İbn-i Sina'nın 'Tıp Kanunları' Kitabı, Avrupa'da 500 Yıldır Tıbbi Bir Referans Olarak Kullanılıyor!

Tıp ve felsefe üzerine ünlü eserler veren İbn-i Sina, İslam Altın Çağı'nın en önemli doktor, astronom ve düşünürlerindendir. Felsefi görüşleri birkaç yüzyıl boyunca Batılı düşünürlerin ilgisini çekmiş ve kitapları felsefenin en önemli kaynakları arasında yer almıştır.

Tıp alanında ise ansiklopedik kitabı El-Kanun fi't Tıbb (Tıp Prensipleri) M.S. 12. yüzyılın sonlarına doğru Latinceye çevrilmiş ve 17. yüzyılın sonuna kadar Avrupa üniversitelerinde tıp çalışmaları için bir başucu kaynağı olmuştur.

İbn Sina ya da Avicenna, M.S. 980-1037 yılları arasında Hemedan ve Cürcan'da yaşamış, İslam Altın Çağı'na adını yazdırarak Orta Çağ Avrupa tıbbında büyük ün kazanmıştır.

İbn Sina, el-Kanun'da temel olarak Razi'nin başlattığı metodik, analitik çizgiyi takip etmiştir. Bununla birlikte el-Kanun, el-Havi'den (Kıtalar) daha geniş bir şekilde tasarlanmış ve tıp biliminin tüm dallarını içermiştir.

Desnos'a göre, böbrek ve mesane hastalıklarının çoğu, İbn Sina'nın el-Kanun'da verdiği böbrek hastalıklarının sistemik sınıflandırmasında ve mesane hastalıklarının açıklamalarında tanınabilir. Ayrıca, hematürinin üriner sistem dışındaki nedenlere, örneğin kan hastalıklarına bağlı olabileceği gerçeğine ilk işaret eden de odur.

İbn Sina, üriner rahatsızlıklar bölümündeki metodik sınıflandırma ve etiyolojik faktörlerin ve belirtilerin kesin tanımlarının yanı sıra, bazı nokturnal nürezis vakalarının tedavisinde psikolojik faktörlerin rolüne dikkat çekmiştir.

Hem İbn Sina hem de Razi, şişliği ve ağrıyı artırdığı için iltihap varlığında kateterizasyona karşı uyarıda bulunmuşlardır. Nazik bir kateterizasyon sağlamak için İbn Sina, bazı deniz ve diğer hayvanların derisinden yuvarlak, sert uçlu ve birçok yan deliği olan kateterler tasarlamıştır.

El-Havi, at-Tasrif ve al-Qanun, MS 1150 gibi erken bir tarihte Cremonalı Gerard tarafından Latinceye çevrilmiş ve on sekizinci yüzyıla kadar Avrupa Ortaçağ tıp okullarını büyük ölçüde etkilemiştir.

UNESCO tarafından 1980 yılında İbn-i Sina'nın 1000. doğum yıldönümü münasebetiyle bastırılan hatıra madalyası. Madalyanın ön yüzünde, 17. yüzyıldan kalma bir Türkçe elyazmasındaki minyatürden esinlenerek İbn Sina'yı öğrencileriyle birlikte gösteren bir sahne; arka yüzünde ise İbn Sina'nın Arapça ve Latince bir sözü yer almaktadır:

'Bedenin esenliği ve insan türünün hayatta kalması için işbirliği yapın'. UNESCO 2002 yılında 'Avicenna Bilim Etiği Ödülü 'nü kurmuştur.

İşte İbn-i Sina'nın 'Tıp Kanunları' kitabından bazı sayfalar...

İbn-i Sina'nın Tıp Kanunnamesi'nin Latince çevirisinin tezhipli el yazmasından bir sayfa

İbn Sina'nın Kitab al-Qanun fi al-tibb (Tıp Kanunları) adlı eserinin ilk kitabının tezhipli açılışı. Tarihsiz, muhtemelen İran, 15. yüzyıl başı

Tıp Kanunları kitabının Latince çevirisinin ilk sayfası

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Dünyanın En Pahalı Tablolarından Birini Yapan Amerikalı Ressam Willem de Kooning Kimdir?
Tarihteki İlk Halka Açık Müzenin Bir Kadın Tarafından Açıldığını Biliyor muydunuz?
Kara Kedilerin Neden Kötü Şans Getirdiğine İnanırız?

Popüler İçerikler

Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı