Horlama Nasıl Önlenir?

Horlama; çoğu zaman uyku pozisyonu, yorgunluk gibi basit nedenlere bağlı olarak zaman zaman herkeste görülebilir. Ancak uyku apnesi, sinüzit ve obezite gibi çeşitli sağlık sorunları da horlama nedenleri arasında yer alır. Horlama yalnızca odağınızı paylaştığınız kişiyi rahatsız etmekle kalmaz aynı zamanda gün içinde konsantrasyon eksikliği, hafıza bozukluğu ve çarpıntı gibi etkileri ile gerek iş, gerekse sosyal yaşamınızda istenemeyen durumlar yaşamanıza neden olabilir. Neyse ki tıbbi tedavi desteği ya da alınabilecek basit önlemlerle kişiler horlama şikayetlerine son verebilirler. Peki, horlama nasıl önlenir? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

Tıbbi olarak uyku apnesine bağlı horlama erkeklerde kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülür. Uyku esnasında ara ara solunum durmasına neden olabilen ve ciddi hastalıklardan kaynaklanabilen horlama, kişilerde gün içinde halsizliğe ve uyku bozukluklarına sebep olabiliyor. Peki, horlama nasıl önlenir? İşte yanıtları…

Horlama Nedir?

Uyku esnasında yutak bölgesinde küçük dil, yumuşak damak ve bademciklerde meydana gelen titremeyle, bu alandaki yumuşak doku solunumuna bağlı görülen titreşimin etkisiyle ortaya çıkan sestir. Yüksek sesli horlama hem bireyi hem de çevresindeki kişilerin uyku kalitesine zarar verir. Birçok sağlık sorununa bağlı gelişebilen horlama yaşamınızı olumsuz etkiliyorsa horlamaya sebep olan faktörlerin araştırılması için doktora başvurunuz.

Horlama Nasıl Engellenir?

Horlamayı ortadan kaldıracak bir ilaç günümüzde bulunmuyor. Ancak horlamaya neden olabilecek sorunların ortadan kaldırılması halinde kişiler bu sorundan kurtulabiliyor. 

Horlamayı engellemenin yolları ise şunlardır;

• Horlamanın önüne geçebilmek için uyku pozisyonlarına dikkat etmek gerekir. Bir vücut yastığı, yatış pozisyonunuzu desteklemeye yardımcı olur. Yana yatışınıza katkıda bulunur ve böylelikle horlama ortadan kalkar.

• Eğer horlama uyku porsiyonunuzdan bağımsız şekilde devam ediyorsa sebebi uyku apnesi olabilir. Mutlaka doktorunuza görünün.

• Sakinleştirici ve alkol boğaz arkasında yer alan kasların dinlenme tonusunda azalmaya yol açarak horlamaya neden olur. Bu sebeple uyumadan en az 4-5 saat önce alkol kullanımı horlamayı arttırabiliyor. 

• Burun bölgesindeki yapısal bozukluklar horlamaya neden olabilir. Horlamanın sebebi burundan kaynaklı ise cerrahi müdahale ile tedavisi mümkündür.

• Uyku öncesi ağır yiyeceklerin tüketiminden kaçının.

• Sıvı alımını arttırın. Yumuşak damak ve burundaki enzimler kuruduğunda yapışkan bir hal alır. 

• Burun kanallarınız herhangi bir nedenden tıkalı olduğunda dolaşan hava horlamaya neden olur. Yatmadan önce duş alarak burun kanallarını açın. Tuzlu su çözeltisi ile tıkalı burnunuzu açabilirsiniz.

• Kilo kontrolü yapılmalı ve gerekirse bir uzmandan destek alınmalıdır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Neden Horlarız, Horlama Nasıl Geçer? Yaygın Şikayeti Masaya Yatırıyoruz!
Benim Başıma Gelmez Demeyin: ‘Horlama Problemiyle Nasıl Başa Çıkabilirsiniz?’
Bir Türlü Çaresini Bulamadığımız Horlama Problemi İçin Kullanılan Ağız Bantlama Yöntemi İşe Yarıyor mu?

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı