İade Talep Edebilirsiniz: Danıştay Bankaların 'Hesap İşletim Ücreti' Almasını Düzenleyen Yönetmeliği İptal Etti

Danıştay 15. Dairesi, tüketicilerden 'hesap işletim ücreti' alınmasına yönelik hükmü oy birliğiyle iptal etti. Daire ayrıca, yönetmeliğin 'tahsis ücreti, nakit avans çekim ücreti, kurum ve kuruluşlarına yapılan ödemelere' ilişkin hükmün iptal istemini ise reddetti. 

TÜSODER Genel Başkanı Deniz Öner ise 'Vatandaşlar, geçmişe dönük 10 sene içinde hesap işletim ücreti kesilmişse bunların dekontlarını bankalardan talep etsinler ve bir dilekçe yazarak bankadan iade istesinler.' dedi.

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER), 3 Ekim 2014’te yürürlüğe giren yönetmeliğin bazı hükümlerinin iptali istemiyle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) aleyhine Danıştay’da dava açmıştı. Danıştay 15’inci Dairesi ‘hesap işletim ücreti’yle ilgili hükmü oy birliğiyle iptal etti.

"Düzenleme aykırılık teşkil ediyor"

Dünya’nın haberine göre, kararda, “Açıkça sebebi gösterilip niteliği ortaya konulamayan ‘hesap işletim ücreti’ alınmasını öngören düzenleme, yönetmeliğin dayanağı olan 6502 sayılı Kanun’un 4/3’üncü maddesi ile bu konuda yerleşik yargı kararları çerçevesinde ücret, komisyon ve masrafların haklı, makul ve belgeli olması gerektiği kriterlerine aykırılık teşkil etmektedir” dendi.

TÜSODER Genel Başkanı Deniz Öner: "Çok büyük başarı"

TÜSODER Genel Başkanı Deniz Öner, dört yıl süren hukuki sürecin sonunda alınan kararı tüketiciler açısından ‘çok büyük başarı’ olarak değerlendirdi. Hesap işletim ücretinin yasal dayanağı olmadığını dile getiren Öner, “Çok güzel bir hak olduğunu düşünüyorum. Bu değerlendirilebilir. Ne kadar çok vatandaşa duyurulabilirse o kadar iyi olur” dedi.

"Bankaların büyük çoğunluğu bunu ilk başta reddedecektir"

Deniz Öner, söz konusu parayı almak isteyen vatandaşların yapacakları işlemleri “Vatandaşlar, geçmişe dönük 10 sene içinde hesap işletim ücreti kesilmişse bunların dekontlarını bankalardan talep etsinler. Vatandaşlar, TÜSODER’in sitesinde söz konusu kararı okuyabilirler. Bu kararla birlikte dilekçe yazarak bankadan iade istesinler. Vatandaşlar, bunu birkaç yolla yapabilirler. Dilekçe yazabilirler, noterden ihtarname gönderebilirler ya da iadeli taahhütlü ile talep edebilirler. Bankaların büyük çoğunluğu bunu ilk başta reddedecektir. O zaman da gelen cevapla ya da cevap vermeseler bile dekontlarıyla kendi talep yazısıyla birlikte ilçe kaymakamlarında bulunan tüketici hakem heyetlerine başvurabilirler” diye anlattı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
29.07.2018

Bankaya borcumuz olduğunda dakika şaşmadan nasıl ödettiriliyorsa geri ödemeler de otomatik olarak yapılsın. Herkesin tc nosu belli. En son aktif olan hesabına yatsın. Devlet, bddk niye var? Bir yönetmeliğe bakar, bir işi de tam yapın.

Biz neden talep ediyoruz. BDDK sıkıştırsın. Desin eğer geriye dönük ücretleri ödemez ve ileride alırsanız ağır cezalar keser ve sonunda da bankacılık lisansınızı elinizden alırım. Milyonlarca insan gidip uğraşmayacak yine bankalar kazanacak bu haliyle.

bu alinan karar erdoganin faiz lobisiyle ve bankalarla kavgasinin sonucudur. enflasyon yuksek ve tl cok deger kaybetti ve kaybetmeye devam edecek. bankalarda yuksek faizle kredi veriyor. bu da sanirim hem buyumeyi yavaslatiyo hem de erdogan yuksek faiz dedin mi cildiriyor. erdogan bunlara zorlamistir faizleri dusurun diye bankalarda yapcak seyleri yok turk lirasi cok kotu bir durumda ve eflasyon. erdoganda bunun uzerine bankalarin canini sikcak kanun cikartmis herhalde

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ