Haziran 1967'deki ikinci Arap-İsrail savaşı sırasında yaklaşık 400.000 Filistinli yerlerinden edildi. Bu ikinci yer değiştirme bir haftadan kısa sürdü. Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze'de yaklaşık bir milyon Filistinli kaldı.
1948 Nakba'da olduğu gibi, mültecilerin çoğu İsrail askeri güçleri tarafından uluslararası insani hukuk ve insan hakları hukukunun temel ilkelerini ihlal eden taktikler kullanarak yerinden edildi: sivillere saldırılar, katliamlar ve diğer zulümler; sınır dışı etme,
Ve mülkün tahrip edilmesi, yağmalanması...
İşgalci İsrail güçleri Kudüs'te Filistinli erkekleri topladı, zorla otobüslere bindirip Ürdün'e gönderdi. Bazıları dövüldü ve ardından gönüllü olarak ayrıldıklarını belirten kağıtları imzalamaya zorlandı. Sınırda geri dönmeye çalışan mültecilere ateş açıldı.
Batı Şeria ve Gazze'deki Filistin nüfusunun üçte birinden fazlası savaş sırasında yerlerinden edildi. 1967'nin sonunda, anavatanı dışındaki yerli Filistin nüfusunun oranı iki katından fazla artmıştı. Filistinlilerin neredeyse yarısı artık sürgünde yaşıyordu.
Eylül 1967'de işgalci İsrail, Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi'nde bir nüfus sayımı yaptı. İsrail tarafından yalnızca nüfus sayımına kayıtlı Filistinliler işgal altındaki topraklarda yasal ikamet edenler olarak kabul edildi. Savaş sırasında 60.000 Batı Şeria Filistinlisinin yurtdışında olduğu ve bu nedenle nüfus sayımına dahil edilmediği ve Kudüs'te 30.000 kadar Filistinli bulunduğu tahmin edilmektedir. İdari tedbirler, savaş sırasında yurtdışındaki Filistinlilerin ve savaş sırasında yerlerinden edilen Filistinli mültecilerin evlerine dönmelerini etkili bir şekilde engelledi.
Filistinliler dünyanın her yerinde yaşıyor ama çoğu 1948 öncesi Filistin ve komşu ülkelerde kalıyor. İsrail'de 1 milyondan fazla kişi yaşıyor, bu da İsrail nüfusunun neredeyse yüzde 20'si. Buna, 1948'de yerlerinden edilmiş 237.000 kadar Filistinli ve onların soyundan gelenler ve 1948 ile 1967 arasında İsrail içinde yerlerinden edilmiş belki de 100.000 kadar diğerleri dahildir.
Bugüne kadar barış sağlama, hem insan hem de mülteci haklarını görmezden geliyor ve Filistinlilerin katılımını dışlıyor. İsrail, Yahudi olmayan Filistinlilere eşit haklar verme yükümlülüğünü kabul etmiyor.
15 Mayıs El Nakba Günü.
Nakba Günü: Filistinliler için sadece tarihi bir olay değil.
İşgalci İsrail, Siyonist projesini gerçekleştirirken, Filistinlilerin yerinden edilmesi asla durmadı.
73 yıldan uzun süredir devam eden El Nakba ile; Filistinliler İsrail katliamlarına, etnik temizliğe ve sömürgeciliğe direndiler. Binlerce şehit, öldürülen çocuklar, binlerce yaralı ve parmaklıklar ardında direnen binlerce Filistinli mahkûm, tüm vicdanlılara harekete geçme ve örgütlenme konusunda ilham vermelidir.
Instagram
Twitter