Hümanizmle İlgili Merak Edilenler: Hümanizm Nedir? Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır? Temsilcileri Kimler?

Felsefi öğretilerden biri olan hümanizm, günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimeler arasında yer alıyor. İnsanmerkezcilik, insan odakçılık gibi çeşitli adlarla da bilinen bu akım, bazı zamanlar yanlış tanımlanıyor. İnsan aklını esas alan hümanizm, İtalya'da ortaya çıkan ve daha sonra tüm Avrupa ülkelerine yayılan seküler hareketlerden biri. Bu akımın sanatta ve edebiyatta ise yeri oldukça önem taşıyor. Günümüzde adını sıkça duyduğumuz hümanizm kavramının ne demek olduğu ve ne zaman ortaya çıktığı ise merak ediliyor. 

Peki hümanizm nedir? Ne zaman ortaya çıkmıştır? Temsilcileri kimlerdir? İşte hümanizm akımıyla ilgili merak edilenler...

Hümanizm Nedir?

Türkçe karşılığı insan-merkezcilik olan  hümanizm, insan odakçılık gibi farklı isimler ile de tanımlamalar yapılarak açıklanır. Hümanizm, yasaların düzenlenmesinde sadece insan aklının esas alındığı emprizm ve akılcılık olarak bilinen rasyonalizmi merkezleştiren bir felsefi düşünce öğretisidir. İnsan aklını esas alan hümanizmde tanrımerkezcilik geri plana atılır.

Hümanizm, insanı evrendeki en değerli varlık olarak görür. Bu nedenle de insanın gücünü geliştirmeyi ve ileriye doğru taşımayı gaye edinir.

Hümanizmin dünyevi görüşü savunan sekülerizm ile sıkı bir bağlantısı vardır. Bu nedenle de seküler bir hayat tavrını benimser.

Beşeriyetçi, insancıl gibi anlamlara gelen hümanist, hümanizm bakış açısına sahip olan ve bu akımını olgusunu hayatına uygulayan kişiler için kullanılır.

Hümanizm Ne Zaman ve Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Hümanizmin temeli Antik Yunan'a kadar dayanır. Milattan önce 6.yy'daki düşünürler kendisinden sonra gelen düşünürlere zemin hazırlayarak hümanizm temelini oluşturdular. Sokrates öncesi düşünürler ise bilimsel yöntemlerle evreni anlamının yollarını aradılar. Dünyanın merkezinin insan olduğunu savunan bu düşünürler, aynı zamanda Rönesans dönemine de ilham oldular.

Orta Çağ ve Modern Çağ arasındaki geçiş dönemi olarak bilinen Rönesans, hümanizm kavramının ortaya çıkmasını sağladı.

Rönesans dönemi ile gelişmeye başlayan bu akım, ilk olarak 14.yy’da ortaya çıktı. Bu dönemde insan temel alınarak, dünyadaki yeri ve anlamı  sorgulandı. Rönesans dönemine ulaşan bazı Antik Yunan eserleri değerlendirilerek yeniden anlamlandırılmaya çalışılmıştır.14.yy’ın sonlarına doğru kilise, insanın olduğu her alanda otoritesini kaybetti. Kiliseye karşı özgür düşünceyi savunanlar sanatta, politika ve bilimde yeni biçimler ortaya çıkardılar.

Hümanizmin Temsilcileri Kimlerdir?

Sanatta, edebiyatta ve felsefe de hümanizm akımını benimseyen pek çok düşünür bulunmaktadır. Ancak hümanizm akımının kurucusu ve en önemli temsilci ise Hollandalı bilgin Desiderius Erasmus'tur.

Hümanizm akımını benimseyenler arasında Dante, Cervantes, W.Shakespeare, Rabelais, Petrarca, Montaigne, Jean Paul-Sartre, Albert Einstein, Umberto Eco ve daha pek çok isim bulunmaktadır.

İlginizi çekebilir;

Felsefeyi İkiye Bölen Kadim Soru: Mutluluğa Ulaşmak İçin Acı Çekmek Şart Mıdır?
Bu Felsefe Testinde Bütün Sorulara Doğru Cevap Verebilecek misin?

Popüler İçerikler

"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!