İçişleri Bakanlığı Terör Saldırısında Hayatını Kaybeden Gençlerin Ailelerine Verilen Tazminatları Geri İstiyor

2005 yılında PKK'nın Aydın'da bir minibüste düzenlediği bombalı terör saldırısında hayatını kaybeden Eda Okyay, Ufuk Yücedeniz ve Deniz Tutum'un ailelerine açtıkları dava sonucu 70'er bin TL'lik tazminat verilmesine karar verildi. Ancak İçişleri Bakanlığı'nın 'saldırıda devletin kusuru yok' diyerek yaptığı itirazın ardından dava tam bir yılan hikayesine döndü. İçişleri Bakanlığı avukatları ailelerden verilen paraları faiziyle birlikte geri istiyor. Acılı aileler ise devletin bu tutumuna öfkeli.

Kuşadası'nda 16 Temmuz 2005 tarihinde Kadınlar Denizi'ne giden minibüse PKK'lı teröristler tarafından konulan bombanın patlatılmasıyla, Deniz Tutum (21), Ufuk Yücedeniz (23), Eda Okyay (24), İrlandalı Tana Whalen (17) ve İngiliz vatandaşı Helyn Bennett (21) yaşamını yitirdi. Saldırıda 13 kişi de yaralandı. 

Olaydan yaklaşık 9 ay sonra, eylemi gerçekleştiren M.S.K. Elazığ'da yakalandı ve çıkarıldığı mahkemece 5 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Yerel mahkemenin tazminat kararı Danıştay'dan döndü

DHA'nın aktardığına göre, terör saldırısında can veren Deniz Tutum, Ufuk Yücedeniz ve Eda Okyay'ın aileleri, Aydın Valiliği'ne yaptıkları tazminat başvurusundan sonuç alamayınca 13 yıl önce Aydın İdare Mahkemesi'nde dava açtı. 

Yerel mahkeme, ölenlerin ailelerine devletin 70'er bin TL tazminat ödemesine karar verdi. Ailelere bu paralar ödendi. Ancak tazminat tutarını fazla bulan İçişleri Bakanlığı, Danıştay'a itirazda bulundu. Dosyayı inceleyen Danıştay 10'uncu Dairesi, terör saldırısında 'Devletin hizmet kurusu bulunmadığı' gerekçesiyle kararı bozdu ve tazminat ödenmesine gerek olmadığına hükmetti. Davaya yeniden bakan Aydın İdare Mahkemesi, bu kez Danıştay'ın bozma gerekçesine uydu, tazminat ödenmemesi kararı verdi. Yerel mahkemenin ilk kararının tam tersi yönde yeni bir karar vermesiyle yıkılan aileler, bir kez daha Danıştay'a itiraz başvurusunda bulundu.

Danıştay'dan iki farklı karar çıktı

Yaşamını yitiren gençlerden Eda Okyay'ın ailesinin başvurusunu 10'uncu Hukuk Dairesi, Ufuk Yücedeniz ile Deniz Tutum'un ailelerinin itirazlarını ise Danıştay 15'inci Hukuk Dairesi görüştü. Her iki hukuk dairesi de ailelerini taleplerini reddetti. Bunun üzerine aileler bu kez de Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na karar düzeltme başvurusunda bulundu. Karar düzeltme talebinde bulunan Eda Okyay'ın babası Azmi Okyay'ın yaptığı bu itiraz da kabul edilmedi. Kızının ölümünden sonra yüksek mahkemeden gelen kararla bir kez daha yıkılan Azmi Okyay, son umut olarak Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Ancak Ufuk Yücedeniz ile Deniz Tutum'un dosyalarını inceleyen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Eda Okyay için verilen kararın aksine bu kez, iki gencin ailesinin yaptığı itirazı haklı buldu.

Yerel mahkeme davayı reddetti

İçişleri Bakanlığı avukatları bu kez de davanın tekrar görüldüğü Aydın İdare Mahkemesi'ne, Eda Okyay hakkında verilen ret kararını gerekçe gösterip davanın bir kez daha reddedilmesini istedi. Aydın İdare Mahkemesi bakanlığın talebini yerinde buldu ve Ufuk Yücedeniz ile Deniz Tutum'un ailelerini üzen karar verdi. Bu gelişme üzerine Ufuk Yücedeniz ile Deniz Tutum'un aileleri, yeniden Danıştay'a temyiz başvurusunda bulundu.

Deniz Tutum'un babası: "Yaşadıklarımız bizi çok üzdü"

Danıştay'ın kararından sonra İçişleri Bakanlığı avukatları, hemen harekete geçti ve Deniz Tutum'un babası Şahin Tutum'dan 2005 yılında ödedikleri 70 bin TL tazminatı, faiziyle birlikte geri istedi. Bu davanın Seferihisar Asliye Hukuk Mahkemesi'nde devam ettiği öğrenildi. 

Yaşadıklarına tepki gösteren aileler adına konuşan Şahin Tutum, 'Çocuklarımız kendiliğinden hayatlarını kaybetmedi. Terör saldırısına kurban gittiler. Bu tarihten beri yaşadıklarımız çocuklarımızı kaybetmenin yanında bizleri çok fazla üzdü. Devlet terör saldırılarında hayatını kaybedenlere çeşitli haklar verdi, ancak bizim aldığımız tazminatların peşini bırakmadı. Halbuki bizim çocuklarımız da terör saldırısında can verdi' dedi.

Son umut Anayasa Mahkemesi

Öte yandan Eda Okyay'ın ailesinin son umudu, Anayasa Mahkemesi'nden çıkacak olan karara kaldı. Buradan da ailenin istediği sonuç çıkmazsa, ödenen 70 bin TL tazminat, 13 yıllık faiziyle birlikte devlet tarafından geri alınacak.

Turistlerin ailelerine 1.2 milyon pound ödendi iddiası

Acılı aileler, daha önce, aynı saldırıda ölen İngiliz turist Helyn Bennet ve İrlandalı Tana Whalen için devletin 1 milyon 200 bin pound ödediğini iddia etmişti. Ancak bu konuda resmi bir açıklama yapılmamıştı.

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Wanda Nara ile Yasak Aşk Yaşadığı Öne Sürülen Keita Balde Sivasspor'dan Gönderildi
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
YORUMLAR
13.06.2018

ülkelerini teröristlere bırakıp kaçan suriyeli vatansızlara 30 milyar dolar ver, terör mağduru olan kendi vatandaşından 3 kuruşu esirge. böyle devlet mi yönetilir lan yeter artık gerçekten yeter.

13.06.2018

Bir de faizini de istemiş utanmazlar

Pasif Kullanıcı
13.06.2018

Devletin suçu yok nedir ya? Devletin ilk görevi vatandaşların güvenliğini sağlamaktır!

TÜM YORUMLARI OKU (44)