'İç Güvenlik Paketi'nde 4 Madde Daha Kabul Edildi

TBMM Genel Kurulu'nda, iç güvenlik paketinin 4 maddesi daha kabul edildi, bir madde metinden çıkarıldı.

TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda 'İç Güvenlik Paketi' olarak bilinen Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 4 maddesi daha kabul edildi, bir madde metinden çıkarıldı.

Kabul edilen maddelere göre, polis meslek yüksekokulları İçişleri Bakanı'nın onayıyla polis meslek eğitim merkezine dönüştürülebilecek. Buradaki personel, ayrıca bir işleme gerek olmaksızın polis meslek eğitim merkezi kadro ve görev unvanlarına uygun kadrolara atanmış sayılacak.

Polis Amirleri Eğitimi Merkezi, enstitü ve polis meslek yüksekokullarında, ilk derece amirlik eğitimi alanlarla lisansüstü veya ön lisans eğitimi yapanlar 6 yıl mecburi hizmetle yükümlü olacak.

Polis Akademisi Başkanı'nın 4 yıllık görev süresi sona ermeden önce de görevden alınabilmesine yönelik düzenlemeyi içeren 36. madde ise tasarıdan çıkarıldı.

Tasarının 34. Maddesi ile ilgili görüşmelere milletvekilleri tarafından verilen önergelerin görüşülmesiyle başlandı. İç güvenlik paketinin 34. Maddesi görüşüldü. 208 milletvekilinin katıldığı elektronik oylama sonucu 208 Evet oyu ile 34. Madde kabul edildi. Kabul edilen 34. Maddeye göre 4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanununun 2’nci maddesinin birinci fıkrasının s bendi şu şekilde değiştirildi: “Öğretim Elemanları: Akademi, Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürlüğü, enstitü, polis meslek eğitim merkezi müdürlükleri ve polis meslek yüksek okullarında görevli öğretim üye ve yardımcıları ile öğretim görevlileri ve okutmanları” 

Paketin 35. Maddesinin görüşmelerine geçildi. Görüşmesi tamamlanan 35. Maddenin oylamasına 213 milletvekili katıldı. Elektronik oylama sonucu 208 Evet ve 5 red oyu ile 35. Madde kabul edildi. 35. Maddeye göre 4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanununun 3. Maddesinin c bendi, “Ön lisans düzeyinde eğitim-öğretim yapan polis meslek yüksekokulları ile polis meslek eğitim merkezlerinde polis memuru yetiştirilmesini sağlamak” şeklinde değiştirilerek, “Emniyet Teşkilatı personelinin ihtiyaçlarına uygun eğitim programları hazırlamak, koordine etmek ve eğitim ihtiyaçlarının en üst düzeyde karşılanmasını desteklemektir” ibaresi eklendi. 

İç güvenlik paketinin 36. Maddesinin görüşülmesine geçildi. Verilen 3 önerge ile maddenin güvenlik paketinden çıkarılması istendi. Önergelerin AK Partili vekillerin oylarıyla kabul edilmesi ile birlikte 36. Madde paketten çıkarıldı. Bu madde, Polis Akademisi Başkanı'nın gerek görüldüğü takdirde, dört yıllık görev süresi sona ermeden önce de görevinden alınabilmesiyle ilgili düzenlemeydi. 

Paketin 37. Maddesinin görüşülmesine geçildi. Madde üzerine yapılan görüşmelerin ardından elektronik oylama yapıldı. 215 milletvekilinin katıldığı oylamada 204 evet ve 11 red oyu çıktı. Kabul edilen maddeye göre 4652 sayılı 4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanunu’nun 10’uncu maddesine birinci fıkrasından sonra gelmek üzere şu fıkra eklendi: “Birinci fıkra hükümlerine göre kurulan polis meslek yüksekokulları Bakan onayı ile polis meslek eğitim merkezine dönüştürülebilir. Dönüştürülen polis meslek yüksekokullarında görev yapmakta olan personel, ayrıca bir işleme gerek olmaksızın polis meslek eğitim merkezi kadro ve görev unvanlarına uygun kadrolara atanmış sayılırlar. Polis meslek eğitim merkezleri Başkanlığa bağlı olarak faaliyetlerini yürütür.” Kabul edilen maddeye göre Polis meslek yüksekokulları İçişleri Bakanı'nın onayıyla polis meslek eğitim merkezine dönüştürülebilecek. Buradaki personel, ayrıca bir işleme gerek olmaksızın polis meslek eğitim merkezi kadro ve görev unvanlarına uygun kadrolara atanmış sayılacak.

MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, önerge üzerinde yaptığı konuşmada, polis okulunda okuyan binlerce öğrencinin mağdur edileceğini savunarak, şunları söyledi:

'Dün hepinizin kapılarına gidip, bugün hain dediğiniz Fethullah Hoca'nın dizinin dibinde durduğunuzu kendi kendinize sorun. Hepiniz koşa koşa gidiyordunuz, kurbanlarınızı veriyordunuz, çocuklarınız onların okullarında okutuyordunuz. Paralel yapıyla, yanlış yapan kimse gelin beraber mücadele edelim. Kimin bağlantısı varsa, kim ilişki kurmuşsa… Başta, o zaman Cumhurbaşkanı'nın Cumhurbaşkanlığından istifa etmesi lazım. Bu çocukları yerlerinden yurtlarından ediyorsanız, Cumhurbaşkanı'nı, Başbakanı, bakanları da yerlerinden etmeniz lazım.'

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, polis okullarından sonra sıranın askeri okullara geleceğini öne sürerek, 'Gizli ajandanız budur. Jandarmayı da parti jandarmasına dönüştürmek istiyorsunuz' dedi.

MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu, düzenlemenin anayasaya aykırı olduğunu komisyonda dile getirdiklerinde kimsenin kendilerine yardımcı olmadığını belirterek, 'HDP Komisyon çalışmalarında neredeyse hiç bulunmadı. HDP'ye üye arkadaşlar, komisyona hiç katkıda bulunmadı. CHP'li üyeler de biz söyledikten sonra katkıda bulunmaya çalıştı. Anayasaya aykırılıkla ilgili konularda fikirlerini neredeyse beyan etmediler. MHP, tasarı konusunda ilk günden beri aynı yerde duruyor' diye konuştu.

Türkoğlu'nun sözlerine, CHP ve HDP grup başkanvekilleri tepki gösterdi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, AK Parti sıralarını göstererek, şunları kaydetti:

'En çok AK Parti'li vekillere burada zulmediyorsunuz. Çoğu, arka sıralarda boynu düşmüş bir şekilde uyuyakalmış. Sürekli uyanıp tekrar uyumak zorunda kalıyorlar. Biz başından beri tasarıya karşı duruşumuzu çok net bir şekilde ortaya koyuyoruz. MHP çuvaldızı kendisine batırmalı. Tasarının komisyona geri gönderilmesiyle ilgili bir mücadele ortaya koyarken, hem kendileri hem de CHP temsilcileri Doğan Kubat ile arka odada maddeler üzerine uzlaşma arıyorlardı ve birkaç maddede de bu şekilde onay verdiklerini biliyoruz. Zaten Sayın Kubat hem tatlı diliyle hem yumuşak başlılığıyla adeta bir diazem etkisi görüyor.'

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, sataşma gerekçesiyle yaptığı konuşmada, 'Biz gerek MHP'nin gerekse HDP'nin toplamından daha fazla muhalefet gerekçesini yazdık. Hodri meydan' dedi.

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, sataşma gerekçesiyle söz alarak, 'Başbakan ne dediğini bilmeyen bir insan. Başbakan tarafından en fazla suçlanan partiyiz. Siz kendinize bakın. Başbakan kamuoyu algısı oluşturarak buradan oy toplamaya çalışıyor' yorumunda bulundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, muhalefetin eleştirilerine yanıt verirken, 'Bir kere daha gördük ki Türkiye'de kronik muhalefet yetmezliği var. Siz bu muhalefeti yaptığınız sürece bu hareket 2023'ü de 2053'ü de 2071'i de görür. Milletin emeğini, zamanını, parasını boşa harcayarak sözde sataşmalar yapıyor. Millet adına ne yapıyorsunuz, hangi projeniz, öneriniz, öngörünüz var? Bu muhalefet anlayışı artık eski Türkiye'de kalmalı. Yeni Türkiye'nin yeni muhalefet anlayışına ihtiyacı var' diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de sataşma gerekçesiyle söz alarak, şunları ifade etti:

'Biz çalmayan, çırpmayan bir iktidar vadediyoruz. Yolsuzlukların arkasında durmayan iktidar vadediyoruz. Sizler gibi ayakkabı kutularında paraları saklayanları aklayan değil, hesap soran iktidar vadediyoruz. Milletin parasını çar çur ettiniz, CHP iktidarında bunun hesabını soracak. Türkiye demokrasiyle, insan haklarıyla yönetilecek, daha ne istiyorsunuz? CHP, kaçak sarayın hesabını soracak, Cumhurbaşkanı'na görevlerini hatırlatacak, hukukun üstünlüğünü kuracak, kadına şiddeti önleyecek. Türkiye'de kurulacak halk iktidarında hepiniz sanık olacaksınız.'

Görüşmelerin ardından yapılan oylama sonucu 38. Madde de kabul edildi. Mumcu, oturuma 3 dakika ara verdi. Aranın ardından Mumcu, Meclis Genel Kurulu'nun bugün saat 14.00'de toplanmak üzere kapanmasına karar verdi. Bugün yapılacak görüşmelerde, İç Güvenlik Paketi görüşmelerine devam edilecek. 

AA ve CHA

Popüler İçerikler

Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan