Hükümdarlığı 70 Yıl Sürdü! Kraliçe 2. Elizabeth Hakkında Daha Önce Duymadığınız İlginç Detaylar

1952'den bu yana tam 70 yıldır hükümdar olan Kraliçe 2. Elizabeth 8 Eylül 2022'de hayata veda etti. Bu yazıda renkli giyimi, sağduyulu davranışları ve ilginç hobileriyle dikkat çeken kraliçenin hayatına göz attık.

İyi okumalar. 👑

1. Amcası VIII. Edward'ın 1936'da tahtı babası 6. George'a bırakarak çekilmesi üzerine tahtın vârisi oldu.

Elizabeth Alexandra Mary, dünyanın bildiği ismiyle 2. Elizabeth, Büyük Britanya kralı 6. George'un ve leydi Elizabeth Bowes-Lyon'un kızı olarak 1926 yılında dünyaya geldi. Birleşik Krallık tahtı varisi değilken amcasının sevdiği kadın için tahtı babasına bırakmasıyla birden tahtın varisi olur.

2. 2. Elizabeth, Buckingham Sarayı'nda özel eğitim gördü.

Babası 1936 yılı taht ve taca sahip olduktan sonra 10 yaşındaki Elizabeth de veliaht olur ve ailesi ile birlikte Kensington'dan Buckingham Sarayı'na gider.

3. Elizabeth, 14 yaşındayken ilk radyo yayınını savaş yerlerinden tahliye edilen çocuklara seslendi.

İngiltere 1939'da Almanya ile savaşa girdiğinde Elizabeth henüz onlu yaşlarındaydı. Kral ve kraliçe Buckingham Sarayı'nda kalıp Londra'nın bombalanmış mahallelerini gezerken, Elizabeth ve kardeşi Margaret savaşın çoğunu Windsor Kalesi'nde geçirdiler. Elizabet ilk halka açık yayınını 1940 yılında, 14 yaşındayken, şehirlerden kırsal bölgelere veya denizaşırı ülkelere tahliye edilen çocuklara seslenerek yaptı.

4. 2. Dünya Savaşı'nda motorlu araç kullanımı eğitimi aldı ve komutan oldu.

Ailesinin ve hükümetin itirazlarına karşın, II. Dünya Savaşı sonlarında Anavatan Ordusu Yardımcı Hizmetleri'nde motorlu araç kullanımı ve bakımı konusunda eğitim gördü. Sürücü ve mekanikçi olarak eğitilen Elizabeth beş ay sonra fahri genç komutan olarak terfi etti.

5. Savaş sonrası evlendiğinde çeyiz için fazladan 100 tayın kuponu aldı.

1939 yılında 13 yaşındayken tanıştığı Yunanistan ve Danimarka prensi Kraliyet Donanması subayı Philip Mountbatten ile 1947'inin Kasım ayında evlendi. Savaş sonrası İngiltere'de kemer sıkma politikası ve karne vardı. Bu nedenle sokak süslemeleri sınırlıydı. Ama yeni geline çeyizi için fazladan sadece 100 tayın kuponu verildi.

6. 2. Elizabeth atları çok severdi ve İngiliz at yarışı etkinliklerinde düzenli olarak yer alırdı.

İlk midillisini 4 yaşındayken, büyükbabası Kral 5. George hediye etti. Çocukken Prenses Elizabeth olarak biliniyordu ve ne istediği sorulduğunda, Life dergisinin 1945 tarihli bir sayısında, kraliçe olacağını düşünmeden 'Ben bir at olmak isterdim' yanıtını vermişti.

7. Elizabeth Kenya'yı ziyaretinde artık kraliçe olduğunu öğrendi.

1952'de babası kral 6. George, yıllarca süren sağlıksızlığın ardından 56 yaşında öldü. Elizabeth'in taç giyme töreni o zamanlar televizyonun yaygınlaşmasıyla 20 milyon kişi canlı olarak izledi. Bu bir ilkti.

8. İngiltere Başbakanı Winston Churcill, henüz 26 yaşındaki kraliçe için "O daha bir çocuk" dese de sonraki yıllarda sıkı bir arkadaşı oldu.

Arkadaşlıkları o kadar ileriydi ki 1965 yılında Churcill öldüğünde Kraliçe, protokol olarak cenazeye en son katılanın kendisi olması gerekirken bu protokolü bozdu ve Churcill'in tabutu törenin yapılacağı kilisede girmeden orada hazır olarak bekledi.

9. Kraliçenin halkı ile uyuşmazlık yaşadığı dönemler de oldu.

1997 yılında oğlu Charles'in eski eşi Diana Paris'te bir trafik kazasında öldü. Onu oldukça çok seven Britanya halkı yas tuttu. Ancak Elizabeth'in kederini halka açık bir şekilde göstermemesi pek çok kişiye duygusuz göründü. Birkaç gün sonra nihayet televizyonda millete hitaben bir konuşma yaptı.

10. Elizabeth, dünyanın en zengin insanlarından biri olmasına rağmen tutumluluğu ve sağduyusu ile ünlüydü.

Kraliçe, boş odaların ışıklarını söndürürdü. Saray uşaklığı yapmak için gizli göreve giden bir gazete muhabiri, kahvaltı masasındaki kraliyet Tupperware'in ve banyoda bir lastik ördeğin fotoğraflarını çekerek Kraliçe 2. Elizabeth'in normal hayatını gözler önüne serdi.

11. Dublör kullanmış olsalar da paraşütle atlayan bir kraliçeydi.

İngiltere için yumuşak siyasi bir güç olan Kraliçe Elizabeth'in 2012 Londra Olimpiyatları'nın açılışına başka bir ikon olan James Bond ile birlikte katılması dünya siyasi liderlerinden farklı olduğunu gösteriyordu. Hatta film hilesiyle Olimpiyat Stadı'na paraşütle bile atladı.

12. Britanya tarihinin en uzun süre tahtta kalan hükümdarıydı.

2015 yılında büyük büyük büyükannesi Kraliçe Victoria'nın 63 yıl yedi ay ve iki günlük saltanat rekorunu geride bırakarak Britanya tarihinin en uzun süre hizmet veren hükümdarı oldu.

13. Kraliçenin araba kullanmak için ehliyete ihtiyacı yoktu.

Kraliçe, Birleşik Krallık'ta halka açık yollarda araç kullanmak için ehliyet sahibi olması gerekmeyen tek kişiydi. Çok defa ehliyetsiz araba sürdü.

14. Eşinin cenazesinde tek başına durduğu an dünya televizyonlarına çıktı.

2021 yılında ölen eşi Philip'in cenazesi koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle Windsor Kalesi'ndeki şapelde gerçekleşti. Elizabeth'in kilise sıralarında tek başına oturduğu an onun için ağır bir durum oldu.

15. Hükümdarlığı süresince 15 başbakanın görev yaptığı Elizabeth öldü.

8 Eylül 2022'de ölen Kraliçe Elizabeth, kraliçeliği, kendine has özellikleri ve hareketleriyle enteresan bir kişilik olarak tarih sahnesinde yer aldı. 73 yaşında tahta geçen oğlu Charles, neler yapacak merakla bekliyoruz. 🤞

Bonus

2008 yılında Kraliçe Elizabeth'in Türkiye ziyaretinde dönemin Başbakanı Erdoğan ile bir fotoğrafı da var.

Bu da İlgini Çekebilir

Gelini Prenses Diana İçin de Kullanılmıştı Sıra Kraliçe 2. Elizabeth'de

Popüler İçerikler

Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
YORUMLAR
09.09.2022

Madem duyarlılığı varmış, madem savaş görmüş, çocuklara seslenmiş de neden ermeni soykırımı yapmadığımızı da söylemedi? Bizim de birçok insanımız, çocuklarımız katledildi. Kuzeydoğu Anadoluyu karıştırıp da ermenileri kışkırtıp bizi ermenilere kestiren, öldürten,insanımızı evlere doldurtup yaktıran, bizim insanımızın katledilmesine neden olan İngiltereydi. Kraliçe bu iftirayı kendilerinin attığını, bu katliama kendilerinin neden olduğunu dünyaya neden söyleyip özür dilemedi? İngilterenin bu iftirayı üzerimizden temizlemek gibi bir borcu var 1915ten beri. Sonra da o gün bugündür bizi soykırım yapmışız gibi gösterdiler. Kraliçe bilmiyor muydu, bu iftirayı üzerimizden mesela neden temizlemedi yetmiş yıl tahtta kaldı da?

09.09.2022

Osmanlı şehzadesi için bu kadar haber yapmazsınız

09.09.2022

ne gerek var 🤦‍♀️ ne alaka yani

10.09.2022

Kadını halı sahaya mı götürmüşüz?

10.09.2022

Ne sandın....

TÜM YORUMLARI OKU (12)