Amerika’nın önde gelen reklam ajanslarından birinin başkanlığını yapan Phil Dusenberry, içgörü analizini kişisel yaşama entegre eden ve profesyonel hayat için içgörüyle yeniden özgeçmiş yazmaya teşvik eden bir soru şablonu oluşturmuştur. Burada yer alan sorular şu çerçevededir: Hatırladığın ilk içgörün nedir?, En iyi içgörün nedir? Bu içgörüyü büyük yapan nedir? Hangi problemi çözmüştür? Bu içgörüyü açığa çıkaran noktaların bağlantılarını kurabilir misin? Hayranlık duyduğun ya da sana içgörü ilhamı veren insanlar kimlerdir?
Yaratıcı sektörlerde çalışan ve içgörü konusunu bilen kişiler için bu soruları cevaplamak daha kolaydır ancak, kavramla yeni tanışanlara öncelikle kendi içgörülerinin neler olduğunu keşfedebilmeleri için biraz da eğlence katarak sorgulama önerilerinde bulunacağım.
Detayların resmini çizebilir misin?
Örneğin, birine içten içe kıyamazken şımarmasın diye yüz vermek istemediğinde kullandığın mimikleri düşün. Ortamı idare etmek için sohbet konusu açman gerektiğinde giriş cümlen ne olur? Hoşlandığım kişiye içimde coşan duyguları hemen belli etmemeliyim dediğinde nasıl görünürsün? Aslında inanmadığın ama laf olsun diye söylediğin sözler? Birinin dikkatini, ilgisini çekme yöntemin genellikle nedir? Çok geç öğrendiğini kimseye itiraf edemediğin şeyler, herkesten gizli dinlediğin şarkılar var mı? Hazırlıksız ya da suçüstü yakalandığın andaki tepkilerin, konuşmaktan hoşlanmadığın konularda soru sorulduğunda iç sesin, annen seni hala küçük bir çocuk gibi başkalarına överken vaziyetin, ciddi ortamlarda gerçekte içinden geçenler…nelerdir? Bulunmak istemediğin ortamdan ayrılmak istediğinde ya da eve gelen misafirin gitmesini istediğinde gösterdiğin klişe tepkilerin nelerdir? Çoğumuz benzer duygu, düşünce ve tepkiler içinde olabiliyoruz. Belki de filmleri bu kadar sevmemizin nedeni, ortak içgörülerimizi bize yansıttıkları içindir.
Yazının genelinden anlaşılacağı üzere içgörü keşfi detaylara bakma ve ince anlayış gerektirir. Dolayısıyla bu konudaki düşünme pratiğimizi derinlere inerek geliştirebiliriz. Kendi içimizdeki keşif yolculuğu sürdükçe, yaşama dair incelikleri ve başkalarının içgörülerini anlama yeteneğimiz güçlenir. Bazen yüzleşerek, bazen eğlenerek, ama hep fark ederek cevapladığımız sorular içgörülere giden kapıyı aralar.
*Bu yazı Duygu Aydın’ın yazdığı, basım aşamasında bulunan kitabından alıntılar içermektedir. Tüm hakları saklıdır.