İç Güvenlik Paketi Yasalaştı: HDP Tepkili, AKP Memnun

Kamuoyunda 'İç Güvenlik Paketi' olarak bilinen Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Pakete her fırsatta karşı çıkan Halkların Demokratik Partisi (HDP) tepkili, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ise memnun.

BBC Türkçe'den Rengin Arslan'ın haberine göre, HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, hükümetin çözüm sürecine zarar verdiğini söyledi.

İbrahim Ayhan, 'Özellikle Kürt Sorunu'nun tarihsel anlamda çözümünün tartışıldığı bir süreçte böylesine bir güvenlikçi anlayış, böylesine bir baskıcı-yasakçı paketin çıkarılmış olması da sürecin ruhuna aykırı.' dedi.

Ayhan sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bunu başından beri güvensizlik paketi olarak ifade ettik. Yürüyen bir süreç, Türkiye'nin demokratikleşmesi yönünde bir beklenti var. Bu paket bütün bunları dinamitleyen, ortadan kaldıran bir paket.'

'Çözüm süreci sabote edilemeyecek'

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve Sinop Milletvekili Mehmet Ersoy ise paketin çözüm sürecine zarar vereceği yönündeki eleştirilere ve zamanlaması ile ilgili yorumlara katılmadığını söyledi.

Mehmet Ersoy, tam tersine paketin çözüm sürecini sabote etmek isteyenlere karşı çıkarıldığını vurguladı.

Ersoy, 'Kimse bizim çözüm sürecimizi sabote edemesin, kimse bizim üzerimizden kendi emellerine ulaşmak için masum insanları şiddet ve teröre alet edemesin arzusuyla bu kanunu çıkartmaya çalışırken, çözüm sürecine nasıl zarar vermiş oluyoruz ki?' dedi ve ekledi:

'Bir taraftan silahı bırakacaksan, bir taraftan 40 yıldır devam eden çatışma süreci sonlanacak ve artık siyasetle bu sorunlar çözülmeye çalışılacak deniyorsa, AK Parti'nin getirmeye çalıştığı güvenlik paketi de tam da bu anlamda bir şekilde terörden, kaostan, kargaşadan medet uman insanlara fırsat vermemek için.'

Ersoy'un paketin zamanlaması ile ilgili eleştirilere yanıtı da şöyle oldu:

'Meclis'te görüşmeler yapılırken bugünlere gelmesini biz belirlemedik. Muhalefetin bir günde 8-10 saati bulan engellemeleri ve grup önerileri ardından sataşmaları bizi zaten yeterince oyaladı. Bir aydan fazla süren görüşmeler neticesinde kanunun ancak yarısını geçirebildik.'

Üç muhalefet partisi de karşı çıkmıştı

Meclisteki üç muhalefet partisinin de karşı çıktığı paketin, 68 maddesi geri çekilmişti.

Ancak HDP'nin yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) de karşı çıkmasına rağmen, kalan 67 maddesinin üzerine 2 paket daha eklenerek oluşturulan 69 maddesi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Yasaya göre, kişilerin üstü ve eşyası ile aracının dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin aranması; mülki amirin görevlendireceği kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sonradan yazıyla teyit edilmek üzere sözlü emriyle yapılabilecek.

Şubat ayının ortasında başlayan İç Güvenlik Paketi görüşmeleri, Meclis'te hararetli tartışmalara hatta kavgalara sahne olmuştu.

BBC Türkçe / Rengin Arslan

Popüler İçerikler

Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!