İBB, Adalar'daki Fayton ve Atları Satın Alıyor: 'Doğal Yaşam Alanlarına Bırakılacaklar'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Adalar'da büyük tartışmalara neden olan faytonları ve faytonlar için kullanılan atları kamulaştıracak. Faytonların her biri 300 bin TL, atlar ise 4’er bin TL bedelle İBB tarafından satın alınacak. Karar bugün İBB Meclisi’nde oy birliği ile kabul edildi. Kararla birlikte Adalar’da artık atlar faytona koşulmayacak. İBB Sözcüsü, ulaşımın elektrikli araçlarla yapılmasının kararlaştırıldığını ve atların veteriner kontrolünde doğal yaşam alanlarına bırakılacağını duyurdu.

Uzun zamandır tartışma konusu olan Adalar ilçesindeki fayton ve atlarla ilgili sorun, sonunda çözüme kavuşturuluyor.

DHA'nın aktardığı bilgiye göre, İBB Meclisi Hukuk, Plan ve Bütçe, Tarım Orman Hayvancılık ve Su Ürünleri komisyonlarının ortak raporu olarak Meclis’e sunulan teklif, oy birliğiyle kabul edildi.

Söz konusu raporda şöyle denildi 👇

İstanbul’un turistik ziyaret noktalarından olan Adalar ilçesinde taşımacılıkta kullanılan faytonlar nedeniyle her yıl ortalama 400 atın öldüğü ve atların 20-25 yıl olan ömrünün 2 yıla kadar düştüğü tespit edilmiştir. 20 Aralık 2019 tarihli İstanbul Valiliği Çevre Şehircilik  İl Müdürlüğü Mahalli Çevre Kurulu Toplantı Kararı’nda özetle; Adalar ilçesinde 2019 yılı sonbahar ruam taramasına tabii tutulan 1378 attan 81’inin ruam hastalığı çıktığı, ruam hastalığının insan ve hayvanlara bulaşma riski taşıması nedeniyle insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından daha olumsuz durumlar oluşturulmaması adına Adalar’da atların faytonlara koşulmasının 3 ay süreyle durdurulmasına, Adadaki toplu ulaşım hizmetlerinin aksamaması için İBB tarafından gerekli tedbirlerin alınmasına karar verilmiştir.'

277 adet tescilli fayton plakası alınacak

'Anılan nedenlerle 25 Aralık 2019 tarihli İl Trafik Komisyonu kararı uyarınca, Adalar Belediyesi tarafından tescil edilmiş olan ve Adalar ilçesinde taşımacılık faaliyetinde kullanılan, araçlarıyla birlikte toplam 277 adet tescilli fayton plakasının adedinin 250.000 TL bedelle İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından, sahipliği Tek Tırnaklı Hayvan Kimlik Belgesiyle belirlenen atların adedinin 4.000 TL bedelle (fayton başına en fazla 6 at) Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü tarafından satın alınması ve ulaşım hizmetinin UKOME tarafından belirlenecek sayıdaki elektrikli araçla yapılması uygun görülmüştür.”

Bedel 300 bine çıktı, Erdem Gül teşekkür etti

Komisyon raporlarında faytonların her biri için belirlenen 250 bin TL'lik bedel 300'er bin TL'ye çıkartıldı ve karar bu şekilde kesinleşti.

Kararla ilgili olarak söz alan Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, meclis üyelerine teşekkür konuşması yaptı. 

Birkaç faytonun kalabileceğini, ancak bunun sembolik olacağını, ulaşım aracı olmayacağını, bu konunun daha sonra değerlendirileceğini söyledi. 

Faytonculuk yapanların atlara eziyet ettiği şeklinde bir algı olduğunu, 3-4 kuşaktır bu işi yapan bir esnaf kitlesinin olduğunu anlatan Gül, algının bir itibarsızlaştırmaya yol açtığını, onların da çoluk çocuğu olduğunu, onlarla dayanışma içinde olunması gerektiğini vurguladı. 

Gül ayrıca adada bulunan bütün atların ada dışına çıkartılacağını ancak onların hayvan haklarına uygun bir şekilde yaşaması için gerekenlerin yapılacağını da sözlerine ekledi.

İBB Sözcüsü Murat Ongun'un konuya ilişkin paylaşımı 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Adalar'da son olarak 81 at ruam hastalığı sebebiyle itlaf edilmişti.

Adalar'da Karantina: Ruam Hastalığı Tespit Edilen 81 Atın İtlaf Edildiği Açıklandı

Yaşanan hadisenin ardından Adalar'da 3 ay fayton kullanımı yasaklanmıştı.

Adalar'da Fayton 3 Aylığına Yasaklandı: Faytoncular 'Açlık Eylemi Yaparız' Dedi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, ulaşımın elektrikli araçlarla sağlanacağını, 35 simgesel fayton kalacağını açıklamıştı.

Ekrem İmamoğlu: 'Adalar'da Faytonlar Kalkıyor, Ulaşım Elektrikli Araçlarla Yapılacak'

Popüler İçerikler

Ak Parti ve MHP'den Muhalefete Geçen Belediyelerdeki Milyarlık Borçlar Dudak Uçuklattı
Dehşet Anları Kamerada: Sidney'de Bu Kez Vaaz Veren Piskopos Defalarca Bıçaklandı!
Fatih Altaylı'dan AK Partili Şebnem Bursalı'ya İğneleyici Yazı: "Istakoz Kuru Yenmez, Şarap Ne İçtiler Acaba?"
YORUMLAR

Akıllıca bir çözüm iki taraf içinde , Belediyeye hiç bir yükümlülüğü olmayacaktır , Faytonlar yerine konulacak elektrikli araçlar belediye hesabına çalısacagı için bu kısa zamanda zararı kapatıp kaara dönüşecektir .. İBB adına çok kaarlı bir yatırım iyi düşünürseniz ,

16.01.2020

Avustralyadan deve getirseydiniz soysuz araplar binip gezerdi bizim memleketimizde bizden iyi yaşıyo tipini s...m

17.01.2020

Umarim dogal yasam alanlarinda onlara iyi bakilirlar.

TÜM YORUMLARI OKU (4)