Hz. Muhammed ve Onun Soyundan Gelenlere Saygı: Salavat Nedir?

Salavat, Hz. Muhammed'e ve onun soyundan gelenlere saygıyı bildirmek amacıyla Müslümanlar tarafından edilen dualara verilen addır. Bu dualar, birçok farklı şekilde yapılabilir. En yaygın şekli ise 'Allahüme salli âla seyyidina Muhammedin ve âla ali seyyidina Muhammed' şeklindedir. Salavat getirmek ile ilgili Kur'an-ı Keriim'de de bazı ayetler vardır.

Bu içeriğimizde salavat getirmek ile ilgili birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.

Salavat Nedir?

Salavat, İslam peygamberi için okunan dualar olarak açıklanır. Bu dualar, Hz. Muhammed'e ve onun soyundan gelenlere saygıyı belirtir. Müslümanlar tarafından okunan salavat duaları, genel olarak Hz. Muhammed'in ismi söylendikten sonra söylenir. 

Hz. Muhammed'in ismi zikredildiğinde yapılan bu dualar ile ilgili Kur'an-ı Kerim'de birçok ayet vardır. Aynı zamanda Hz. Muhammed'in de bu konuda hadisleri olduğu söylenmektedir.

Salavat Kelimesinin Anlamı Nedir?

Salavat, kelime olarak Arapçadan gelmektedir. Arapça 'salat' kelimesinin çoğuludur. Salavat, Türkçeye ilk anlam olarak namaz, dua şeklinde tercüme edilir. 

'Salat' kelimesinin tercümesinde Allah'ın ve meleklerin Muhammed'e namaz veya dua etmesi inanç açısından uygun olmadığından genel olarak ikincil anlamları tercih edilir.

Salat kelimesinin ikinci anlamı 'selam, yüceltme, rahmet, övgü, iltifat' şeklindedir.

Salavat ile İlgili Ayet ve Hadisler

Salavat ile ilgili bir Ayet-i kerimede şöyle buyrulur:

'Şüphesiz ki Allah ve melekleri, Peygamber’e -sallâllâhu aleyhi ve sellem- çokça salât ederler. Ey mü’minler, siz de O’na salevât getirin ve tam bir teslîmiyetle selâm verin!”

Kur'an’da Ahzab Suresi’nin 56. ayetinde buyrulduğundan Müslümanlar da namazlarda, mevlitlerde Muhammed’in adı geçince salavat okurlar.

Hz. Muhammed'de hadislerinde şöyle buyurur:

'Yanında anıldığım kişi bana tam bir salât ü selâm getirmezse o benden değildir, ben de ondan değilim. Allâh’ım! Benimle alâkasını devam ettirenle Sen de alâkanı devam ettir. Benimle alâkasını kesenle Sen de alâkanı kes.”

“Kim bana salât ü selâm getirmeyi unutursa cennetin yolunu şaşırır.”

“Tahkîkan sizden bana en yakın olan kimse beni çokça salât ve selâmla yâd edenlerdir.”

“İhtiyâcı bulunan bir şeyi te’minde zorluğa düşen bir kimse bana çokça salât ve selâm göndersin. Tahkîkan salât ve selâm gam ve kederleri izâle eyler, rızıkları bollaştırır ve müşkilleri halletmek için yegâne bir vesiledir.”

Salavat Nasıl Okunur?

Salavatın birçok farklı biçimi vardır. En yaygın biçimi ise şu şekildedir:

'Allahüme salli âla seyyidina Muhammedin ve âla ali seyyidina Muhammed ile Sallallâhu aleyhi ve sellem'

Aynı zamanda Muhammed'in ismi söylendikten hemen sonra 'Sallallahu aleyhi ve sellem' şeklinde de salavat getirilir. Bu ifade, yazıda 's.a.v.', 's.a.s.' veya 's.a.' olarak kısaltılmaktadır.

Peygamber Efendimizin Öğrettiği Salavat

www.islamveihsan.com

Ebû Muhammed Ka’b bin Ucre -radıyallâhu anh- şöyle anlatır: Bir gün Resûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem- yanımıza gelmişti. Kendisine: “–Yâ Resûlallâh! Sana nasıl selâm vereceğimizi öğrendik, ancak sana nasıl salavât getireceğiz?” diye sorduk. O da şöyle buyurdu:

“–«Allâh’ım! (İbrâhîm’e ve) âline salât (rahmet) ettiğin gibi Muhammed’e ve âline de salât et. Şüphesiz Sen övülmeye lâyık ve yücesin. Allâh’ım! (İbrâhîm’e ve) âline hayır ve bereket lutfettiğin gibi Muhammed’e ve âline de hayır ve bereket ihsân et. Şüphesiz Sen övülmeye lâyık ve yücesin!» deyiniz.” (Buhârî, Deavât 32; Tirmizî, Vitir, 20; İbn-i Mâce, İkâme, 25)'

Popüler İçerikler

Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
'Atatürk' Yorumu Büyük Tepki Çekmişti: İlber Ortaylı'dan Daron Acemoğlu'na Tarih Dersi!
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!