Hüsamettin Oğuz Yazio: On Numara Kahvaltının Festivali: Balıkesir Kahvaltıfest!

Cemal Süreya, “Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı” diyerek kahvaltının yarattığı ruhu çok güzel ifade etmiş. Türkiye’yi doyuran il olma özelliğiyle öne çıkan Balıkesir’in on numara kahvaltısı için yerel dinamikler bir araya gelerek “Kahvaltıfest” adıyla bir kahvaltı festivali düzenlediler.

50’ nin üzerinde peynir çeşidi, coğrafi işaretli zeytin ve zeytinyağları, yüksek nicelik ve kalitede balları, yumurta üretiminde öncü şehirlerden olması, çok çeşitte üretebildiği meyve ve sebzelerden elde edilen yoğun aromalı reçel ve sosları, ekmek ve otlu hamur işleri kültürüyle kahvaltılık her türlü ürünün en yüksek kalitede üretildiği bir şehirdir Balıkesir...

Tüm bu güçlü özellikleri ile kahvaltı şehri olmayı hak eden Balıkesir’de işletmelerin birçoğu kahvaltı konusunda nitelikli hizmet sunuyor. Yeme içme tesisleri hala farklı yörelerin peynirlerini ve kahvaltılık ürünlerini daha nitelikli ve servis edilmesi gereken ürünler olarak menülerinde, satış reyonlarında bulundurmaktadır.

Yaratıcı şehirler ağına dâhil olma sürecinde yeme-içme tesislerinin belli kriterler çerçevesinde derecelendirilmesi ve bu doğrultuda kalite denetimlerine tabi tutulması gündeme gelmiştir.

Şehirde, sokak lezzetleri, Türkiye ve uluslararası orijinli fast food işletmeleri, sulu yemek sunan lokantalar, pide-lahmacun işletmeleri ile kebap türü ürün servis eden işletmeler arasında dengeli bir dağılım söz konusu. Bu nedenle derecelendirme sisteminin ilk aşamada öğle ve akşam öğünü odaklı işletmelerde uygulanması, kahvaltıya kıyasla zor olabilecektir.

Balıkesir Kahvaltısı Çalışması nasıl başladı?

Balıkesir Kahvaltısı çalışmanın gerçekleştirilebilmesi için hâlihazırda kaliteli kahvaltı hizmeti veren işletme temsilcileri ve şeflerinden, peynir ve zeytin kitaplarıyla üretici bilgisi açısından belli bir bilgi birikimine sahip Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nda çalışan, alanında yetkin personelleri ile Kalkınma Ajansı uzmanlarından oluşan 15 kişilik bir ekip kurularak çalışmalara başlanmış.

Balıkesir Kahvaltısı çalışmaları sonuçları:

Öncelikle Balıkesir Kahvaltısında bulunması gereken ürünler belirlenmiştir. Ürünlerin belirlenmesinde aşağıdaki kriterler ise: Üretim dinamiği, Coğrafi işaret sahipliği, Geçmişten günümüze dek ulaşan alışkanlık ve tarifler, Değer yaratabilecek ürünler, Tedarik edilebilirlik ve uygulanabilirlik, Türk damak yapısına uygunluk, Balıkesir’de üretilmesi olarak belirlenmiş.

Mevcut hali ile lezzet unsuru düşük olan ürünler üzerinde çalışma grubunda yer alan şefler tarafından geliştirmeler yapılmış. İşletme tarafından hazırlanması gereken ürünler için standart reçeteler oluşturulmuş. Ürünlerin tedarik edilebileceği yerlere kolay erişim sağlamak amacıyla dokümanlar oluşturulmuş, işletmelerin ürünleri indirimli alması için anlaşmalar yapılmış. Doküman yalnızca bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup nihai durumda işletmenin tedarik edeceği üretici tercihi işletmeye bırakılmış. Kahvaltıda sunulacak ürünlerin gramajlarıyla ilgili çalışmalar yapılmış. Gramaj önerileri isteyen işletmelere iletilmiş. Sunumda Yağcıbedir gibi etnik kökenli temaların kullanılmasına veya zeytin temasının ön plana çıkarılmasının uygunluğuna karar verilmiş.

Neden “Kahvaltı Festivali” sorusuna Güney Marmara Ajans’ı şöyle cevap veriyor:

“Balıkesir; gıda, lojistik, ulaşım, turizm gibi sektörlerde zengin bir altyapıya sahip olmasına rağmen halk üzerinde olumlu yönde algının oluşturulması için, en etkin iletişim kanallarını kullanma konusundaki (Public Relations) eksikliklerinden dolayı hak ettiği güçlü ve popüler konuma gelememiştir. Son yıllarda gerçekleşen Marka Şehir Balıkesir projesiyle atağa kalkmış olan şehrimiz hem bu projenin devamıyla hem de Uluslararası Kahvaltı Festivaliyle hedeflerine ulaşma yolunda büyük mesafe katedecektir. Ayrıca, festival Balıkesir’in merkez ve diğer ilçelerinde bir hareket oluşturacaktır. Katılımcı firmalar, markalarını hem Balıkesir halkına, hem ulusala hem de yurtdışına tanıtma imkânı bulacaklardır. Ayrıca, yaratıcı şehirler ağında gastronomi alanında yer alan ülkelerin büyükelçileri şehrimize davet edilerek Balıkesir’in yaratıcı ağa girmesi konusunda yapılacak çalışmalar için de önemli bir zemin oluşturulmuş olacaktır. Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali; Güney Marmara Kalkınma Ajansı koordinasyonunda Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Sanayi Odası, Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Ticaret Borsası, Balıkesir Esnaf ve Sanatkârlar Odası işbirliğinde yürütülmektedir. 2-5 Haziran 2022 tarihlerinde, 4 gün süresince gerçekleştirilecek festivalde ulusal ve uluslararası alanda güçlü şeflerin şovlar, yerel halkın, öğrencilerin ve profesyonellerin katılacağı yarışmalar düzenlenecektir. Yarışmalar dışında festivalde, alanında uzman kişilerin yer aldığı bilimsel ve teknik paneller yapılacak ve tadım söyleşileri gerçekleştirilecektir. Festivalin Balıkesir için daha fazla gelir getirici olması için, kahvaltılık ürün özelinde imalat yapan gıda işletmecileri, kahvaltı salonları, restoranlar, konaklama tesisleri, turizm acenteleri ve kadın kooperatifleri stant açacaklardır. Festivali renklendirmek, yerel halkın, çocukların ve gençlerin katılımıyla coşkusunu artırmak amacıyla çocuk etkinlikleri, halk oyunları gösterileri, sergiler, yerel ve ulusal ölçekte sanatçı konserleri gerçekleştirilecektir.

Nedir bu “Yaratıcı Şehirler Ağı”?

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı (Creative Cities Network), UNESCO tarafından 2004 yılında yaratılmış olup, çeşitli bölgelerden, farklı gelir seviyeleri, kapasite ve nüfusa sahip şehirleri yaratıcı endüstriler alanında çalışmak üzere bir araya getiren bir girişimdir.

Şehirler tarihi ve kültürel geçmişleri ve çeşitli kültür aktörlerini bir arada bulunduran dinamik yapılarıyla yaratıcılığın yeni boyutlarını üretmeye ve keşfetmeye muktedirdirler. Program, yerel aktörler tarafından yürütülen kültürel endüstrilerin yaratıcı, ekonomik, sosyal potansiyelini geliştirmeyi amaçlamakta ve bu sebeple UNESCO’nun kültürel çeşitlilik ideallerini desteklemektedir.

Yaratıcı Şehirler Ağı, şehirler tarafından kendi yetenek ve enerjilerini yönlendirecekleri yaratıcı endüstri sektörü tercihlerine göre seçilebilecek yedi tema etrafında şekillendirilmiştir. Bu temalar edebiyat, film, müzik, zanaat ve halk sanatları, tasarım, gastronomi ve medya sanatları olarak belirlenmiştir. Hâlihazırda, Yaratıcı Şehirler Ağı’nın 295 üyesi bulunmaktadır.

UNESCO Yaratıcı Şehirlerimiz:

Gastronomi kategorisinde üç ilimiz bu kapsamda yer almaktadır; Gaziantep, Hatay, Afyonkarahisar. İstanbul; Tasarım, Kütahya ve Bursa; Zanaat ve Halk Sanatları, Kırşehir; Müzik kategorilerinde bu ağda yerini almaktadır.

Kahvaltı Fest “Çook Mutluluk” sloganı ile Balıkesir’in lezzetlerini bir araya getirip ziyaretçilerine sunacağı 2-5 Haziran günlerinde gerçekleşecek.

Festivale ilişkin olarak tüm detaylara www.kahvaltifest.com adresinden ulaşılabilir.

Instagram

Twitter

Popüler İçerikler

Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Görüşme Esnasında Erkeğe Maddi Sorular Sorulmasını Destekleyen Kadın Tepkilerin Odağında