Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün dün onaylayarak Başbakanlık'a gönderdiği, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında tartışmalı değişiklikler içeren ve komisyon ile Genel Kurul aşamalarında Meclis'te sert kavgalara neden olan 6524 sayılı Yasa'nın Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanmaması tartışmaya neden olmuştu
Başbakanlık kaynakları, metnin baskıya yetişmediğini ifade ederken; CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, bu durumu CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvuru sürecini geciktirmeye yönelik bir tutum olarak değerlendirdi. CHP'liler, Adalet Bakanlığı'nın atama listeleri yapmak için süre kazanmak istediğini de savundu. Bu tartışmaların ardından HSYK yasası, bu akşam Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Türkiye milliyet.com.tr'den öğrendi
İktidar ile cemaat arasında yaşanan gerilim çerçevesinde gündeme gelen, Meclis'te kanlı kavgalara neden olan, kurulun bütün personelini görevden alan HSYK Yasası'yla ilgili ilginç bir gelişme daha yaşandı.
Cumhurbaşkanı Gül, 6524 sayılı HSYK yasasını dün öğlen saatlerinde onayarak Resmi Gazete'de yayımlanması için Başbakanlık'a gönderdi. Gül, aynı gün 6525 sayılı ağırlıklı olarak AFAD ile ilgili düzenlemeleri içeren yasayı da onayladı. Resmi Gazete'de bugün iki yasanın yayımlanması bekleniyordu. Ancak sadece 6525 sayılı Yasa Resmi Gazete'de yer aldı. HSYK Yasası, Resmi Gazete'de yer almadığı için yürürlüğe girmedi. Bu durum, geceyarısı milliyet.com.tr'nin haberi ile kamuoyuna yansıdı.
CHP başvuru yapamadı
CHP yönetimi de, yasa yürürlüğe girmediği için bugün Anayasa Mahkemesi'ne yasanın iptali için başvuruda bulunamadı. Başbakanlık kaynakları, metnin baskıya yetişmediğini ifade etti. Cumhurbaşkanlığı kaynakları ise yasanın Köşk'ten Başbakanlık'a gönderildiğini ve yayımlanmamasının Köşk'le bir ilgisinin olmadığını dile getirdi.
CHP'den tepki
Hamzaçebi, bugün TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Gül'ün HSYK'nın yapısına ilişkin kanunu anayasaya aykırılık tespitinde bulunmasına rağmen onaylamasını eleştirdi. Gül'ün önceki gün yasayı onayladığını açıkladığına, ancak yasanın henüz Resmi Gazete'de yayımlanmadığına dikkati çeken Hamzaçebi, 'Yasanın Resmi Gazete'de yayınını takip ediyoruz, yayınlanır yayınlanmaz yasayla ilgili Anayasa Mahkemesi'nde yürütmeyi durdurma talepli iptal davasını açacağız' dedi. Hamzaçebi, şöyle devam etti:
Atama listesi
'Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte hükümet, daha doğrusu Adalet Bakanı bu boşalan görevlere bir anda atama yapabilecektir. Tahminim Adalet Bakanı böyle bir planlamanın içerisindedir. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte görevleri sona erecek kişilerin yerine yeniden atama yapılması planlanmaktadır. Bunun eş zamanlı olması yönünde bir çalışmanın yürütüldüğü kanaatindeyim.
Aydın Hasan
Milliyet