Gökbilimciler tarih boyunca gökyüzünü renkten renge boyayan süpernovalara dair gözlemlerini kaydedip günümüze ışık tuttu. Milattan sonra 185'de Çinli gökbilimcilerin gözlemlediği SN 185, 1054’te gözlemlenen Yengeç Nebulası [sağda resimde] ve İbni Sina’nın da gözlemlediği 1006 yılındaki süpernova gibi...
Dünya’dan görünmesi 1006 yılına denk gelen patlamaya dair tarihte Mısır’dan, İsviçre’den, Çin’den ve Amerika kıtasından da çok sayıda kayıt var.
Enerjisi tükenen bir yıldızın patlaması durumuna süpernova, açığa çıkan gaz ve toz bulutuna da nebula (bulutsu) adı veriliyor. 18 Eylül 2006’da gözlemlenen süpernova yakın tarihte bilinen en parlak patlamaydı.
İbn-i sina yıldız gözlüyordu torunları dronela kızlar yurdunu gözlüyor, bilimin geldiği nokta bu malesef -.-
şu adamın anladığı islamla bugünkü müslümanların anladığı islam o kadar farklı ki hiçbir müslümanın gururlanmaması gereken olay.
İhsan Fazlıoğlu'nun Youtube'da "Osmanlı Klasik Dönemi Türk Düşüncesi" diye 13 serilik dersleri var. O dönemdeki bilim tarihini anlatıyor. Seriyi daha bitirmemiş olmama rağmen bilim tarihi, hatta tarih nasıl okunur onu öğrendim. Neden bugün bu haldeyiz, neden bilimde geriyiz ve daha nice güncel sorularımızın cevaplarını burada buldum. Merak edenler için hazır uygun başlık altından referans vereyim istedim. https://www.youtube.com/watch?v=ZozcJGwj__g