İBB'den 1.700 Yıllık Hipodrom Sitemi: '2 Yıldır Cevap Bekliyoruz'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Sultanahmet'teki 'Büyük Hipodrom'un restorasyonu için başvuruda bulunduklarını ancak iki yıldır yanıt alamadıklarını açıkladı.

'Konstantinopolis Hipodromu' ya da 'Büyük Hipodrom' olarak adlandırılan yapı, MS 3. yüzyılın başlarında, İmparator Septimius Severus döneminde inşa edildi. 

MS 4. yüzyılda ise İmparator I. Konstantin tarafından daha da görkemli hale getirildi.

Geçit törenleri, infazlar...

Bizans dönemi boyunca at arabası yarışları için kullanılan hipodrom ayrıca geçit törenleri, infazlar ve imparatorun düşmanlarının kınanması gibi halka açık, farklı olaylar için de kullanılmaktaydı. 

13. yüzyılın başlarında gerçekleşen Dördüncü Haçlı Seferleri'ni takip eden süreçte hipodrom, eşsiz yapılarının ve sanat eserlerinin talan edilmesiyle işlevini yitirdi.

İstanbul’un fethinden sonra bu alan, At Meydanı adı ile at yarışlarının ve cirit oyunlarının yapıldığı bir yer olarak varlığını sürdürdü.

1700 yıllık duvar: 'Sfendon'

'Sfendon Duvarı' (Sphendone) olarak adlandırılan hipodromun yarı dairesel ucundaki duvar bugün hâlâ ayakta. Bu yapı, 30-40 bin kişinin aynı anda hipodromda yer almasını sağlamış.

Sfendon Duvarı'nın üzerinde 1800'lü yılların ikinci yarısında inşa edilen ve bugün Sultanahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak kullanılan yapı bulunuyor.

TRT'den Hipodrom belgeseli: "Hiçbir iz bırakmadan tarihin sessiz uykusuna dalan mega yapı"

twitter.com

TRT Belgesel kanalı, bu tarihi yapıyla ilgili hazırlanan belgeseli sosyal medyadan şu şekilde duyurdu: 

“1700 yıl önce İstanbul'da inşa edilen ve ancak bugün hiçbir iz bırakmadan tarihin sessiz uykusuna dalan en görkemli mega yapılardan birini inceliyoruz”

İBB'den sitem: "Tarihin sessiz uykusuna dalmadı. 2 yıldır cevapsız bekliyor"

İBB Genel Sekreteri Mahir Polat ise TRT Belgesel'in bu paylaşımında kullanılan ifadelere tepki gösterdi. Polat, hipodromu restore edip turizme kazandırmak istediklerini ancak mülk sahibi Maliye Hazinesine yaptıkları başvurunun  2 yıldır cevapsız beklediğini söyledi.

 “Sevgili TRT dünyanın en değerli turistik ve arkeolojik yapılarından Büyük Hipodrom hiçbir iz bırakmadan tarihin sessiz uykusuna dalmadı. Fotoğrafta gördüğünüz gibi tüm iç bölümü ayakta ve bir kaç ayda bir içinden durumunu kontrol ediyoruz. Buyurun bir gün sizi içinde gezdirelim” 

İstanbul için hazine değerinde, milyonlarca ziyaretçi alabilecek Hipodromu, İBB olarak restore edip turizme kazandırmak için mülk sahibi Maliye Hazinesine yaptığımız başvuru 2 yıldır cevapsız bekliyor”

“Hipodrom gibi büyük bir değerimizin hiç bilinmemesi ne acı, dünyanın gözbebeği olacak bir hazine değerinde oysa. Umuyorum yayınınız kamuoyu farkındalığını arttırır. İBB olarak verdiğimiz kurtarma ve şehrin kültürüne ekonomisine kazandırma çabamız böylece bir cevap bulur.'

'Dünyanın hangi ülkesinde olsaydı böyle yok hükmünde tutulur, değersiz bir mezbeleliğe dönerdi bilmiyorum. Biz ülke olarak İstanbul'un ne büyük bir hazine olduğunu ne zaman anlayacağız acaba! Bu da feryadımızı duymayanlara, cevaba bile değer bulamayanlara içten sitemimdir.'

'İBB olarak Hipodromu restore etmemiz, yok olmaktan kurtarmamız, tekrar İstanbul'a ve dünyaya sunmamız için Maliye Hazinesi'ne yaptığımız kiralama, tahsis, restorasyon karşılığı kullanma gibi taleplerimizin hangi koşul uygun görülüyorsa o şekilde cevaplanmasını bekliyoruz.”

👇

twitter.com

TRT'nin belgeselde kullandığı "Hiçbir iz bırakmadan..." ifadesi başka kullanıcıların da tepkisine neden oldu. 👇

Hipodrum'u gözünüzde daha iyi canlandırmanıza yardımcı olacak bir çalışma için bakınız 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

TÜİK, Ekim Ayı Enflasyonunu Açıkladı: Yıllık 48,58'e Geriledi! Kira Zam Oranı da Belli Oldu
Zeynep Sönmez'den İlk WTA Şampiyonluğu Geldi
Seray Sever'den Apar Topar Yayından Kaldırılan "Dünya Güzellerim" İtirafı!
YORUMLAR
21.02.2022

KEŞKE BU TARZ TARİHİ YAPILAR DA PİRAMİTLER GİBİ OLSA VARLIĞINI KAYBETMESE AMA BAKIYORUZ Kİ BAZI TARİHİ YAPILAR ÇOK AMA ÇOK YIPRANMIŞ AMA DİLE KOLAY 1700 YIL NORMAL OLSA DA YIPRANMASI PİRAMİTLER GİBİ KORUNABİLİRDİ BENCE.

21.02.2022

Mısır'ın iklim şartları bunu kolaylaştırıyor diye biliyorum, yoksa bölge halkının korumasına kalsaydı binlerce yıl önce yok olurdu.

Pasif Kullanıcı
21.02.2022

Adamlar duvar yapıyor 1.700 yıl dayanıyor. Burada bina 30 yaşını geçince dua ediyorsun yıkılmasın diye

21.02.2022

Onlar koşuşur, at parti yapar 🥳

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ