Hz. Adem'in İlk Eşi ve Feminizmin İlk Sembolü Olan Lilith'in Gerçek Hikayesi

Yahudi mitolojisinde Lilith, çaresiz yeni doğan bebekleri avlayan ve masum erkekleri baştan çıkaran, erkeklerin 'boşa harcanmış tohumlarını' iblis bebek ordusunu kurmak için kullanan bir iblistir. Adı İbranice İncil'de yalnızca bir kez geçse de, yüzyıllar boyunca Lilith, Adem'in asi ilk eşi, iblis kral Samael'in ruh eşi ve daha yakın zamanda feminist bir sembol olarak anıldı. Peki gerçek Lilith hangisi?

Yahudi mitolojisinden önce Lilith benzeri şeytanlar eski Sümerlerin, Asurluların ve Babillilerin kabuslarına musallat oluyorlardı. Sırasıyla lilu ve lilitu adlı erkek ve dişi şeytanlar, Sümer Gılgamış Destanında yer aldı.

larvario.bandcamp.com

Mezopotamya tanrıçası Lamashtu, doğum sırasında kadınlara işkence eden, düşüklere neden olan ve daha emzirilen bebekleri çalan kanatlı bir iblisti.

Kenanlılar, İbraniler ve İsrailliler şüphesiz lilitu / lamashtu hikayelerinden etkilenmişlerdi ancak İbranice İncil'de (Hristiyanlıkta eski ahit olarak da bilinir.) "Lilith" ismi sadece İşaya 34: 14'te yer alıyor.

Peygamber, Tanrı'nın son yargısı tarafından çöpe atılan çorak bir vahşi doğayı tanımlar iken: 'Yaban kedileri sırtlanlarla buluşacak, Keçi iblisleri birbirlerini selamlayacak; Orada da Lilith kendine bir dinlenme yeri bulacak.' diyor.

Bununla birlikte, Lilith'in Yaratılış Kitabı'nda da geçtiği söyleniyor. Yaratılış Kitabı yakından okunduğunda, Tanrı'nın ilk erkeği ve kadını nasıl yarattığına dair iki ayrı anlatım var gibi görünüyor.

Yaratılış Kitabı 1'de Tanrı hem erkeği hem de kadını aynı anda yarattığını söylüyor. "Erkek ve dişiyi yarattı." (Yaratılış 1: 27).

Ancak Yaratılış Kitabı 2'de olay biraz farklı anlatılıyor ve “Tanrı, Adem'i önce yeryüzünün tozundan yarattı ve ardından Havva'yı oluşturmak için Adem'in kaburgalarından birini çıkardı.” şeklinde söyleniyor. (Yaratılış 2: 21-22).

Peki the Yaratılış Kitabı 1'deki isimsiz kadın Havva'dan başka biri miydi? Peki, bu kişi Lilith olabilir mi? Bu ilginç soru muhtemelen Yahudi mitolojisinde yüzyıllardır bulunuyor.

Ben Sira'ya göre, Yaratılış Kitabı 1'de Adem'le birlikte yaratılan ilk kadın gerçekten Lilith'ti. Lilith “İkimiz de eşitiz, çünkü ikimiz de yeryüzündeniz." demişti.

Daha sonrasında ise Lilith yerinden fırladı, "Tanrı'nın tarif edilemez adını" telaffuz etti ve uçup gitti. Tanrı, Lilith'in geri dönmesini talep ederek Senoy, Sansenoy ve Semangelof adında üç melek gönderdi.

Melekler Lilith’i bulasıya kadar o, şeytanlar arasında şef olan Samael ile çoktan birlikte olmuştu. Daha sonrasında doğum sırasında adını koruyucu bir tılsımın üzerine yazarlarsa Adem ve Havva'nın insan yavrularına zarar vermeyeceğine yemin etmişti.

Aksi takdirde, hayatlarının ilk haftalarında yeni doğan insan bebekler üzerinde egemenliğini kuracaktı.

Yahudi halkı ise Lilith ve diğer şeytani bebek hırsızlarından korunmak için için koruyucu tılsımlar kullanıyorlardı. Şeytan karşıtı korumanın en popüler biçimi bir büyü kasesi olarak adlandırılan bir şeydi.

blog.nli.org.il

Büyü kaseleri gözden düştükçe, Yahudi aileler Senoy, Sansenoy ve Semangelof da dahil olacak şekilde üzeri bir Lilith imgesi ve ilahi koruma duaları ile kaplanmış metal veya kağıt muskalar satın aldılar.

www.imj.org.il

Lieber, bazı Yahudi topluluklarında hala Lilith karşıtı tılsımlar satın alabileceğinizi söylüyor.

Lilith'i çevreleyen Haham yorumları ve Yahudi halk masalları, onu isyandan dolayı lanetlenmiş, vahşi ve düşmüş bir kadın olarak tasvir ediyordu. Lilith kendi çocuklarına sahip olamadığı için sadece korunmasız bebekleri çalmakla kalmadı, aynı zamanda erkekleri uykularında baştan çıkardı ve spermlerini çaldı.

Feminist yazarlar ve aktivistler, Lilith efsanesini, Adem'in ilk eşi gibi kontrol edilemez, "ahlaksız" bir kadın olarak değil, farklı bir kadın varoluşu için bir rol model olarak 20. yüzyılın sonlarında tekrar yorumlamaya başladılar.

1972'de yazar ve film yapımcısı Lilly Rivlin, Ms. magazine'de Lilith hakkında çığır açan bir makale yayınladı ve Yahudi feminist dergisi Lilith’i 1976'da piyasaya sürdü.

Aviva Cantor Zuckoff, Lilith dergisinin ilk sayısında "Lilith güçlü bir kadındı" diye yazdı ve Lilith’i bir feminist ikonu olarak tekrar yorumladı.

lilith.org

Lilith ayrıca 'Sabrina'nın Ürpertici Maceraları', 'Frasier' ve 'Scooby-Doo!' gibi eserlerde de ortaya çıktı ve tamamı kadınlardan oluşan son derece başarılı bir müzik festivali olan Lilith Fair'e de ismini verdi.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Nuh'un Gemisi Nerede İnşaa Edildi?
Walkman'den Barkodlara Dünyayı Değiştiren İcatların Daha Önce Hiçbir Yerde Duymadığınız İlginç Hikayeleri
Göz Makyajından Nane Şekerine: Antik Mısırlıların İcat Ettiği Birbirinden Önemli Buluşlar

Popüler İçerikler

Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
YORUMLAR
26.04.2023

bütün dinlerin çeşitli milletlerin ve sümerlerin mitolojilerinden uydurulmuş olduğu bir kez dah kanıtlanmış oldu. olum teknoloji yok, sosyal gelişme yok. yeni icat yok. ne uydurup duruyorsunuz be. faydalı bir şeylerde kullansanıza biraz şu aklınızı. yunanı gelmiş uydurmuş, sümeri gelmiş uydurmuş, yahudisi gelmiş uydurmuş, kızılderilisi gelmiş uydurmuş. yetmemiş bir de daha önceki uydurulanlardan çalmış, çırpmış. insanoğlu gerçekten ne kadar yalancı ve boşbeleş bir canlı.

29.04.2023

Tüm dinler bir önceki mitolojik hikayesinin yeni versiyonu olarak piyasaya sürülmüş akıl ve hayal gücü ürünleridir. Tanrı nin bile gözü kadin ile erkeği eşit görmeye tahammül edememiş ve gitmiş ikinci bi kadin yaratmış! İtaatkar olsun bu demiş,Tanrı nin bile kadin düşmanı olduğu bu dünyada bizi ancak biz koruruz dini yada medeni kanunlar değil.

04.03.2024

Yorumlara bak cehalet kokan ateistler doluşmuş

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ