Huzursuz Bacak Sendromu Nasıl Geçer?

En yaygın sinir sistemi hastalıklarından biri olan huzursuz bacak sendromu (HSB), bacakları hareket ettirmek için dayanılmaz bir dürtüyü içerir. Huzursuz bacak sendromu her yaşta görülmekle birlikte, rahatsızlık özellikle dinlenme esnasında huzursuzluk hissinin artmasına neden olur. Karşı konulmaz bu hareket hissi karşısında hastalar vücutlarını rahat bırakmalıdırlar. Basit yaşam tarzı değişliklerinin yanı sıra hastalığa neden olan etkenlerin tedavisi ile huzursuz bacak sendromunun belirtilerinde azalma sağlanabilir. Peki, huzursuz bacak sendromu nasıl geçer? Haberimizde huzursuz bacak sendromu nasıl geçer sorusunun cevabını bulabilirsiniz. İşte huzursuz bacak sendromu ile ilgili detaylar…

Huzursuz bacak sendromu hastalığında belirtiler bazı kişilerde ara ara, bazılarında gün içinde devamlı görülmekte, geceleri ise artış göstermektedir. Huzursuz bacak sendromunun kesin olarak neyden kaynaklandığı birçok vakada tespit edilememiştir. Durumun özellikle kas hareketlerini teyit etmek için beyinden salgılanan depominde ortaya çıkan bir dengesizlikten meydana geldiği düşünülmektedir. Gebelik döneminde de görülebilen HSB, anemi, demir eksikliği, alkolizm, genetik faktörler ya da kronik hastalıklar sebebi ile görülmekte ve kişilerin yaşamını olumsuz etkilemektedir. Haberimizde huzursuz bacak sendromu nasıl geçer sorusunun cevabını bulabilirsiniz. Ancak bazen yaşam tarzı değişiklikleri huzursuz bacak sendromu rahatsızlığı için yeterli olmayabilir.

Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Huzursuz bacak sendromunun en belirgin semptomu bacakları hareket ettirme dürtüsüdür. Bunun yanı sıra sık görülen belirtiler şöyledir;

• Bir süre hareketsizliğin ardından görülen duyumlar

• Akşamları kötüleşen, geceleri artan belirtiler

• Gece bacak seğirmesi

• Belirtileri hafif ya da şiddetli olabilir. Şiddetli vakalarda HSB oldukça rahatsız edicidir. 

• Uykuda bacakları kıpırdatma

Huzursuz bacak sendromu genel olarak ayaklarda ve bacaklarda anormal hissedilen duyumlar şeklinde tanımlanır. Sıklıkla her iki bacakta meydana gelen duyumlar, nadiren kollarda görülebilir. Bazı hastalarda kaşıntı, sürünme hissi, nabız hissi ya da elektriklenme hissi de görülebilmektedir.

Huzursuz Bacak Sendromu Nasıl Geçer?

Huzursuz bacak sendromu, demir eksikliğinden kaynaklandığında uygun bir tedavi ile belirtiler azalabilir. İlaç tedavisi de huzursuz bacak sendromunun tedavi seçenekleri arasında yer alır. Bazı vakalarda birkaç basit yaşam tarzı değişikliğinden başka bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Bunlar;

• Kaliteli uyku için yeterli bir uyku ortamı hazırlamak. Belli saatlerde uykuya geçmek ve kalkmak önemlidir. En az 7 saat uyku almak dinlenmeyi destekleyecektir. 

• Aşırıya kaçmayacak şekilde düzenli egzersizler yapmak, ağırlıklı olarak geç saatlerde çalışmak belirtileri hafifletmeye yardımcı olur.

Kahve, çay, alkol ve asitli içecekler kesilmelidir.

• Ilık su eşliğinde banyo yapmak, bacaklara masaj uygulamak kasların gevşemesine etki eder.

• Soğuk ve sıcak kompresler uygulamak veya dönüşümlü olarak her ikisini birden uygulamak uzuvlarda duyumların hissedilmesini önleyebilir.

• Ayak kılıfları ayak dibine baskıyı arttırdığından huzursuz bacak sendromu belirtileri bu kılıf ile azaltılabilir. 

Kronik bir rahatsızlık olan Huzursuz Bacak Sendromu, medikal olarak doktor gözetimi ile tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Hangi ilacın kullanılacağı veya dozajı doktor tarafından belirlenmelidir. Yaşam tarzı değişikliklerine rağmen şiddeti gün içinde artan belirtiler için mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

Bacağın Huzuru Mu Olurmuş? Huzursuz Bacak Sendromu Hakkında 10 Enteresan Bilgi
Beyniniz ile Elleriniz Arasında Kavga Çıkmasına Neden Olan Hastalık: Yabancı El Sendromu

Popüler İçerikler

"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
YORUMLAR
11.10.2021

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİNİ ARAŞTIRIN

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ