Hubble Uzay Teleskobunun 25. Yıl Albümü

Tarantula Nebulası'nın içinde bulunan birkaç milyon yıllık genç yıldız grubu.

Carina Nebulası'nın 'Mistik Dağları' olarak bilinen bölgesi.

Bu kanka galaksiler birbirleriyle çekim gücü etkileşimine girerek Uzay'da dans ediyorlar. Tıpkı bir mermiden daha hızlı bize doğru yaklaşan komşu galaksimiz Andromeda gibi.

Güneş Sistemimizin incisi Satürn'ün uydusu Titan'ın Satürn'ün kuzeyinde yaptığı gölge.

Güneşimizden 20.000 ışık yılı uzakta olan bu V838 Monocerotis adlı yıldız birkaç haftalığına parlamaya başlayınca Hubble tarafından yakalandı. Etrafındaki toz bulutunun önceki ve sonraki fotoğraflara göre nasıl yayıldığını görüyoruz.

Bu narin görünümlü gaz kabarcığı Büyük Macellan Bulutu'nun içinde bulunan  SNR 0509-67.5 adlı yıldız patlamasıdır. Saniyede 5 bin km hızla genişlemektedir.

Kartal Nebulası içinde bulunan 'Yaratılış Sütunları' ... İsminin yaratılış olması genç ve yakıcı yıldızların ultraviyole ışınları sayesinde toz sütunlarının oluşmasıdır.

Halka Nebula. Gezegenimsi nebula olarak da bilinen bu gök cisimi ölen yıldızın dış katmanlarını uzaya fırlatması sonucu oluşmuştur.

Bizim Güneşimizin kütlesinin 5 katı büyüklüğünde bir yıldızın patlaması sonucu oluşmuş kelebek şeklindeki patlama. Bir saatte 600.000 mil hızla yayılan patlama 36.000 fahrenayt sıcaklığında. Bu hızla giden bir aracınız olursa Dünya Ay arasındaki mesafeyi 24 dakika içinde gidip gelebilirsiniz.

6 ışık yılı içinde genişleyen bir süpernova ve Hubble'ın çektiği en yüksek kalitedeki fotoğraflardan biridir. Yengeç Nebulası'nın bu görüntüsüne 24 tane monte yapılmıştır.

Güneş Sistemimizdeki diğer bir ünlü Jupiter ve onun kırmızı lekesi. Bu leke Dünyamızın üç katı büyüklüğünde asırlardır süren bir fırtınadır.

Küçük Macellan Bulutu içinde yeni oluşan genç, mavi, parlak yıldızların olduğu yıldız kümesi.

Yaratılış Sütunları'nda olduğu gibi burada da genç ve yakıcı yıldızların ultraviyole ışınları bir tozdan şekil yaratmış. Buna Maymun Kafası Nebulası denmiştir. 'The Monkey Head Nebula'

Kedi gözü Nebulası... Yüzüklerin Efendisi'ndeki Karanlıklar Lordu Sauron'un gözüne de benzetilmiştir.

Karina Nebulası'nın akıl almaz parlak ve büyük yıldızlarının ultraviyole radyasyonla yarattığı cehennem.

Astronomların Hubble ile yakaladıkları şimdiye kadar gelişen evrenin en renkli fotoğrafı. Her biri farklı bir galaksidir.

Messier 92 adlı küresel yıldız kümesi. 18 Mart 1781'de Charles Messier tarafından keşfedilmiştir.

Tarantula Nebulası. İnanılmaz büyük bir görüntüye sahiptir. Dünyamıza en yakın Avcı Nebulası'nın yerinde olsaydı gökyüzümüzde 60 Ay büyüklüğünde görünecekti.

Akrep takımyıldızının kuyruk bölgesinde 8000 ışık yılı uzaklıkta bulunan NGC 6357 Nebulası. Şimdiye kadar keşfedilen en büyük kütleli parlak, mavi yıldızlara ev sahipliği yapan Pismis 24 açık yıldız kümesini bünyesinde barındırır. İç kısımlarda oluşan kırmızı ışıma ise hidrojen gazının iyonlaşarak salınmasından kaynaklanır.

Kraliçe takımyıldızı bölgesinde bulunan süpernova kalıntısı. Gökyüzünün en parlak gökbilimsel radyo kaynağıdır.

Bu parlaklığı hızlı değişkenlik gösteren farklı bir yıldız türü olan Cepheid (Sefeid) yıldızıdır. Karanlık bulutlarla çevrili RS Puppis adlı yıldızımızın görüntüsü.

Girdap Galaksisi. Sarımsı çekirdeği ise eski yıldız doğum evidir.

NGC 1300 Gökadası. Bu spiral galaksilerin hep sarmal kollarla oluşmadığının bir kanıtıdır. Bu spiral galaksi iki yana açılan düz kollardan meydana gelmiştir.

İnduz Takımyıldızı içinde bulunan NGC 7049 adlı gökada. Karaltı halinde görülen olağanüstü belirginliğe sahip bir toz halkası vardır.

Sombrero Galaksi'si, Başak Takımyıldızı yönünde bulunan çubuksuz sarmal bir galaksi. Gökyüzümüzde uydumuz Ay'ın çapının 5'te 1'i boyutunda görünür.

Stephan Beşlisi. Bu dörtlü galaksi oluşumunun beş galaksi olarak göründüğü bir galaksi grubudur.

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!