Homunculus Deneyi: İnsan Sperminin Tavuk Yumurtasına Enjekte Edilmesiyle Doğan Cüce İnsanlar Bir Efsane mi?

Bu deney ve sonuçları öyle tartışmalar yaratıyor ki bir kutup böyle bir deneyin mümkün bile olamayacağını düşünüyor, diğer kutup 'İnanmayan denesin!' diyerek meydan okuyor.

Aslına bakarsanız inanması güç sonuçları da var, incelemeye değer.

Bahsedeceğimiz homunculus deneyini ilk olarak modern tıbbın kurucularından sayılan Paracelsus ortaya attı.

Deneyin kelime anlamına baktığımızda neyin hedeflendiğini anlamak daha da kolay olacak. Homunculus, Latince “küçük adam” ya da “adamcık” anlamında kullanılıyor.

Nörolojik olarak bu kavramı yerli yerine oturtmak için beynimizin yapısına bir bakalım.

Beynimizin sağ yarımküresi vücudumuzun sol kısmını, sol yarımküre ise sağ kısmını kontrol ediyor. Bu iki ayrı kısım için de motor korteksler var, tıpkı görseldeki gibi. Bu yarımküreler birbirine zayıf bağlarla bağlı ve motor korteks üzerinde organlar temsil edildikleri bölgeler işaretlendiği zaman enteresan bir oran göze çarpıyor.

Bunun için yarımküreleri ortadan ikiye ayırdığımızı hayal edelim. Tıpkı görseldeki gibi, bu hayali şerit üzerinde yer alan alanlara göre temsil edilen organlara sahip bir insan figürü çizildiğinde buna homunculus adı veriliyor.

Eller için motor korteks üzerinde yer alan bölüm diğer organlara oranla fazlasıyla büyük.

Sadece eller değil, kafa ve dil de benzer şekilde diğer kısımlardan daha büyük olarak simgeleniyor. Bir önceki görseldeki gibi hayali şerit üzerinde yer alan alanlara göre temsil edilen organlara sahip bir insan figürü çizildiğinde buna homunculus adı veriliyor.

Bu da bu şeridin insan vücuduna oranla tasarlanmış hali.

Peki homunculusun anlamı ve insan vücuduna göre modelleniş böyle, deney ne anlama geliyor? 

Modern denemelerde insan sperminin tavuk yumurtasına enjekte edilmesiyle oluştuğu söylenen canlıya homunculus deniyor. 'Deniyor' olarak anmamızın sebebi henüz bir kanıtına rastlanılmadı. Fakat Paracelsus'un yüzyıllar öncesinde verdiği deney tanımı ve bunu deneyip başarıya ulaştığını anlatması kafaları karıştırıyor.

Gelin onun anlattığı haliyle deneyi anlayalım.

'Biraz spermi laboratuvar ortamında kapalı bir kap yardımıyla at rahmine yerleştirin ve kırk gün bekleyin. Bu sürenin ardından sperm canlanacak, hatta kendi kendine hareket etmeye başlayacak ve siz de bunu gözlemleyebileceksiniz.

"Bu sürenin ardından oraya çıkan şey transparana yakın bir vücut yapısına sahip bir canlı olacak."

'Kırk hafta boyunca steril koşullarda beslenecek ve ardından kendi başına yaşayabilecek, normal insanlardan daha küçük boyutlarda bir canlı haline gelecek.'

21. yüzyılda böyle bir deneyi atlar üzerinde uygulamak pek doğru olmayacağı için benzer koşulları sağladığı varsayılan tavuk yumurtaları üzerinde denemeler yapıldı.

Deneylerin büyük çoğunluğu daha ilk haftalarında olumsuz sonuç verdi, diğerleri kırk haftaya yakın gözlemlerini kaydederek YouTube'da paylaştı. Neden eldeki formülle böyle bir yöntemin çalışmadığı sorusu sorulduğunda yaygın sebep steril ortamda gerçekleştirilememiş olduğu şeklinde.

Biz bu deneye pek inanmadık fakat Rusya'da bir kişi detaylıca nasıl gerçekleştirdiğini ve sonuçlarını anlatıyor. Merak edenler için buraya bırakıyoruz:

Bu içerik de ilgilinizi çekebilir!

Şapka Çıkarmayan Elçilerin Şapkalarını Kafalarına Çivileten, Çalışanlarının Gözünü Oyan Cani Hükümdar: Korkunç İvan

Popüler İçerikler

Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
YORUMLAR
04.03.2019

tavuk yumurtasıyla denenmesi saçmalık belki de at kullanılmasının bi sebebi vardı at ile tavuk yumurtasının sağlıcağı ortamlar bir olmayabilir tabi steril bi ortamda cabası

07.10.2023

Feza Gürsey bilim merkezi önündeki heykel değil mi bu🤔

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ