İBB Geri Adım Attı: Üsküdar 'Dolgu Meydan' Projesinin Cami Önündeki Kısmı İptal

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir TopbaşÜsküdar sahilinde yer alan, Mimar Sinan'ın son eserlerinden biri olan Şemsi Ahmet Paşa Camisi'nin bahçe duvarında oluşan çatlakların, denizi doldurma çalışmaları sırasında çakılan kazıklar nedeniyle olmadığını, çatlakların eski olduğunu söyledi. Topbaş, ayrıca çakılan kazıkların kesileceğini ve dolgu projesinin cami önündeki kısmının iptal edildiğini belirtti.

Topbaş, belediye personeli ve vatandaşlarla bayramlaşma töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Üsküdar'da bulunan ve Mimar Sinan'ın inşa ettiği Şemsi Ahmet Paşa Camisi'nin avlu duvarlarında meydana gelen çatlaklara ilişkin açıklamada bulundu.

Mimar Sinan’ın Son Eserlerinden 437 Yıllık Şemsi Paşa Külliyesi'nde ‘Kazık Çatlağı’

"Çatlaklar eskiden kalma"

Üsküdar sahilinden Harem'e doğru sahil boyunca yürüme bandını genişletmek ve orada yaşanan yoğunluğun daha rahat hale getirilmesi için İBB Projeler Daire Başkanlığı tarafından bir çalışma yapıldığını belirten Topbaş, 'Bu çalışma Koruma Kurulu tarafından da onaylanmış, proje haline getirilmiş. Denize bir miktar kazıklar çakılmak suretiyle Şemsi Paşa Cami'nin önüne sirayet eden bir noktada yol genişletilmesi düşünülmüş. Şemsi Paşa Camii'nin içerisinde çatlak falan yok. Bahçe duvarlarında daha önce var olan çatlaklar var. Onların hepsi fotoğraflarla, belgelerle, raporlarla tespitli. Bu kazık çakma ile etkilenme değil' dedi.

'Boğaz'ımıza Kadar Doluyoruz: Dolgu Projeleri Sonrası İstanbul Boğazı 27 Metreye Kadar Daraldı

"Bizzat kendim kaleme alarak düzenleme yaptım"

Cami önündeki kazıklama işlemlerinin iptal edildiğini fakat geri kalan kısımlarda bu çalışmanın devam edeceğini söyleyen Topbaş, 'Kazıklar kısmen çakılmış olmasına rağmen Şemsi Paşa Camisi'nin önüne dolgu yapılmadan diğer taraflar devam edecek. Ön bölümü bizzat kendim kaleme alarak düzenleme yaptım. Kazıklar sökülmeyecek, kesilecek, sökme işlemi esnasında sıkıntı yaşanabilir. Yürüyüş bandı olacak ama diğer taraflardaki uygulama devam edecek. Önemli eserler, dikkat etmemiz, hassasiyet göstermemiz gerekiyor. Mesai arkadaşlarıma bu konuda daha hassas davranmalarını özellikle ifade ettim' diye konuştu.

Şemsi Paşa Camisi'nin önündeki dolgu projesinin iptal edilmesi için çok sayıda kişi çağrıda bulunmuştu. Sosyal medya hesabından dün Atatürk'ün, caminin onarılması için imzaladığı kararnameyi paylaşan Sunay Akın 'hatadan vazgeçilsin' demişti

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
YORUMLAR
23.06.2017

Yol için cami bile yıkarız diyen tayyip ne yapmaz.

23.06.2017

Neyin ne olduğunu herkes görüyor da işte işlerine gelmiyor. Bakan kendi ağzından söyledi rantsız olmuyormuş. Ben Türkiye'deki müslümanların çoğunun Kuranla alakasını göremiyorum. İnsanların vaazları ile yaptıkları çok farklı. Cami sadece dinle alakalı değildir ayrıca.Tarih yatıyor. İstediğine tarih istemediğine çöp çanak diyenlerden aha yukarıdaki durum çıkıyor. Avrupa'da insanalar 500-600 yıllık evde kalıyor halen. Bizim Doğu illerinde Ermeni Kilisesi kalıntısında haç gördü diye balyozla girişen insanlar var. Bu alt yapı ne zaman atıldı anlamıyorum. Kilise temizleyen müslüman varken bu ülkede bu çomar kafalar nerelerden ürediler ? Merak ediyorum.

Mimar Sinan'ın eseri o cami gözünüz gibi bakmalısınız. Kaldı ki boğazın güzelliğiyle, o eşsiz manzarasıyla oynamayı da bırakın artık. İstanbul'un en güzel yanı orası bari oranın biçimini bozmayın, eskisi gibi kalsın. Nedir bu açgözlülük, bu hırs??

ben sıçtım tüyü nereye dikeyim.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ