Hubble Uzay Teleskobu 450 Milyon Işık Yılı Uzaklıkta "Uzun Kollu" Bir Galaksi Keşfetti!

Belki de en ünlü uzay teleskobu olan Hubble Uzay Teleskobu, Webb Teleskobu çalışmaya başladıktan sonra unutulmadı; hala en üst düzey performansta çalışmaya ve içerisinde yaşadığımız evren hakkında bizleri şaşırtmaya devam ediyor. Biz de bu yazımızda Hubble'ın yaptığı son keşiften bahsediyoruz.

Garip sarmal gökada ESO 415-19, Dünya'dan yaklaşık 450 milyon ışıkyılı uzaklıkta bulunuyor.

NASA/ESA Hubble Uzay Teleskobu görüntüsünde kollarını yaydığı görünebiliyor. Galaksinin çekirdeği, ondan tuhaf bir şekilde gerilmiş sarmal kollar gibi uzanan geniş yıldız akışlarıyla geleneksel bir sarmal gök ada gibi görünüyor. ESO 415-19'a tuhaf bir görünüm veren bu izler, galaksinin geçmişindeki tesadüfi bir çarpışmanın yarattığı gelgit akıntılarıdır.

ESO 415-19'un benzersizliği, onu Hubble Uzay Teleskobu için ideal bir hedef haline getiriyor.

Bu galaksi, evrendeki en tuhaf ve en büyüleyici gök adalardan bazılarının bir koleksiyonu olan Arp Tuhaf Gökadalar Atlası'nı araştırmak için devam eden bir girişim sırasında keşfedildi. Bu tuhaf gök adalar, garip tek gök adalardan muhteşem bir şekilde etkileşim halindeki gök ada çiftlerine, üçüzlerine ve hatta beşizlere kadar uzanıyor. Uzay teleskobunun diğer gözlem yerleri arasında hareket ederken bunları incelemesi biraz zaman alabilir çünkü bu uzay anormallikleri gökyüzüne dağılmış haldedirler.

Bu spesifik galaksi, gökyüzünün Fornax takımyıldızının alanındadır.

Bu takımyıldız alanı aynı zamanda önemli bir Hubble gözleminin, 'Hubble Ultra Derin Alanının' yapıldığı yerdi. Ultra Derin Alan, çeşitli yaş, boyut ve biçimdeki yaklaşık 10 bin gök adayı belirlemek ve yakalamak için Hubble'ın yaklaşık bir milyon saniyesini aldı. Astronomlar, tıpkı iklim bilimcilerin gezegenin iklim tarihini buz çekirdeklerinden yeniden oluşturabilmeleri gibi, kozmosun sadece 800 milyon yıl yaşındaki haline dayanan evrenin tarihinin dilimlerini araştırmak için derin alan gözlemlerini kullanabildiler.

Arp Tuhaf Galaksiler Atlası'nın genel amacı, sıra dışı galaksilerin çeşitli örneklerini tespit etmektir.

Buradaki gök adalar genel olarak karşılaştırılabilir gruplar halinde kategorilenirler ve kaba bir ön sınıflandırma sağlarlar. Bu araştırmanın yalnızca galaksilerin işleyişini aydınlatmakla kalmayıp aynı zamanda fiziksel süreçleri ortaya çıkarması ve bir bütün olarak evrenin işleyişi hakkında daha net bir bilgi sağlaması amaçlanmaktadır.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Hubble Uzay Teleskobu Tarafından Çekilen En İkonik ve Önemli 10 Görüntü
2023'te Kaçırmamanız Gereken Uzay Görevleri: Jüpiter'in Uyduları, Asteroid Örnekleri ve Dahası!
Yeni Oluşturulan Süper Bilgisayar Simülasyonu Evrenin Evrimini Hiç Olmadığı Kadar Detaylı Gösteriyor!

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu