Milletvekilleri saatlerce hiç durmadan Kürtçe ve Türkçe 'Direne direne kazanacağız', 'Bu daha başlangıç, mücadeleye devam', 'Faşizme karşı omuz omuza' diye slogan attı.
Gezi Parkı eylemlerinde hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek okunurken, bazı milletvekilleri de 'Burada' diye karşılık verdi.
Twitter kullanıcıları da sosyal medyada '#DirenMeclis' etiketiyle paylaşımlar yaptı. Oturumu canlı yayında veren Meclis TV, o gün belki de tarihinde hiç olmadığı kadar çok izlendi.
Önergelerin okutularak oylanması devam ederken, CHP milletvekili Süleyman Çelebi kürsüye geldi ve kendisine tanınan beş dakika boyunca hiç durmadan, arka arkaya 'Kahrolsun Faşizm' dedi.
Meclis Başkanvekili Sadık Yakut’un söylediğine göre Çelebi, 237 defa 'Kahrolsun Faşizm' diyerek rekora imza attı.
'Angarya yasaktır' dövizi
Yedinci gün yani 23 Şubat’ta başlayan görüşmeler ise Türkiye saatiyle sabah 08.30’da sona erdi.
AKP, tasarının maddelerinin kabul edilmesi için Genel Kurul’u sabaha kadar çalıştırınca HDP’li vekiller Hüsamettin Zenderlioğlu ve Demir Çelik, kürsüdeki beşer dakikalık söz haklarını ağızlarını siyah bantla kapatarak kullandı.
İsyan eden vekillerden biri de CHP’li Binnaz Toprak’tı. Toprak, Meclis Başkanvekili Yakut’a 'Kölelere bile akşam yatma izni veriliyordu' diye tepki gösterdi.
CHP’li Gürkut Acar da Başkanlık Divanı karşısında bir saat boyunca 'Angarya yasaktır. Anayasa madde 18' döviz ile ayakta 'duran adam eylemi' yaptı. Tansiyonu yükselince, ikna edilerek arka sıralarda dinlenmeye çekilmesi sağlandı. Tansiyonu yükselen HDP’li Ertuğrul Kürkçü’nün tansiyonunu da CHP’li Mehmet Haberal ölçtü.
Mayın Tasarısı'nı hatırlattı
Meclis, tasarının kalan maddelerini görüşmeye 24 Şubat Salı günü de gece yarısına yakın başlayabildi.
Bu kez de Genel Kurul 'poşu' eylemine sahne oldu. HDP’li Ayla Akat Ata, tasarıda eylemlerde maske takılmasını ağır cezalar getiren maddeyi protesto etmek için kürsüye yüzünü poşu ile kapatarak çıktı. Ata konuşurken, HDP grubundaki diğer milletvekilleri de yüzleri poşu ile kapattı.
Muhalefet partileri, sandalye sayıları nedeniyle tasarının yasalaşmasını engelleyemiyor ama maddelerin hızla yasalaşmasına da izin vermiyor. Muhalefet partileri de bu yöndeki sorulara, en başından beri 'Mümkünse yasalaştırmamak, engel olamazsak da uzatmak için her şeyi yapmak' stratejisi izleyecekleri yanıtını veriyor.
17 Şubattan beri tasarının maddelerinin görüşmelerine bu taktik nedeniyle gece yarısından önce geçilemiyor. Muhalefet etkin mücadeleye devam edeceğini açıkladığı için görüşmelerin daha uzun günler sürmesi bekleniyor.
Öte yandan partiler, 7 Haziran seçimleri için aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na 7 Nisan’da teslim ediyor. Bu nedenle Meclis’in 1 Nisan’da çalışmalarını resmi olarak sonlandırması bekleniyor. Bu tarihte sonlandırmasa bile seçimler nedeniyle 7 Nisan’dan sonra Meclis’te çalışmaların olmayacağı tahmin ediliyor.
Parlamento muhabirleri, muhalefetin tasarıya karşı direnişi konuşurken Haziran 2009’da yasalaşan Mayın Tasarısı’nı anımsatıyor.
Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesine ilişkin tasarı o zaman da kavgalar, muhalefetin kürsü işgallerine rağmen yasalaşmıştı ama görüşmeler tam dört hafta sürmüştü.
Tasarının ilk 20 maddesi ne getiriyor?
Görüşmelerin sekizinci gününde tasarının 20 maddesi kabul edildi. Yasalaşan maddelerde öne çıkanlar ise şöyle: