İçimizi Açmayan İstatistiklerle Dünya Kadın Çalışanlarına Ne Kadar İyi Koşullar Sunuyor?

Dünya Ekonomi Forumu'nun her yıl yayınladığı Küresel Cinsiyet Ayrımı Raporu, kadınların yıllar geçtikçe iş yaşamında tırnaklarıyla kazıya kazıya önemli yollar kat ettiğini gösteriyor. 2006'dan bu yana dünya genelinde, çalışma hayatında kendine yer açan kadınların sayısı belirgin biçimde arttı; parlamentolarda da öyle. Ancak yine de mesleki cinsiyet eşitsizliği konusunda alınması gereken yol çok uzun. The Economist'in iş hayatındaki cinsiyet eşitsizliği konulu raporu hiç de iç açıcı değil.

1. The Economist, kadınların çalışma koşullarını 28 OECD ülkesinde incelemiş.

Ve sonuçlarını ortaya koyarken bu 7 göstergeyi temel almış: Cinsiyetler arası eğitim eşitsizliği, iş gücüne katkı, cinsiyetler arası gelir eşitsizliği, üst düzey yönetimde kadın istihdamı oranı, yönetim kurullarındaki kadınların oranı, hamilelik ve doğum sonrası imkanlar; ve parlamentodaki kadın oranı.

2. Kadınların çalışma koşullarının en iyi olduğu ilk 4 ülke şöyle:

* 100 üzerinden puanlarla.

En tercih edilesi ilk 2 ülke Finlandiya ve Norveç. Bu ülkeler 25-64 yaş arası kadın çalışanlara sunduğu olanaklar kadar, parlamentoda yüksek kadın temsili ile de dünyanın en iyileri.

3. İkinci en iyi ülkeler:

Fransa, kadınların yönetim kurullarında kendilerine yer bulabilme oranı en yüksek ülkelerden. Yine de orta ve üst kademe yönetim pozisyonlarında çok parlak olduğu söylenemez.

4. Sıralamaya devam edelim:

Kadın dayanışmasına verdiği destekle bilinen yeni Kanada başbakanı Justin Trudeau'nun da gayretleriyle 2016 raporunda Kanada'nın sıra atlaması bekleniyor.

5. OECD ülkelerinin kadınlara sunabildiği çalışma koşulları ortalaması:

Neredeyse tüm dünyaya kafa tutabilen bir kadın başbakana sahip Almanya'nın OECD ortalamasının altında kalması beklenmedik.

6. Listenin beşinci sırasındaki ülkeler:

ABD 42.7%'lik bir oranla, üst düzey kadın yönetici istihdamında dünyanın epey ilerisinde bulunuyor.

7. İmkanlar azalmaya devam ediyor:

Bu 4 ülkeyi listenin en dibinde yer almaktan kurtaran en önemli sebep ise, kadın ve erkeklere sağlayabildiği eğitim imkanlarındaki eşitlik.

8. Ve listenin en sonundaki 5 ülke:

Bu 28 OECD ülkesi içerisinde Türkiye, Japonya ve Güney Kore en son sırada kalıyor. Özellikle de kadınların iş gücüne katılım oranı konusunda Türkiye son sırada. Japonya kadınların parlamentoda en az temsil edildiği ülke; Güney Kore'de ise cinsiyetler arası gelir eşitsizliği en yüksek.

9. İstatistiğin genel görünümü:

Öte yandan, ücretli hamilelik ve doğum izni konusunda Türkiye, Japonya ve Güney Kore'nin; Danimarka, Norveç, Kanada ve Avustralya'dan daha iyi koşulları olduğu görülmüş. ABD'de ise böyle bir kavram dahi yok.

10. Kadınların iş gücünde yer bulabilme oranının 2006-2015 yılları arasında değişimi:

(Her figür çeyrek milyar kişiye denk geliyor.)

11. Son olarak kadınların parlamentoda temsil edilme oranları

Sonuca baktığımızda, geçtiğimiz 10 yılda kadın istihdamı ve kadın çalışanlara sağlanan koşullar konusunda pek çok adım atıldıysa ve iyileştirmelere gidildiyse de, iş yaşamında tam manasıyla 'cinsiyet eşit' bir ülke gezegende henüz ne yazık ki yer almıyor...

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
16.02.2016

Herkes hakettiği yöneticiler tarafından yönetilir derler....

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ