Hasandağı: İç Anadolu Bölgesinin En Yüksek İkinci Dağının Tüm Güzelliklerini Keşfedin!

Aksaray ve Niğde illerinin sınırları içerisinde yer alan Hasandağı, volkanik bir dağ olarak bilinir. Bu dağ, deniz seviyesinden 3268 metre yüksekliktedir. Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesinin, Erciyes Dağı'ndan sonra ikinci en büyük dağı olan Hasandağı, uzaktan bile ihtişamı ile göz kamaştırıyor. Aksaray'a geldikten sonra Hasandağı'na ulaşmak için çeşitli yol alternatifleri var. Buraya kolayca ulaşarak gezinize başlayabilirsiniz.

Bu içeriğimizde Hasandağı hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

Hasandağı Hakkında Bilgi

Hasandağı, deniz seviyesinden 3268 metre yükseklikte olan bir volkanik dağ. Bu dağın Büyük Hasandağı ve Küçük Hasandağı olmak üzere iki krateri var. Niğde ile Bor arasında kalan Melendiz Dağı'nın büyük bir kısmı da bu iki kraterden çıkan lavlardan oluşmuş. Büyük Hasandağı, iyi muhafaza edilmiş ana krateriyle ve onun etrafındaki parazit konileriyle bilinir. 

Küçük Hasandağı'nın zirvesi ise Somma durumundadır. Somma yeni bir merkezi koni tarafından kısmen doldurulmuş volkanik bir kaldera olarak tanımlanır. Kraterden çıkan andezit ve bazalt lavları kuzeye doğru akmıştır. Geniş bir alana akan tüflerin Kızılırmak'a kadar ulaştığı bilinir.

Hasandağı, Aksaray ve Niğde il sınırları içerisinde yer alır. 1750 metreye kadar meşe ormanlarıyla kaplı olan dağın eteklerinde yaşam vardır. Çeşitli Türk boylarıyla birlikte özellikle Yörükler dağın eteklerinde yaşamaktadır. Büyük Hasandağı, kuzeybatısındaki Aksaray Ovası batısındaki Obruk Platosu ve güneyindeki Bor Ovası düzlüklerinden aniden yükselir. Bu yükseliş kasvetli bir doğal abide görüntüsü sunar.

Ana volkan konisinin doruğu tipik bir kraterden oluşur. Bu kraterin tabanında bir krater gölü de vardır. Oldukça taze ve karakteristik volkan şekilleriyle Hasandağı, ülkemizin en genç volkan dağları arasında yer alır. Bu dağ, tarihi çağlardan beri uykudadır. 

Hasandağı'nın eteklerinde Antik Roma şehri Nora bulunur. Dağın yamaçlarında, dördüncü zamanda meydana gelen aşınmalarla vadi biçimindeki yarıntılar vardır. Dağın yakınlarında Melendiz Dağı vardır ve bu dağ da oluşum bakımından Hasandağı ile benzerlikler gösterir. Tuz Gölü'nün güneyinde bulunan Karacadağ, Meke Dağı ve Karadağ da Erciyes Dağı ve Hasandağı ile aynı hat üzerinde yer alan diğer volkanik dağlardandır.

Hasandağı'nın Tarihi

Çatalhöyük'te yaşayan insanların Hasan Dağı’nın etrafından obsidyen topladığı bilinmektedir. Araştırmacıların buradaki tahmini diğer yerleşim yerlerindeki insanlarla lüks eşyalar için takas yaptıkları yönünde. 

Aynı zamanda Hasandağı, Arap-Bizans savaşları sırasında Bizans’ın başkenti İstanbul’u akınlara karşı korumak için Bizans İşaret Sisteminde güneyden kullanılan bir diğer dağdır.

20 Eylül 2020'de Hasandağı'nın güneybatısında bir deprem meydana geldi. 5.3 şiddetindeki depremden sonra dağda basınçlı gaz çıkışları oluştu. Kasım 2021'de incelemeler yapıldı ve magma düzeyinde yükselmeler meydana geldiği tespit edildi.

Hasandağı'na Nasıl Gidilir?

Aksaray'a geldikten sonra Hasandağı'na ulaşmak için çeşitli yol alternatifleri var. Dağa batı yönünden ulaşmak için Yukarı Dikmen Köyü takip edilir. Kuzey yönünden ulaşmak için de Helvadere tercih ediliyor. 

Yukarı Dikmen Köyü Yolu

Aksaray'ı geçip köy yoluna doğru giderken sağda Taşpınar kasabası sapağı geçiliyor. Yaklaşık 4 kilometre gidilince Taşpınar Köprüsü'nden sola dönülüyor. Önce Aşağı Dikmen Köyü ile karşılaşılıyor. Köyü geçince ise yol ikiye ayrılıyor. Sağ yol Yukarı Dikmen Köyü'ne gidiyor. Yukarı Dikmen'den başlayıp patikayı ve dere yatağını takip ederek dağ içerisinde kamp yapılabilecek yerlere ulaşabilirsiniz.

Helvadere Yolu

Buranın eski ismi Harlıdere'dir. Helvadere'den dağa giden yolda yaylaya giden toprak yoldan sapılır. Taşlıklı geniş bir patikadan geçilir. Bu şekilde vadi içindeki kamp alanlarına ulaşılabilir. Burada vadinin her iki tarafı da kuraktır. Gri renge sahip olduğundan çok uzak mesafeden bile anlaşılabilir. Burada kamp alanının bulunduğu vadinin devamında  en kurak mevsimlerde dâhi su bulmak mümkün.

Hasandağı Rotası

Hasandağı'nın zirvesine ulaşmayı kendisine rota edinmiş dağcılar var. Bu dağa çıkarken herhangi bir teknik tırmanışa gerek yok. İyi bir tempo ile dağın zirvesine ulaşmak mümkün. Bu aşamada en kolay yol dağın doğu yamacındaki saha tarafından. Yalnızca dağa çıkarken dik yerlerde taş düşmelerine dikkat etmek gerekiyor. 

Dağa çıkmak kış mevsiminde diğer mevsimlere göre daha zor çünkü kayalar buz tutabiliyor. Dağcılık ve doğa sporları açısından oldukça elverişli olan Hasandağı, yerli ve yabancı doğa sporcularının her yıl uğradığı bir yer.

Hasandağı Yapılacak Şeyler

Hasandağı'nın zirvesi genellikle dağcılık, trekking gibi doğa sporları ile ilgilenenlerin ilgisini çekiyor. Bunun dışında dağ çevresinde yapılabilecek pek çok şey var. Dağın yamaçlarındaki antik yerleşimleri ziyaret ederek eski insanların yaşamlarını burada görebilirsiniz.

Dağın zirvesine tırmanmak isterseniz bu tırmanış 6 saat kadar sürebilir. Eğer dağa kamp yapmak için gidiyorsanız dağın eteklerinde kamp yapabileceğiniz uygun alanlar var. Bu aşamada kamp boyunca ihtiyaç duyacağınız eşyaları, yiyecekleri ve giysileri yanınıza almanız gerek.

Aralık ve Nisan ayları arasında dağda kayak da yapılabiliyor. Yüksek bir dağ olması sebebiyle yılın büyük bir bölümünde burada kar var. Dolayısıyla kış sporları için Hasandağı'nı tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda amatör ve profesyonel sporcular Hasandağı'nda yamaç paraşütü yapıyor.

Hasandağı Efsanesi

www.kulturportali.gov.tr

Hasandağı Hikayesi de kullanıcıların merak ettikleri detaylardan. Oldukça yüksek bir dağ olması ve tarih boyunca kullanılmış olması bu dağ hakkında efsanelerin doğmasını sağlamış. Rivayetlere göre dağa ismini veren kişinin daha önce burada yaşayan ve çok sevilen birinin olduğu söyleniyor. 

Türkiye Kültür Portalına göre Hasandağı Efsanesi ise şu şekilde:

'Orta Anadolu’da Erciyes Dağı’ndan sonra en yüksek dağ olan Hasandağı'nın doruklarında Hasan Dede adında bir derviş yatar. Hasan Dede’ye dair pek çok rivayet anlatılır. Hasan Dede, Hasandağı'nda tek başına yaşayan bir ermiştir. Ali Baba ise Aksaray’da bir hamamda külhancılık yapmaktadır. Bir gün Ali Baba, Hasandağına Hasan Dede’yi ziyarete gider. Giderken de bir avuç “kor”u bir mendile koyar, hediye götürür. Kor yanar ama mendile hiçbir şey olmaz. Bir başka gün de Hasan Dede, Ali Baba’yı ziyarete gelir. O da gelirken mendilinde bir avuç kar getirir. Külhanda oturup sohbete dalarlar. Duvara asılı mendildeki kar öylece durmaktadır. Bir ara Hasan Dede’nin gözü hamamdan çıkan kadınlara takılır. Mendildeki kar damlamaya başlar. Ali Baba, Hasan Dede’ye bakarak, '-Dağ başında ermişlik hüner değildir. Zor olan burada ak topuklu hanımlar karşısında da ermiş kalmaktır' der. Hasan Dede, Danişmendli Beyliği'nin komutanlarından Sultan Turasan’dır. Haçlı seferleri sırasında II. Kılıçarslan’la büyük mücadeleler vermiş, şehit olunca da Hasandağı doruklarına defnedilmiştir. Adı zamanla Hasan’a dönüşür, dağın adı da Hasandağı olur.'

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı