Hubble Uzay Teleskobu İlginç Bir Galaksi Çarpışmasını Gözlemledi!

Yerçekimsel kuvvetlerle birbirlerine bağlı olan gök adalar, geçen milyarlarca yıl içinde birbirlerine çarparak birleşmeye başlarlar. Hubble teleskobu, bu durumun en yeni örneğini gözlemledi. Biz de bu yazımızda bu konudan bahsediyoruz.

Arp-Madore 417-391 isimli çarpışan sistem, güney göksel yarımkürede Eridanus takımyıldızında, yaklaşık 670 milyon ışıkyılı uzaklıkta yer almaktadır.

AM 417-391 olarak da bilinen iki gökada, çekim kuvvetleri tarafından bozuldu ve iki gökadanın çekirdekleri yan yana yuvalanmış hale gelerek devasa bir halka şeklinde büküldü.

Hubble gökbilimcileri, "Arp-Madore bölgesi, güney gökyüzüne yayılmış özellikle tuhaf gökadaların bir koleksiyonudur" diyor.

Gökbilimciler, 'Bu bölge hassas şekilde etkileşime giren galaksilerin yanı sıra çarpışan, daha hareketli galaksilerden oluşan bir koleksiyon içeriyor' şeklinde sözlerine devam ediyorlar.

Araştırmacılar, Arp-Madore 417-391'i gözlemlemek için Hubble Uzay Teleskobu üzerindeki Gelişmiş Araştırma Kamerasını (ACS) kullandılar.

Araştırmacılar, 'ACS cihazı, antik Evrendeki galaksileri ve galaksi kümelerini tarayıp araştırmak için özel olarak optimize edildi. Kamera 20 yıldır bilimsel keşiflere katkıda bulunuyor ve kullanım ömrü boyunca karanlık maddenin dağılımını haritalamaktan galaksi kümelerinin evrimini incelemeye kadar her şeye dahil oldu' diyorlar.

Arp-Madore 417-391'in renkli görüntüsü, spektrumun görünür ve yakın kızılötesi bölgelerinde alınan ayrı pozlamalardan yapılmıştır.

Çeşitli dalga boylarını örneklemek için dört filtre kullanıldı. Ortaya çıkan renk, ayrı bir filtreyle ilişkili her tek renkli görüntüye farklı tonlar atamaktan kaynaklanıyor. Bilim insanları, 'Bu görüntü, James Webb Uzay Teleskobu ve diğer yer tabanlı teleskoplarla takip gözlemleri için ilgi çekici hedeflerin bir listesini oluşturmak üzere tasarlanmış bir dizi Hubble gözleminden geliyor' diyor.

Yapılan açıklamada, "Gökbilimciler, Hubble'ın diğer planlanmış gözlemler arasında incelemesi için daha önce gözlemlenmemiş galaksilerin bir listesini seçti" denildi.

Görüntü ACS verilerine ek olarak, Cerro Tololo Inter-American Observatory'de bulunan teleskop üzerindeki Karanlık Enerji Kamerasından (DECam) gelen gözlemleri de içermekte.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Komşu Yıldızını Parçalayarak Öldüren Gizli Kara Delik Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Radyo Sinyallerinden Nötrinolara Evrende Şimdiye Kadar Keşfettiğimiz En Garip Objeler
Hadi Buyur! Meğerse Samanyolu Galaksisinin Şekli Bildiğimiz Gibi Küresel Değilmiş

Popüler İçerikler

Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
YORUMLAR
29.11.2022

Sen uzaya James Webb gönderirsin ama cenazene Hubble gelir.

02.12.2022

Abimizin yan masadan isteği olan bölge 51 içeriğini bekliyoruz favori editörüm…

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ