İBB, Kanal İstanbul Projesinin ÇED Raporunu Yargıya Taşıdı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kanal İstanbul projesine ilişkin ‘ÇED Olumlu’ kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine dava açtı. Dava dilekçesinde raporun Anayasa'ya ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu belirtildi.

DW Türkçe'nin aktardığı habere göre İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğini azaltmak için Karadeniz ve Marmara arasında bir su yolu açılmasını amaçlayan tartışmalı Kanal İstanbul projesiyle ilgili olumlu Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu yargıya taşınıyor.

Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde hazırlanan ve proje için olumlu görüş bildirilen ÇED Raporu'nun iptali için İstanbul 6. İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Raporun Anayasa'nın çevre ile ilgili mevzuatına ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu belirtilen dava dilekçesinde raporun uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararlara yol açacağı ifade edildi. 

Raporun açıkça hukuka aykırı olduğu da işaret edilen dilekçede ÇED'in olumlu kararının yürütmesinin durdurulması istendi.

Tarihi ve çevresel etkileri

Projenin Boğaziçi'nden Tarihi Yarımada'ya kadar tüm İstanbul'a etkileyeceği ve kültürel mirasa ilişkin yeterli değerlendirme yapılmadığı vurgulanan dilekçede kentin karşı karşıya kalabileceği çevresel etkilere de değinildi.

Kentin su kaynakları, orman, tarım ve mera alanlarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtilerek 'Kanal, seyir emniyetinin sağlanması açısından doğru bir tercih değildir. Boğaz'dan üç kat daha dar olması nedeniyle kazalara daha açıktır' denildi.

ÇED Raporu onaylanmıştı

Kanal İstanbul için nihai olarak kabul edilen ÇED Raporu'nda risk analizi yapılarak projenin hayata geçirebileceği yönünde olumlu görüş bildirilmişti. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından da onaylanan rapor, bin 595 sayfadan oluşuyor. 

75 milyar lira bedel ile yapılacak Kanal İstanbul için hazırlanan son ÇED raporuna göre projenin yedi yılda tamamlanması planlanıyor.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, projeye ilişkin soruların yanıtlandığı bir web sitesinin açıldığını duyurmuştu 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Projeye ilişkin akademisyenlerin görüşleri için 👇

Bilim İnsanları Tek Tek Yanıtladı: 7 Soruda 'Kanal İstanbul' Projesi

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
YORUMLAR
14.02.2020

' Düzülen değişmedikçe bu düzen değişmez' demişlerdi eskiden. Ne kadar haklılarmış.

14.02.2020

^^raporun Anayasa'ya ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu belirtildi.^^ CELAL ŞENGÖRÜ KONUŞTURSALAR DAVA DÜŞER.... :D hani doğa katliamına sebep olacaktı hani çed raporu yetersizdi? hani diğer iddialar nerede ? sadece anayasa ve uluslar arası sözleşmelere mi aykırı? o halde sizin itirazınız sadece siyasal...

14.02.2020

o yüzden itirazlar yapıldı zaten ama reddedildi. Burdan yapıyorlar bile sayın paralı it :)

İlk görsel Antalya Boğaçayı Projesinin görseli.

14.02.2020

Uyarınız için teşekkürler.

TÜM YORUMLARI OKU (11)