Hukuk mu Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR) mı?

Hukuk ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR) programları son yıllarda yüksek tercih edilme oranları ile en popüler programlar arasında yer alıyorlar. Ayrıca her iki program da eğitim sonrası iş imkanları ve sağladığı kazanç ile Türkçe-Matematik alanında öğrenim gören çok sayıda öğrencinin hayallerini süslüyor. Birbirinden farklı kişilik özelliklerine, yeteneklere ve ilgi alanlarına sahip olan bireylerin yönelebileceği; farklı lisans derslerine ve kariyer seçeneklerine sahip olan bu iki ana dal arasında bir seçim yapmayı düşünen adaylar için Hukuk Fakültesini ve PDR programını detaylı olarak inceledik.

Hukuk Fakültesi TM-2 puanı ile öğrencileri kabul ederken PDR programına yerleşmek isteyen öğrencilerin TM-3 puanı önem taşıyor. Her iki programın da eğitim süresi 4 yıl; ancak lisans dersleri arasında büyük farklılıklar bulunuyor. Hukuk Fakültesinde Türk Anayasası Hukuku, Uluslararası Hukuk ve Borçlar Hukuku gibi temel derslerin yanı sıra günümüzdeki kültürel, teknolojik ve sosyal değişimlere göre Medya ve İletişim Hukuku, Spor Hukuku ve Uluslararası Örgütler Hukuku gibi dersler de yer alıyor. Bunların yanı sıra Hukuk Fakültesi öğrencileri Tarih, Ekonomi ve Sosyoloji gibi dersler de alıyorlar.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programında ise Öğretmenlik Meslek Bilgisi, Eğitim Felsefesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlığın Temelleri gibi derslerin yanı sıra Kişilik Kuramları, Kültürlerarası Akımlar ve Araştırma Yöntemleri gibi dersler yer alıyor. Bunların yanı sıra PDR programında rehberlik ve danışmanlık uygulamaları ve psikoeğitim grup çalışmaları gibi uygulamalı dersler de bulunuyor.

Hukuk Fakültesinde eğitim almak ve Hukukçu olmak isteyenlerin araştırma yöntemlerini bilmesi, eleştirel bakış açısına sahip olması, analitik düşünebilmesi, analiz etme ve yorumlama becerilerinin gelişmiş olması, uzun okumalar yapabilmesi, aktif dinleme becerisinin olması ve hayat boyu öğrenmeye açık olması gerekiyor. Bunların yanı sıra bir Hukukçunun sorunlara gerektiğinde yerel gerektiğinde global bir bakış açısıyla bakabilmesi; objektif olması, bilimsel ve bağımsız olarak düşünebilmesi, birey haklarına saygılı olması ve birey haklarını önemsemesi, adil olması, toplumsal ve bireysel problemlere karşı duyarlı olması gerekiyor.

PDR programında eğitim almak isteyen ve Rehberlik Öğretmeni olmak isteyenlerin ise empati yeteneğinin bulunması, aktif dinleme becerisinin olması; sabırlı, anlayışlı ve hoşgörülü olması, iyi ilişkiler kurabilmesi ve sır tutabilmesi gerekiyor. Bunların yanı sıra bir Rehber Öğretmenin problem çözme yeteneğinin gelişmiş olması, sosyal konulara karşı ilgili olması, kendisini doğru ifade edebilmesi, gözlem yapabilmesi; pozitif ve açık fikirli olması ve sağlıklı iletişim ortamı sağlayabilmesi gerekiyor. 

Hukuk Fakültesi mezunları Hukukçu, PDR programı mezunları ise Rehber Öğretmen olarak lisans programlarından mezun oluyorlar. Hukukçular ulusal ve uluslararası kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra özel kurum ve kuruluşlarda da çalışabiliyorlar. Hukuk Fakültesinden mezun olanlar avukat, hakim, savcı, noter, hukuk uzmanı ve hukuk müşaviri gibi çeşitli mesleklere yönelebiliyorlar. Ayrıca lisansüstü eğitimlerine devam ederek akademik kariyer yapabiliyorlar. PDR programı mezunları ise Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilköğretim ve ortaöğretim okullarında, özel eğitim kurumlarında, özel eğitim merkezlerinde ve psikolojik danışma merkezlerinde görev yapabilmelerinin yanı sıra Sivil Toplum Örgütlerinde, eğitim politikaları geliştiren kuruluşlarda ve kamu kurum ve kuruluşlarında çeşitli alanlarda çalışabiliyorlar. PDR programı mezunları da lisansüstü eğitimlerine devam ederek akademik kariyer yapabiliyorlar.

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı