Husiler Taiz Havaalanını Aldı

5 aydan beri Yemen başkenti Sana’yı elde bulunduran Husiler, ülkenin güneyindeki Taiz Havaalanı ve Vadi El Kadı bölgesinde bulunan yargı binalarını ele geçirdi. Hareket, Taiz'den sonra Aden'e doğru ilerlemeyi hedefliyor.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İran destekli Şii Husiler sabah saatlerinde Taiz Havaalanı ve Vadi'l Kadı bölgesinde bulunan yargı binalarını kontrol altına aldı.

Husiler, Cumartesi günü yaklaşık 20 askeri araçla hiçbir direnişle karşılaşmaksızın Yemen'in güneyindeki ülkenin üçüncü büyük şehri Taiz'e girmişti.

Al Jazeera muhabirinin aktardığı bilgilere göre, özel kuvvetlere ait kıyafetler giyen Husilere bağlı yaklaşık 400 silahlı Sana’dan Taiz Havaalanına getirildi. Silahlı güçler, Aden ve Dali kentlerine doğru ilerlerken Zimar kentini de ele geçirdi.

Taiz kuzeyi güney ile bağlayan kent

Ülkenin kuzeyindeki başkent Sana ile Yemen'in güneyindeki büyükşehir Aden arasında geçiş noktası konumundaki 615 bin nüfuslu Taiz kenti kuzeyi kontrol eden Husiler ile güneye egemen olan merkezi yönetim ve Sünni aşiretler arasında stratejik öneminde.

2014 yılında başkent Sana, Amran ve Hudeyde kentlerini ele geçirerek kuzeyden güneye doğru yayılmacı bir strateji izleyen Husiler Taiz'den sonra, Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi'nin Husilere karşı geçici olarak yönetim merkezi ilan ettiği Aden kentini ele geçirmeyi hedefliyor.

Yemen'de son durum

İran destekli Husilerin geçen yıl başkente yürüyerek yönetimi ele geçirmesinin ardından ülkede Sünni ve Şiiler arasında gerginlik giderek tırmanıyor. Cuma günü başkent Sana'da Şiilerin toplandığı iki camiye IŞİD intihar saldırıları düzenledi. 137 kişi öldü, 345 kişi de yaralandı.

Yemen’de eski devlet başkanı Ali Abdullah Salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.

Husiler, Şubat ayında parlamentoyu feshedip yerine 551 üyeden oluşan, ülkeyi yönetecek Geçici Ulusal Konsey'i kurduğunu ilan etmişti. Buna göre Konsey, 5 kişiden oluşan Başkanlık Konseyi'ni seçecek. Başkanlık Konseyi ise yeni cumhurbaşkanını belirleyecek.

Güneyde ayrılıkçı Güney Hareketi, Yemen ordusuyla çatışıyor. Kuzeyde ise İran'ın desteğini alan Şii Husiler sık sık Sünni aşiretler ve orduyla çatışıyor.

El Kaide ise güçlü olduğu birçok bölgede üslerini Yemen ordusuna kaptırıyor, buna karşın petrol ve doğalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor. Hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor; bu nedenle ülkede sık sık doğalgaz ve petrol arzında sorunlar yaşanıyor.

Son olarak, Husilerin ülkede yarattıkları yönetim boşluğu ve Hadi’nin Cumhurbaşkanlığına geri dönmesi ülkenin çeşitli kentlerinde Husiler ile Hadi’ye destek veren ve harekete karşı çıkan aşiretlerin arasında çatışmalar meydana geldi. Söz konusu çatışmalar ülkeyi iç savaşa doğru sürüklüyor.

Yemen'de açlık sınırında yaşayan insan sayısı ise 10 milyona yaklaşmış durumda.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Popüler İçerikler

İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı