I. Elizabeth'in Aşk Hayatı: Kraliçeye Neden ‘Bakire’ Unvanı Verildi?

Bakire kraliçe olarak bilinen I. Elizabeth, 1533 yılında Tudor Hanedanlığı'ndan VIII. Henry'nin evlilik dışı çocuğu olarak dünyaya gelmiş. Hiç evlenmemiş olmasına ve bakire olarak ölmesine rağmen, aşk hayatı ile en çok konuşulan kraliçelerden biri şüphesiz kendisi. Peki I. Elizabeth neden hiç evlenmemiş? Robert Dudley ile aralarında ne geçmiş? Bakire kraliçe I. Elizabeth'in aşk hayatına dair merak edilenlerin hepsini sizin için derledik.

İsmini tarihe 'Bakire Kraliçe' olarak yazdıran I. Elizabeth'in aşk hayatı türlü türlü filmlere ve kitaplara konu olacak kadar karmaşık ve gizemli...

Gerçekten bakire miydi bilemeyiz... Ama bildiğimiz bir şey var ki o da yıllar boyunca sayısız roman yazılmış bu gizemli kraliçe hakkında...

Eee ne derler bilirsiniz. Bu kadar dedikodu varsa vardır bir sebebi. Ateş olmayan yerden duman çıkmazmış neticede değil mi?

Robert Dudley, Robert Devereux ve daha başka isimlerle gerçekten bir ilişkisi oldu mu olmadı mı kesin bilinmemekle birlikte, bu konuda çok fazla söylenti olduğu bir gerçek.

I. Elizabeth evlenmediği için, gizli bir şekilde ilişki yaşadığına dair dedikodular ortada dolanıyordu.

Sadece İngiltere değil Avrupa dedikodularla çalkalanıyordu. 

Bu sebepledir ki, bazı iyi niyetli olmayan kişilere göre I. Elizabeth 'bakire' olmak bir yana kelimenin tam anlamıyla bir 'kötü kadın'dı.

I. Elizabeth'in ilk aşkı olarak bilinen isim Robert Dudley. Kraliçe tahta çıktıktan kısa bir süre sonra eski arkadaşı Robert Dudley'e 'Atın Efendisi' unvanını verdi. Bu, kraliçe ile her gün teması garanti eden bir konumdu. Bu yakın ilişki de dedikoduları beraberinde getirdi. Öyle ki dönemin İspanyol büyükelçisi, İspanya kralına, "Lord Robert'ın Majestelerinin odasını gece gündüz ziyaret ettiği söyleniyor" diye bildirdi.

Leicester Kontu Robert Dudley ile I. Elizabeth ilkokuldan beri arkadaştılar. 

Belki aşktan belki arkadaşlıktan getirildiği konum sebebiyle dedikoduların önünü açmış oldukları bir gerçek. Tam olarak gerçeği bilemesek de, dedikodulara göre, Robert Dudley ile I. Elizabeth arasında kesin bir şeyler var gibi gözüküyor.

1560 yılında Robert Dudley'nin karısı Amy Robsart bir merdivenin dibinde boynu kırılmış halde bulununca kraliçenin ve Robert Dudley'in bu ölümle bağlantısı olabileceğine dair dedikodular da yayılmaya başladı haliyle...

Robert Dudley'iin eşinin ölümünü takp eden yıllarda, ikilinin yakın ilişkileri devam etti. Ancak gelecekte olası herhangi bir evlilik gözükmüyordu.

Kraliçenin yerine geçecek bir varis olması için onun evlenmesi gerektiğini düşünen meclis üyeleri, kraliçe için uygun bir talip bulmaya kararlıydılar.

İspanya Kralı II. Philip de dahil olmak üzere kraliçe için bir sürü uygun aday vardı.

Aday konusunda hiç sıkıntı yaşanmıyordu, tek sorun hiçbiri kraliçenin ilgisini çekmiyordu.

Kraliçe, Essex kontu Robert Devereux gibi genç erkek saray mensuplarının da ilgisini çekiyordu.

Ancak Kraliçenin aklı ilk aşkındaydı. Ne zaman Robert Dudley, Lettice Devereux ile evlendi işler değişti.

I. Elizabeth bu evliliğe tepki olarak mıdır bilinmez, Fransa kralının kardeşi olan Anjou Dükü François'yı evlilik için aday olarak gösterdi.

Aday olarak gösterdiği Anjou Dükü François, aslında kraliçe için pek de uygun bir aday değildi. Henüz 20'li yaşlarında olmasına ve travesti olduğu söylentileri bulunmasına rağmen, I. Elizabeth'in François'ya ilgisi devam etti.

Anjou dükünün yazdığı samimi aşk dolu mektuplar kraliçeyi öylesine büyülemişti ki, I. Elizabeth, Anjou Dükü ile evlenmek istediğini kamuoyuna açıkladı. Hatta onu dudağından öperek, yüzüğünü de kendisine verdi.

Ancak her ne olduysa, ertesi sabah tüm düşünceleri değişti. Bu kararından vazgeçtiğini ve Anjou Dükü ile evlenmeyeceğini açıkladı.

ANjou Dükü bu olay karşısında sarsılsa da yapacak çok fazla bir şey yoktu.

Bu olaydan sonra kraliçenin evleneceğine dair umutlar sona ermeye başladı. Ancak yıllar geçtikçe ve kraliçe yaşlanıp yalnızlaşmaya başladıkça, saray mensuplarının kendisine olan ilgisi artmaya başladı. O sıralarda Essex'in genç kontu ve Robert Dudley'nin üvey oğlu olan Robert Devereux, I. Elizabeth'in son flörtüydü.

Aralarındaki yaş farkına rağmen, kısa sürede ikilinin hakkında dedikodular çıkmaya başladı.

Bundan çok kısa süre sonra da Robert Devereux 'Atın Efendisi' oldu ve üvey babasının saraydaki dairesine taşındı.

Essex'in hizmetkarları arasında dedikoduların biri diğerini kovalıyordu. Geceleri bile lordun kraliçeyle olduğu, sabah kuşlar ötmeden kendi evine dönmediği kulislerin en çok konuşulan dedikodusuydu.

Bu ilişki, kraliçenin Robert Dudley ile yaşadığından farklıydı. Bu daha çok yaşlanan bir kadının kendini daha genç hissetmesi ve hala arzulanıyor olmanın verdiği iyi hissiyattı.

Robert Dudley'in üvey oğlu olan Devereux, vatan hainliği yapma suçundan önce ev hapsine alındı daha sonra da 25 şubat 1601’de infaz edildi.

1603 yılında, o zamanlar neredeyse 70 yaşında olan Elizabeth hiç evlenemeden öldü ve İngiltere'nin büyük 'Bakire Kraliçesi' olarak tarihe geçti.

Dünyanın En Pahalı Tablosu 'Çığlık' Bize Ne Anlatmak İstiyor?
Neden Herkes Benden Nefret Ediyor Gibi Hissediyorum?
Kara Veba'dan Kolera'ya Covid-19'dan Influenza'ya Tarihte Bilinen En Ölümcül Salgın Hastalıklar

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
YORUMLAR
18.02.2023

Kraliçe Elizabeth Tudor'u ve Tudor hanedanlığını severim.Anne Boleyn Elizabeth'i doğurduğunda evliydi.Çok yanlış bilgi...

18.02.2023

Anne Boleyn vatan haini ilan edilip idam edildikten sonra VIII.Henry evlatlıktan reddetti diye hatırlıyorum. Ondan dolayı öyle bir bilgi verilmiş olabilir.

18.02.2023

Geç bu işleri kraliçe davulda patlak değil ama tokmağın değmediği yer kalmamış :)

18.02.2023

Çocuğum sen gerizekalı mısın burada çoğunluk uygulamadan giriyor hangi aptal abazanın birisi linkine tıklamak istesede tıklayamaz facebooka geç düşmez burdan

01.03.2023

Bakire Kraliçe denmesinin sebebi; Kraliçe, meclisin sunduğu adayları reddetmeden hemen önce tüm halkın toplanmasını istiyor ve açıklama yapacağını söylüyor. daha sonra toplanan halkın karşısına bunun suratını bembeyaz boyadığı makyajı , kırmızı saçları kocaman toplu fın ve güneş yakalı elbisesi (meşhur potrelerindeki hali) ile halkın önüne geçip, eğilerek selamlayıp bir konuşma yapıyor. konuşmasında ingiliz halkına, hiç bi kralın onlara layık olmadığını, hiçbir kralın veya başka soylunun ingiltere halkından daha kıymetli olmadığını bu yüzde asla evlenmeyeceğini çünkü zaten İNGİLTERE ile EVLİ olduğu söylüyor ve ülkeyi en iyi yerlere getireceğine yemin ediyor. dünyanın gelmiş geçmiş en etkili konuşmasını yapıyor. bütün halk çıt çıkarmadan eğilip selamlıyor kraliçeyi. Meclisten bi daha buna evlen fln diye asla baskı gelmiyor. bu olay tahta çıktığı ilk yılların akabinde oluyor. ve dediğini yapıyor ülkeyi 45 yıl yönetiyor.

01.03.2023

şimdiki gücüne ulaştırılıyor, 1. dünya ülkesi haline getiriyor. o saatten sonra ingiltere için varsa yoksa kraliçe oluyor. Elizabeth'ten sonra kral gene oluyor ama ülke artık kraliçeci. bu günümüzde bile böyle devam eder. o yüzden Bakire Kraliçe derler. gerçekten bakiremi değil mi açıkçası zamanındaki halk bile sallamamış öyle aşık olmuşlar kadına. hiç iç savaş filan çıkmamıştır bi daha. ki o zamanlar en büyük problemleri idi. günümüzde de kraliçeye verdikleri önem de bu kraliçeden gelir zaten.

TÜM YORUMLARI OKU (17)