HORLAMA İÇİN HANGİ BÖLÜME / DOKTORA GİDİLİR?
Çoğu insanda görülen horlama, birçok nedenden dolayı oluşabilir. Çoğunlukla yatış pozisyonuna bağlı olarak görülür. Yorgunluk, sigara ve alkol tüketimi, uykusuzluk, vücutta var olan enfeksiyon horlamayı arttıran etkenlerdir. Horlamadan dolayı yeterli miktarda oksijen alınmadığı için kişiler uyku kalitesizliği yaşar. Bundan dolayı sabahları yorgun, halsiz ve uykusuz olarak uyanılır. Horlayan kişi uyurken horladığını fark etmeyebilir. Genellikle başkalarının rahatsız olması durumunda öğrenilir.
Uyuma pozisyonun değiştirilmesi, daha yüksek yastıklarda uyunması, burun bandının kullanılması, alkol ve sigara kullanımının azaltılması horlamayı geçirebilir. Ayrıca hafif yiyecekler tüketimi, fazla kilolardan kurtulmakta horlama için bir çözüm yoludur. Horlama bunlara rağmen geçmiyor ve şiddeti daha da artıyorsa hastanelerin kulak burun boğaz bölümüne gidilmesi gerekmektedir.
Horlamanın altında ise bir uyku bozukluğu olan uyku apnesi rahatsızlığı yatabilir. Yetişkinlerde sıklıkla karşılaşılan bu rahatsızlık, çocuklarda da görülebilmektedir. Uyku apnesinin belirtileri ise şunlardır:
Baş ağrısı ile uyanma
Yeterince uyunmasına rağmen sabahları zor uyanmak
Uyku sırasında baş, boyun gibi bölgelerde terleme
Uyurken nefes alamama
Otururken uyuya kalma
Gün içinde uykusuzluktan kaynaklı yorgunluk ve bitkinlik
Sabahları ağız kuruluğu
Depresif ve sinirlilik hali
Uyuma sırasında sıçrama
Konsantrasyon eksikliği
Bu rahatsızlık tıkayıcı uyku apnesi, santral uyku apnesi ve kompleks uyku apnesi sendromu olmak üzere üçe ayrılır. Halk arasında ise en çok görülen tıkayıcı uyku apnesidir. Bu sendrom hava yollarında meydana fonksiyon kaybıyla eşleştirilir. Oksijen düşüklüğüne bağlı uykuda kesilmeler görülür. Üst solunum yollarında oluşan tıkanma ve daralmalar hava akımının kesilmesine neden olur. Bu durumda da tıkayıcı uyku apnesi meydana gelir. Eğer tedavi edilmezse ciddi rahatsızlıklara neden olur.