Hong Kong Hükümetinden Geri Adım: Şüphelilerin Çin'e İadesini İçeren Yasa Tasarısının Geri Çekileceği Duyuruldu

Hong Kong'da yoğun protestoların yaşanmasına neden olan 'şüphelilerin Çin ve Tayvan'a iadesinin kolaylaştırılmasını içeren yasa tasarısı' konusunda hükümetten haftalar sonra geri adım geldi. Hong Kong Başbakanı Carrie Lam, milletvekilleriyle yaptığı toplantıda yasa tasarısının geri çekileceğini söyledi. 

Protestocular, 13 haftadır sürmekte olan gösterilerdeki polis şiddetinin soruşturulması için bağımsız bir komite kurulmasını ve bu süreçte tutuklanan protestocuların serbest bırakılmasını talep ediyor. 

'Hükümet, halkın endişelerini yatıştırmak için tasarıyı resmi olarak geri çekecek'

South China Morning News gazetesi Hong Kong'da haftalardır protesto edilen 'suçluların Çin'e iadesini içeren' tartışmalı yasa tasarısı konusunda hükümetten geri adım geldiğini duyurdu.

Hong Kong Başbakanı Carrie Lam, Hong Kong Yasama Meclisi ve Çin Halk Kongresi milletvekilleriyle yaptığı toplantıda son aylarda yaşanan gösterilerin Hong Kong'u alışılmadık bir yere dönüştürdüğünü ifade ederek, 'Hükümet, halkın endişelerini yatıştırmak için tasarıyı resmi olarak geri çekecek.' dedi.

Lam, protestolarla birlikte ortaya çıkan 'sosyal huzursuzluğun' sebeplerinin araştırılması için bir komite kurulacağını da söyledi.

Başbakan, protestocuların 'eylem sürecinde yaşanan polis şiddetinin soruşturulması' için komite kurulması talebini ise reddetti.

Lam, böyle bir komisyona gerek olmadığı, hali hazırda ilgili vakaları inceleyen 'Bağımsız Polis Şikayet Konseyi'ne dışardan iki yeni üye atanacağını söyledi.

Lam, 21 Temmuz'da Yuen Long metro durağında beyaz kıyafetli bir grubun protestoculara saldırması olayının da konseyin gündeminde olacağına vurgu yaptı.

3 Nisan'da meclise sunulan 'tartışmalı yasa tasarısı', iktidar ve muhalefeti karşı karşıya getirmişti.

Hükümet, yasa tasarısının 'bir cinayet zanlısının Tayvan'a iadesini kolaylaştırmak' için gerektiğini savunurken, muhalifler ise bu düzenlemenin özgürlükleri kısıtlayacağını ifade ediyordu.

1997 yılında İngiltere'den Çin'e devredilen Hong Kong, dış politika ve savunma gibi alanlarda Çin'e bağımlı olsa da, idari özerkliğe sahip.

Gerginliğin tırmandığı günlerde Hong Kong'da havalimanı protestocular tarafından işgal edilmiş ve uçuşlara ara verilmişti.

Protestolar Sürüyor: Hong Kong Uluslararası Havalimanı'nda Uçuşlar Yine İptal Edildi

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
YORUMLAR
04.09.2019

Şemsiye hareketi isimli grubun kitlesel eyleme dönüşen protestolarından biriydi. Çin'e iade kararı dışında seçim adaylarının çin tarafından belirlenmesi, anayasaya müdahalesi gibi bağımlılık karşıtı gösterileri de organize ediyordu. Protesto kültürünün önemi açısından da değerlidir.

04.09.2019

Demokrasi bu çatışmayı kazandı. Fakat savaşı kazanacak mı,onu bilemeyiz.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ