İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türkiye’nin gündemine “makul şüphe” ifadesiyle gelen yeni yargı paketi tasarısıyla ilgili bir açıklama yaptı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türkiye’nin gündemine “makul şüphe” ifadesiyle gelen yeni yargı paketi tasarısıyla ilgili bir açıklama yaptı.
HRW tasarının yürürlüğe girmesi durumunda “Şubat ayında kabul edilen reformların tersine çevrileceği” uyarısında bulundu.
Örgütün Türkiye araştırmacısı Emma Sinclair-Webb, “Hükümet, arama ve telefon dinleme yetkisinin kontrol etmek için çok ihtiyaç duyduğu reformları tersine çevirmeye niyetli gibi görünüyor” dedi.
Örgütün internet sitesinde yayımlanan açıklamada, bu yasanın komisyona özellikle Diyarbakır'da ve Kürtlerin ağırlıklı olarak yaşadıkları diğer illerde meydana gelen olaylarda 40 kişinin hayatını kaybetmesinden sonra geldiği belirtiliyor.
Açıklamada, yeni tasarı ile Ceza Muhakemeleri Kanunu'na ve Türk Ceza Kanunu'na eklenen 5 maddenin özellikle “problemli” olduğu söyleniyor.
Örgüt bunların başında, tasarıda yer alan ve Türkiye’nin gündeminde en çok tartışılan konulardan biri “makul şüphe” ifadesinin geldiğini belirtiyor.
'İç güvenlik reformu' tasarısında şüphelilerin ev ve işyerlerine arama yapabilmek için ‘somut delile dayalı kuvvetli şüphe’ ifadesi ‘makul şüphe’tanımlamasıyla değiştirilmişti.
Dile getirilen eleştirilerin arasında, ceza soruşturması nedeniyle mal varlıklarına el koyma ihtimali de bulunuyor.
Örgüt, bu maddenin Fethullah Gülen ile bağlantılı olduğu düşünülen şirketlere karşı kullanılabileceği uyarısında bulunuyor.
Açıklamada ayrıca Çarşı taraftar grubu ile ilgili Aralık ayında görülecek davaya da dikkat çekiliyor ve mallara el koyma ile ilgili maddenin bu grup üyeleri için de uygulanabileceği uyarısında bulunuyor.
BBC Türkçe