"İç Savaş" Uyarılarının Yapıldığı İsrail'de Halk Sokağa İndi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun tartışmalı yargı reformuna tepki gösteren Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı görevden almasının ardından halk sokağa indi.

İsrail'deki tartışmalı yargı reformuna Savunma Bakanı Yoav Gallant da itiraz etmişti.

Gallant, tepkisinin ardından Netanyahu tarafından görevden alındı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

İktidarın yanında olmayan Gallant'ın görevden alınması ile beraber sokakta protestolar başladı.

Ana muhalefet lideri eski Başbakan Yair Lapid, Savunma Bakanı'nın görevden alınması üzerine, 'Netanyahu'nun İsrail için artık bir tehdit oluşturduğunu' söyledi.

Yargı reformunda neler vardı?

Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini Meclis'e devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açmıştı.

Ülkedeki en yüksek yargı makamı olarak görev yapan İsrail Yüksek Mahkemesi, Meclis'in çıkardığı kanunları, anayasa taslağı olarak kabul edilen 'temel yasalara' aykırılık gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.

Netanyahu hükümeti, açıkladığı yargı düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclis'in çıkardığı kanunları bozma yetkisinin büyük ölçüde elinden alınacağını belirtmişti.

Hükümetin yargının yetkilerini kısıtlayan ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören yargı düzenlemesi, İsrail içinde ve uluslararası alanda yoğun şekilde eleştirilmişti.

Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un, taraflara 'iç savaş' uyarısı yaparak sunduğu alternatif tasarı da iktidar tarafından reddedilmişti.

İsrail ordusunda savaş pilotları, denizaltı subayları, siber güvenlik uzmanları, özel kuvvetler gibi birimlere bağlı binlerce yedek asker, hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesini uygulaması durumunda görevlerine devam etmeyeceklerini veya eğitimlere katılmayacaklarını açıklamıştı.

İsrail'de iç ve dış istihbarat teşkilatları, diğer güvenlik kurumlarının çalışanları da yaptıkları açıklamalarla hükümetin yargı düzenlemelerine karşı itirazlarını duyurmuştu.

Devam eden tartışma ve tepkilere rağmen 'yargı reformu' kapsamındaki 'başbakanın görevden alınmasını zorlaştıran' yasa tasarısı 23 Mart'ta Meclis'ten geçmişti.

Yarın Meclis'e getirilmesi planlanan yasa tasarısı, hükümetin, Yüksek Mahkeme üyelerinin belirlenmesinde öncelikli söz sahibi olmasını ve böylelikle Yüksek Mahkeme Başkanını belirleyebilmesini öngörüyor.

Netanyahu öncülüğündeki koalisyon, yargı düzenlemesine karşı çağrı yapan Gallant ve diğer Likud milletvekillerinin hükümetten desteğini çekmesi durumunda tartışmalı yargı paketini geçirmekte Meclis çoğunluğunu kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.

Popüler İçerikler

Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
26.03.2023

Tüm yetkililerin oturdukları koltuklarda bağımlılık yapan ve güç zehirlenmesi yaşatan bir madde var herhalde. Ya da dünya çapında değişmesi gereken bir yönetim anlayışı. Ben yaptım oldu ile yürümez.

Pasif Kullanıcı
26.03.2023

Hayır yetkiyi paylaştırırsın, yanlışlarında koltuklarından indirirsin, seçim bunun için vardır. Kötü seçimler olmaması için bir kişinin kulu olmazsın. Eleştirir ve doğru yola yönlendirirsin.Tek adamlık zaten koltuktan kalkmak istemeyen ve her hatasınında desteklemeye devam edenler yüzünden vardır. Medeniyetin beşiği olan ülkeler halkın refah seviyesini yüksek tutan, tek adamlıkların olmadığı, yetkinin paylaşıldığı, savaşı değil gelişmeyi esas alan ülkelerdir. Onlar da salak saçma tek adamcı ülkelerin başlatma olasılığı bulunan dünya savaşına karşı, öngörülü davrananlardır.

26.03.2023

O iş bizde 2010’da bitti. Ne yargı kaldı skmedikleri ne başka bir şey..

26.03.2023

yazar yuval n. harari şöyle diyor: 2 tip darbe vardır: 1-aşağıdan silah zoruyla 2 yukarıdan otoritenin kendisini sınırlayan kanunları yasalarla değiştirmesi yoluyla..

TÜM YORUMLARI OKU (31)