Hasandağı, deniz seviyesinden 3268 metre yükseklikte olan bir volkanik dağ. Bu dağın Büyük Hasandağı ve Küçük Hasandağı olmak üzere iki krateri var. Niğde ile Bor arasında kalan Melendiz Dağı'nın büyük bir kısmı da bu iki kraterden çıkan lavlardan oluşmuş. Büyük Hasandağı, iyi muhafaza edilmiş ana krateriyle ve onun etrafındaki parazit konileriyle bilinir.
Küçük Hasandağı'nın zirvesi ise Somma durumundadır. Somma yeni bir merkezi koni tarafından kısmen doldurulmuş volkanik bir kaldera olarak tanımlanır. Kraterden çıkan andezit ve bazalt lavları kuzeye doğru akmıştır. Geniş bir alana akan tüflerin Kızılırmak'a kadar ulaştığı bilinir.
Hasandağı, Aksaray ve Niğde il sınırları içerisinde yer alır. 1750 metreye kadar meşe ormanlarıyla kaplı olan dağın eteklerinde yaşam vardır. Çeşitli Türk boylarıyla birlikte özellikle Yörükler dağın eteklerinde yaşamaktadır. Büyük Hasandağı, kuzeybatısındaki Aksaray Ovası batısındaki Obruk Platosu ve güneyindeki Bor Ovası düzlüklerinden aniden yükselir. Bu yükseliş kasvetli bir doğal abide görüntüsü sunar.
Ana volkan konisinin doruğu tipik bir kraterden oluşur. Bu kraterin tabanında bir krater gölü de vardır. Oldukça taze ve karakteristik volkan şekilleriyle Hasandağı, ülkemizin en genç volkan dağları arasında yer alır. Bu dağ, tarihi çağlardan beri uykudadır.
Hasandağı'nın eteklerinde Antik Roma şehri Nora bulunur. Dağın yamaçlarında, dördüncü zamanda meydana gelen aşınmalarla vadi biçimindeki yarıntılar vardır. Dağın yakınlarında Melendiz Dağı vardır ve bu dağ da oluşum bakımından Hasandağı ile benzerlikler gösterir. Tuz Gölü'nün güneyinde bulunan Karacadağ, Meke Dağı ve Karadağ da Erciyes Dağı ve Hasandağı ile aynı hat üzerinde yer alan diğer volkanik dağlardandır.