Hrant Dink'in 2007'de silahlı saldırıda hayatını kaybetmesine ilişkin 25 kamu görevlisine yönelik hazırlanan iddianamenin ikinci kez iade edilmesinin gerekçeleri ortaya çıktı.
Hrant Dink'in 2007'de silahlı saldırıda hayatını kaybetmesine ilişkin 25 kamu görevlisine yönelik hazırlanan iddianamenin ikinci kez iade edilmesinin gerekçeleri ortaya çıktı.
Başsavcılığın, iddianameyi, “sonradan toplanacak delillerin şüphelilerin durumunu değiştirebileceği” ve “iddianamenin henüz incelenmeden basın aracılığıyla kamuoyuna duyurulması” gibi gerekçelerle iade ettiği öğrenildi.
Başsavcılık, Savcı Gökalp Kökçü’ye yazdığı iade yazısında, “Soruşturmanın tarafsız ve gizliliğe riayet edilir şekilde yürütülmediği kanaatine varılmış, iddianame eksik soruşturma nedeniyle iade edilmiştir” dedi.
'Kamera kayıtlarından tespit edilen jandarma görevlileri'
İade yazısında daha önce hakkında kamu davası açılan sanık Ogün Samast ile suç ortaklarının, olay günü ve öncesinde istihbarat görevlilerince takip edildiği aktarılarak, bu haliyle olayın işlenmesinde iştiraki olduğundan bahisle bazı kamu görevlileri hakkında iddianame tanzim edildiği kaydedildi. Trabzon'daki jandarma yetkilileri hakkında ayrı bir soruşturma başlatıldığı öğrenilmişti.
Hrant Dink suikastına ilişkin “kamu görevlilerinin ihmali” olduğu iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında eski istihbarat daire başkanı Ramazan Akyürek’in de aralarında bulunduğu 5 polis tutuklu bulunuyor.
Ne olmuştu?
İstanbul Başsavcılığı, Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökalp Kökçü’nün Hrant Dink cinayeti soruşturmasında 25 kamu görevlisi aleyhinde hazırladığı iddianameyi geçtiğimiz günlerde ikinci kez iade etmişti.
Kökçü’nün hazırladığı iddianame
Savcı Gökalp Kökçü’nün hazırladığı iddianamedeki söz konusu talepler şöyleydi:
Dönemin Trabzon Emniyet İstihbarat Şube Müdürü ve bugün İstihbarat Daire Başkanı olan Engin Dinç, dönemin Trabzon İl Emniyet Müdürü Reşat Altay ve dönemin İstanbul İl Emniyet İstihbarat Müdürü Ahmet İlhan Güler hakkında, tasarlayarak bir kişiyi öldürmeye yardım etmek iddiasıyla, Ceza Kanunu’nun 83. maddesinden dava açılması;
Dönemin Emniyet İstihbarat Dairesi eski Başkanı Ramazan Akyürek ve C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer hakkında, kasten öldürme iddiasıyla, Ceza Kanunu’nun 82. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası;
Dönemin İstanbul İl Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun ise görevi kötüye kullanma suçundan yargılanması.
İddianamede, aralarında Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer, Engin Dinç, Ahmet İlhan Güler ve Reşat Altay’ın yanı sıra toplam 25 kamu görevlisinin yargılanması isteniyor.
Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu, iddianamenin ikinci kez iade edilmesi üzerine, “Eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve mevcut İstihbarat Dairesi Başkanı Engin Dinç sanık listesinden çıkarılmak isteniyor,” demişti.
AA ve İMC TV