Hubble Uzay Teleskobu'nun Görüntülediği Galaksiler Arası Oluşan Yıldız Köprüsü Büyüledi

Hubble Uzay Teleskobu, Wild's Triplet olarak da bilinen galaktik sistem Arp 248'in inanılmaz bir resmini çekti. Etkileşim halindeki bu üç gök ada, iki tanesi arasındaki parlak bir yıldız köprüsüne sahip olmalarıyla ünlü; bu köprü, galaksilerin birleşme sürecinin bir göstergesi. Biz de bu yazımızda bu konudan bahsediyoruz.

Avrupa Uzay Ajansı tarafından geçen hafta yayınlanan görüntü, astronomların gelgit köprüsü olarak adlandırdığı bir özelliğin muhteşem bir örneğini içeriyor.

Galaksiler birbirine yaklaştıkça yerçekimi ile etkileşime girmeye başlarlar. Galaksilerin birbirine doğrudan çarpması da mümkündür, ancak çoğu zaman birleşmeler yavaş bir dansla başlar; galaksiler tekrar uzaklaşmadan önce birbirlerine yaklaşırlar ve bu döngüyü tekrarlarlar.

Bu galaksiler sonunda birleşip tek bir galaksi olacaklar.

Ancak yakın geçişler sırasında birbirlerini yerçekimsel olarak çarpıtabilirler (ortadaki üçüncü üye gibi) ve hatta sarmal kollarını o kadar çok çekerler ki gelgit kuvvetleri onları gerdikçe bu köprülere bağlanırlar. Bu resimdeki de bunlara harika bir örnek.

Bu galaksiler yaklaşık 200 milyon ışıkyılı uzaklıkta yer alıyor, ancak benzer etkileri görmek için bu kadar uzağa bakmamıza gerek yok.

İçerisinde yaşadığımız Samanyolu, daha küçük galaksilerle çevrilidir. Gaia-Enceladus-Sosis gibi bazı mikro galaksiler, bizim gök adamız tarafından çoktan yutulmuştur. Geriye kalan diğerleri ise yavaşça bir kesişme noktasına doğru kosmosta süzülür.

Bunlar arasında Büyük ve Küçük Macellan Bulutları da vardır.

Bu iki cüce gök ada, Güney yarımkürede çıplak gözle görülebilir ve Samanyolu'nun etrafında hareket ederken bizim gök adamızla etkileşime girer. Macellan akışı olarak bilinen bir gaz şeridi Samanyolu'nu bu iki cüce gök adaya bağlar. Ayrıca iki Macellan bulutu arasında, birkaç yıldız, çok miktarda gaz ve zayıf bir manyetik alandan oluşan bir köprü de vardır. Bu Arp 248 kadar muhteşem görünmese de, birleşmenin başladığının bir göstergesidir.

Wild's Triplet, adını 1950'lerde bu etkileşimli üçlüyü inceleyen Avustralya'lı astronom Paul Wild'dan alır.

Arp 248'in sınıflandırması ise 1966'da Amerikalı astronom Halton Arp tarafından üretilen olağandışı şekillere sahip bir gök ada kataloğu olan Tuhaf Gök adalar Atlası'na dahil edilmesinden gelir. Bunların arasında Anten Gök adaları, Girdap Gök adası ve Fare Gök adaları vardır. Hubble, gelecekteki çalışmalara ilgi çekici adaylar bulmak için JWST ve Atacama Radyo Teleskobu ile birlikte tuhaf galaksiler üzerinde araştırmalar yapıyor. 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Uzaylı Yaşamına Rastlamamamızın Nedeni Olarak Bilinen Fermi Paradoksuna Yeni Bir Çözüm Bulundu
Bilim İnsanları Uzaylılarla Temas Haline Geçtikten Sonra Yaşanacak Her Şeyi Detaylarıyla Açıkladı
Dünya'ya Tehdit Oluşturabilecek "Gezegen Katili" Asteroit Bilim İnsanları Tarafından Keşfedildi

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
10.11.2022

Kesin RTE yapmıştır. Boşuna Kainatın Liderin denmiyor.

Pasif Kullanıcı
12.11.2022

Photoshop ile bunları yapıp yapıp servis ediyorlar sizde salak gibi inanıyorsunuz ya!

12.11.2022

Tam da yandaşa geçiş garantili verilecek köprü.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ