İçişleri Bakanlığı Önündeki Saldırı Sonrası Ankara'da Son 10 Yılda Yaşanan Terör Saldırılarına Göz Atıyoruz

Türkiye, Ekim ayına terör saldırısı ile uyandı. Neyse ki saldırıyı gerçekleştiren teröristler arzu ettikleri emellerine ulaşamasa da iki polis memurunun yaralandığı öğrenildi. Saldırganlardan birisi etkisiz hale getirilirken diğer saldırgan ise bomba ile infilak etti. 

Başkent Ankara, özellikle 2015 ve 2016 yıllarında önemli sayıda terör saldırısına maruz kalmıştı. Ankara Gar Katliamı, Merasim Sokak ve Güvenpark Saldırıları kuşkusuz ilk akla gelenler. 

Başkentte yaşanan terör vahşetlerini, saldırıların boyutlarını ve üstlenen terör örgütlerini sizler için derledik.

Başkent Ankara, özellikle son 10 yıllık dönemde kanlı terör saldırıları ile karşı karşıya kaldı. Cumhuriyet Tarihinin en kanlı terör saldırısı 10 Ekim 2015'te Ankara Gar'ında yaşandı.

10 Ekim 2015'te Katılımcıların önemli bir kısmını HDP'lilerin oluşturduğu, farklı siyasi partilerden ve sivil toplum kuruluşlarından katılımların da yoğun olduğu 'Barış Mitingi' Ankara'nın en merkezi noktalarından Ulus'taki Gar önünde yapılacaktı. 

Türkiye o günlerde,1 Kasım 2015 Erken Seçimi öncesi, son derece kaotik bir atmosferden geçiyordu. 7 Haziran 2015 Seçimleri sonrası hükümet kurulamamış, partiler uzlaşamamıştı.

Türkiye kendi içinde siyasi krizlerle boğuşurken, ülkenin güney sınırlarında da önemli güvenlik zafiyetleri görülüyor, sınırlardan geçişlerde kontrol mekanizması yeteri kadar etkili çalışamıyordu.

PKK/PYD'nin yanı sıra IŞİD terör örgütü de Türkiye'yi tehdit ediyordu. 10 Ekim 2015 günü geldiğinde, 100 binin üzerinde kişinin katıldığı tahmin edilen büyük çaplı mitingte iki canlı bomba saldırısı gerçekleştirildi. Yaşanan katliamda 102 kişi hayatını kaybetti. 

Miting organizatörleri, gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığını ifade ederek saldırının gerçekleşmesinden iktidarı sorumlu tuttular.

Cumhuriyet tarihinin en kanlı terör saldırısı olarak kayıtlara geçen bu facianın ardından ülke çapında büyük bir panik baş gösterdi.

IŞİD'in üstlendiği saldırıların, Suriye'nin kuzeyinde PYD unsurlarının IŞİD'e yönelik saldırılarına misilleme olarak yapıldığı ileri sürüldü. 

Mağdurlar, uzun yıllar süren çabalarının sonunda, kamu görevlilerine ihmal ve görevi kötüye kullanma yönünde açmak istedikleri davalardan bir sonuç alamadı.

Türkiye'nin tutukladığı IŞİD yöneticileri ise, açılan davalarda saldırı ile doğrudan bir ilgileri olmadığını, farklı bir mekanizma tarafından hücrelerin harekete geçirildiği iddia ettiler.

Başkent Ankara, 2015 yılının ardından 2016 yılına da terör saldırılarıyla giriş yaptı. İlk büyük çaplı saldırı ise Şubat ayında gerçekleşti.

17 Şubat 2016'da Askeri lojmanların, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait servis araçlarının bulunduğu Merasim Sokak'ta saat 18:31'de bomba yüklü bir araç askeri araçların geçişi sırasında patlatıldı. 

Ankara'nın en merkezi noktalarından birinde; Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne oldukça yakın bir lokasyonda gerçekleşen saldırı bir anda ülke gündemine oturdu.

Saldırı açıkça Ankara'da konuşlanmış bulunan askeri noktaları hedef almıştı. Aynı zamanda kamuya açık bir bölgede olduğu için sivilleri de doğrudan hedef alıyordu.

Terör Saldırısı sonrası 28 kişi olay günü, bir kişide hastanede tedavi görürken yaşamını yitirdi. 61 kişi yaralandı. 

Saldırıyı kendilerini Kürdistan Özgürlük Şahinleri olarak tanımlayan TAK isimli PKK uzantısı terör yapılanması üstlendi. 

Saldırı sonrası Başbakan Ahmet Davutoğlu açıklama yaparak 9 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Yapılan haberlere ise yayın yasağı getirildi.

Merasim Sokak'ta yaşanan vahşet ne yazık ki bir son olmayacaktı. Çok kısa bir zaman sonra terör başkentte bu sefer Kızılay meydanında ortaya çıktı.

Neredeyse tüm Ankaralıların bir vesile yolunun geçtiği, şehrin en merkezi noktalarından, nerede yaşarsanız yaşayın toplu taşım aktarmalarının gerçekleştiği yer olan Kızılay Meydanı 13 Mart 2016 günü kana bulandı.

Merasim Sokak Saldırısı üstünden bir ay bile geçmemişken gerçekleşen bu terör saldırısını da yine PKK uzantısı TAK üstlendi. 

Güvenpark girişindeki Çevik Kuvvet otobüslerini hedef alan saldırganlar fark edilince belediye otobüsüne çarparak bomba yüklü araçlarını infilak ettirdiler.

Güvenpark Saldırısı sonucu 38 kişi yaşamını yitirdi, 125 kişi yaralandı. Türkiye uzun süre saldırının psikolojik etkisinden kurtulamadı.

Güvenpark Saldırısı, PKK Terör Örgütü'nün şehir merkezlerinde doğrudan sivilleri hedef aldığı bir saldırısı olarak da kayıtlara geçti. 

Başkent Ankara, Ekim 2015 - Mart 2016 arasındaki 6 aylık süreçte üç büyük saldırıyla sarsıldı. 

1 Ekim 2023'te İçişleri Bakanlığı önündeki saldırılar, teröristler açısından beklenen sonucu vermese de, başkentlilere o dehşet anları yeniden anımsattı.

İlgini çekebilir...

Ankara'daki Terör Saldırısına Yayın Yasağı Getirildi

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Zehir Zemberek Sözler: ''Teraziden Kaçan Bir Takım Görüyoruz''
Ortak Türk Alfabesindeki Yeni Harfler Nasıl Kullanılacak?
Mauro Icardi'den Sakatlık Sonrası İlk Paylaşım Geldi: Arjantinli Yıldıza Destek Mesajları Yağdı