Japonya'da bulunan birçok saygın araştırma kurumlarında görev yaptı.

Barka, Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Türkiye'nin diğer önemli tektonik bilinmezleri hakkında her biri birbirinden önemli çok sayıda yayın yapmış ve bunları bilim çevrelerince önemli bulunan uluslararası dergilerde yayınlanmıştır. Yayınları arasında 1997 yılında, Amerikan USGS kurumundan dünyaca ünlü jeolog Ross Stein ile yaptığı ve 17 Ağustos 1999 İzmit depremi için 2 yıl öncesinden olasılık belirttiği çalışma en çok ses getirenlerden biri olmuştur. Barka 2002 yılında hayatını kaybetti.

12. Kaptan Gündüz Aybay: Türk Boğazlarına ömrünü adamış ünlü kaptanın, Denizcilik, Deniz Hukuku, Türk Boğazları alanlarında bilimsel, tarihi ve kültürel amaçlı 10’dan fazla kitabı, 100’den fazla yayımlanmış makalesi ve incelemesi bulunmakta.

“Türk Boğazlarıyla ilgili sorunlar üzerinde uzun zamandır çalışıyorum. Bu çok yönlü, karmaşık ve devingen konuyu irdelerken çok ihtiyatlı ve kuşkucu olmak gerektiğini gözlemlerimle ve düştüğüm yanılgılarla öğrendim.”

Gündüz Aybay; Yüksek Denizcilik Okulu 1953 yılı Güverte Bölümü mezunudur. 10 yıl boyunca ticaret gemilerinde çalıştı. Uzakyol kaptanı oldu. 1963 yılında bu görevinden ayrılıp, Yüksek Denizcilik Okulu’nda öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. 1964 yılında İ.Ü. Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Aramızdan ayrıldığı 27 Eylül 2001 tarihine kadar, deniz hukuku alanında aralıksız avukatlık yaptı. Aynı dönemde, İTÜ Denizcilik Fakültesi, İ.Ü. Deniz Bilimleri Enstitüsü ile İşletme İktisadı Enstitüsü ve Deniz Harp Okulu’nda öğretim görevlisi olarak çeşitli denizcilik ve hukuk konularında dersler verdi.

Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği ile İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği’nde başkanlık görevlerini de üstlenen Aybay, Hukuk Araştırmaları Vakfı ve Deniz Hukuku Derneği’nde kurucu üye ve yönetim kurulu üyesi olarak çalıştı.

Popüler İçerikler

Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
YORUMLAR
28.09.2019

"Tek sanatçı" Barış Manço diye başlık atmışsınız ama Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca sanki "teknik olarak" daha üretken bi sanatçıymış? Keşke "sizin tanıdığınız tek isim" Barış Manço falan deseymişsiniz.

28.09.2019

Barış Manço <333

Pasif Kullanıcı
28.09.2019

Erdoğan bundan nasıl geri kalmış hayret?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ