Holokost İle İlgili Çekilmiş En Akılda Kalan 13 Film

Yakın tarihin en büyük katliamı Holokost, ya da felaket manasına gelen İbranice adı ile Şoa.

II. Dünya Savaşı’nda Avrupa Yahudilerinin Alman savaş makinesi tarafından kitlesel olarak imha edilmesi...

6 milyon insanın Yahudi oldukları için gaz odalarında katledildikleri 20. yüzyılın bu en büyük katliamı onlarca filme konu oldu.

Kimi yönetmen belgelemek, kimisi ortaya çıkarmak, kimisi ise kafasındaki sorulara yanıt alabilmek için yaptı filmlerini. 

Yönetmenlerinin çoğunu filmini çekerken bile etkileyen Holokost ve sonrasını anlatan bu hikayeler beyazperdeye yansıtıldıkları ilk günden yıllar geçse bile unutulmayacak filmlerdir.

İşte çoğunluğu yakın geçmişte yapılmış Holokost’la ilgili en çarpıcı akılda kalan filmler.

1. Schindler’s List (Schindler’in Listesi)

yönetmenliğini Steven Spielberg'in yaptığı, 1993 ABD yapımı bir filmdir. II. Dünya Savaşı sırasında Naziler'in uygulamış olduğu soykırımdan binin üzerinde Polonya yahudisinin kurtarılmasında rolü olan Oskar Schindler'i ve bu kurtarmayı konu edinen film, 321 milyon dolar gişe hasılatı elde etmiş ve Akademi, Altın Küre, BAFTA ve Grammyödülleri kazanmıştır. 'Tüm zamanların en iyi filmleri' konulu çeşitli listelerde üst sıralarda bulunan film, Amerikan Film Enstitüsü'nün güncel listesinde 9. sırada yer almaktadır.'Schindler'in Listesi', 2004 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından 'kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli' filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.

2. Life Is Beautiful (Hayat Güzeldir)

İtalyan yönetmen Roberto Benigni'in yönettiği 1997 yapımı İtalyan drama filmidir. II. Dünya Savaşı zamanında karısı ve oğlu ile birlikte Yahudi kamplarına götürülen Yahudi bir babanın ve peşinden giden İtalyan bir annenin, çocuğunu korumak için yaptığı sayısız özveriyi anlatıyor. Film 1998 Cannes Film Festivali'nde Büyük Ödül'ü kazandı. 1999'da 7 dalda Oscar'a aday olan film, en iyi yabancı film, en iyi erkek oyuncu ve en iyi müzik dallarında bu ödülü kazandı.

3. Pianist

Wladyslaw Szpilman, Polonyalı başarılı bir piyanisttir. II. Dünya Savaşı'nda Almanların Polonya'yı işgal etmesiyle hayatı kâbusa döner.Yahudi olduğu halde şans eseri toplama kamplarına gitmekten kurtulur ve Varşova'nın varoşlarında yaşamaya başlar. Daha sonraWilm Hosenfeld isimli bir Alman subayının yardımıyla hayatta kalmayı başarır.

4. The Devil's Arithmetic (Şeytanın Aritmetiği)

donna deitch'in yönettiği,kirsten dunst'in başrolde oynadığı 1999 yapımı olan güzel film.

imbd puanı 6.2'dir. sinopsis:yahudi geleneklerini gönülsüz bir şekilde benimseyen hannah (kirsten dunst), yahudi bayramını kutlamak üzere annesi ve babasıyla birlikte eva teyzeyi ziyarete gider. teyzesinden, amcasıyla ilgili soykırım hikayeleri dinleyen ve bundan pek de hoşnut olmayan hannah, evin kapısını açtığında neye uğradığını şaşırır. kendini bir anda 1940’lı yıllarda bulur. nazi almanyası’nda, ölüm kamplarından birinde mahkûmdur artık...

5. The Boy in the Striped Pyjamas (Çizgili Pijamalı Çocuk)

Nazi Almanyası Bruno’nun babasını görevli olarak Polonya’ya gönderir. Bruno, kasabadaki toplama kampının tel örgülerinin öbür yanındaki bir çocukla arkadaş olur. Ancak iki çocuk arasında gelişen bu dostluk, özellikle oğlunun bu kampla ilgili gerçeği öğreneceğinden kuşkulanan Alman annenin (Vera Farmiga) endişelerini artıracaktır. Bruno ve ailesinin yeni evleri bir buçuk milyon Yahudi'nin Nazilerce öldürüldüğü Auschwitz toplama ve yok etme kampı'nın bitişiğindedir.

6. God On Trial (Ölümün Soluğu)

Film İkinci Dünya Savaşı sırasında Auschwitz yer alır.

Yahudi esirler, Yahudi halkını terk ederek Tanrı'ya yönelik bir yargılama yapmışlardır. Tanrı, Nazilerin soykırım için izin vererek, Yahudi halkı ile yaptığı antlaşmanın geçerli olup olmadığını sorguluyordu.

7. Fateless (Kadersizlik)

Büyüme çağındaki Gyuri Köves ilk gençlik yıllarının heyecanını yaşaması gereken günlerde Avrupa'nın karanlık çağlarına denk gelmiştir. Bütün Yahudiler toplumdan soyutlanmakta ve insanlık dışı muamelelere maruz kalmaktadır.

Günün birinde işe giderken yaptığı basit bir hata Gyuri'nin nerdeyse hayatına malolur. Tutuklanır ve tarih sayfalarının en karanlık noktasında yer alan Auschwitz kampına gönderilir. Ölümün yaşama tercih edildiği, tüm kavramların değerini yitirdiği uğursuz toplama kampına.

8. Memories of Anne Frank (Anne Frank'in Hatıra Defteri)

Yahudi soykırımı sırasında geçen gerçek bir hayat hikayesi…

Alman Yahudisi olan Anne Frank İkinci Dünya Savaşı sırasında ailesi ile birlikte Amsterdam’da yaşayan genç bir kızdır Alman işgalinde 25 ay boyunca babasının ofisinde Naziler’den saklanmaya çalışır Sonunda ailesi ve diğer Yahudiler ile birlikte tutuklanır ve toplama kampına gönderilir 1945′in başlarında, henüz 15 yaşındadır Soykırım sırasında günlüğüne yazdıkları yaşanan trajedilerin en önemli kanıtlarından biri olacaktır…

9. Fugitive Pieces (Bölük Pörçük Yaşamlar)

2007 yılı yapımı film, savaş yıllarında öksüz kalan Jakob Beer adlı çocuğun Nazilerden kaçışının hikayesi konu ediliyor.

Anne Michaels’ın ödüllü romanından aynı adla uyarlanan filmi, Jeremy Podeswa yönetiliyor. Polonya’da savaştan sağ olarak kurtulup, askerler tarafından Yunanistan’a götürülen bir çocuğu (Jakob Beer), orada yaşamakta olan bir profesörün (Athos Roussos) yanına alması sonucunda, ikisinin arasında gelişen ilişkiler anlatılıyor.

10. Amen

2002 yapım yılı olan, Costa-Gavras’ın yazıp, yönettiği filmde bir SS subayı olan Gerstein sözde fabrika atıklarının arıtımı için orduya temin ettiği Zyklon B gazının Doğu Avrupa sınırındaki kamplarda toplu katliamlar için kullanıldığını öğrenir. Koyu Hıristiyan yanı onu harekete geçirir, ama içinde olduğu belli bir kafa yapısını temsil eden üniforma, Gerstein’in önünü tıkar. Gavras’ın filme kattığı karakter papaz Riccardo ona yardım etmeye çalıştığında kendi üstündeki üniformanın da başka açmazlar getirdiğini fark edecektir.

11. Inglourious Basterds ( Soysuzlar Çetesi)

2009 yılında, Quentin Tarantino‘nun kendi üslubu ile yaptığı kanlı bir intikam hikayesi.

Quentin Tarantino’nun yönettiği II. Dünya Savaşı sırasında geçen filmde Avrupa’nın bir köşesinde Teğmen Aldo Raine (Brad Pitt), Yahudi askerler tarafından kurulan bir grubu düşmana karşı misilleme yapma amacıyla organize etmektedir. Raine’ın grubu, Nazi Almanyasının önde gidenlerine zarar verme misyonunu üstlenmiştir.

12. Numbered (Numaralı)

2012 yılında, Dana Doron’un yönetiminde çekilen belgesel film, Auschwitz Kampı’nda bir hayvan gibi kollarından damgalanan Holokost kurtulanlarının kollarındaki izin bugünkü hayatlarına etkisini anlatıyor.

Auschwitz ve alt kamplarda seri numaraları ile dövme yapılan ve bir kısmı halen hayatta olan 400.000 kişinin kendileri, aileleri ve toplum için bu numaraların anlamını araştıran belgeseli Dana Doron ve Uriel Sinai birlikte yönetiyor.

13. The Readers (Okuyucu)

stephen daldry'nin bernhard schlink - der vorleser uyarlaması. the hours'dan 6 sene sonra yeni bir uyarlama ile karşımıza çıkıyor. nicole kidman'la anlaşılmış başta ama sonra kate winslet onun yerini almıştır ve sahneler baştan çekilmiştir. kate winslet'ın yanında ralph fiennes ve bruno ganz da vardır. savaş sonrası almanya'da genç bir adamın daha yaşlı bir kadına duyduğu saplantılı aşkı ve o aşkın onu savaş suçları mahkemesine ve korkunç bir gerçeğe savuruşunu anlatıyor.

Popüler İçerikler

İstanbul Boğazı'nın En Pahalı Yalısında Fiyat Güncellemesi: Değeri Tam 120 Milyon Euro
Gazeteci Fulya Öztürk'ün Azerbaycan Milletvekiline Ağladığı Anların Beden Dili Analizi Çok Konuşuldu
Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu