Hollanda'nın Boş Hapishaneleri Mültecilere Ev Oldu

Hollanda'da suç oranındaki düşüş nedeniyle boş kalan hapishanelere mülteciler yerleştiriliyor. Pulitzer ödüllü fotoğrafçı Muhammed Muheisen de objektifini demir parmaklıklar ardındaki bu yaşamlara çevirdi. Muheisen'in söylediğine göre Cezayir, İran, Afganistan gibi ülkelerden kaçıp gelen mülteciler cezaevinde kalmaktan pek de şikayetçi değiller.  Hapishaneleri güvende hissettikleri bir sığınak olarak niteleyen mültecilerden bazıları “Eğer bir ülkenin cezaevine koyacak tutsağı yoksa, o zaman burası benim yaşayabileceğim en güvenli ülkedir.” diyor...

19 yaşındaki bir Afgan mülteci, Hollanda’nın Haarlem kentinde bulunan De Koepel cezaevindeki odasının kapısından dışarı bakıyor.

Hollanda'da suç oranı ve hapishane nüfusunun yıllar içinde giderek düşmesiyle birlikte, onlarca cezaevi tamamen kapatılmıştı. 

Mülteci Kabul Merkez Müdürlüğü (COA), göçmen sayısında yaşanan artışla birlikte çözümü hapishaneleri mültecilere açmakta buldu.

İranlı göçmen Reda Ehsan (25) De Koepel’in avlusundaki masaya uzanmış. 

Associated Press’in Pulitzer ödüllü fotoğrafçısı Muhammed Muheisen'in cezaevlerinde fotoğraf çekme izni alması altı ay sürmüş. 

Sonuçta 40 gün içinde üç ayrı hapishaneyi ziyaret ederek sakinleriyle tanışmış ve yaşamlarını fotoğraflamış.

Ezidi mülteci Yassir Hajji, Irak’ta berbermiş. De Koepel cezaevinde kaldıkları odada, karısı Gerbia’nın kaşını alma çalışmaları yapıyor. 

Hollanda’ya sadece geçen yıl 50 bin mültecinin giriş yaptığı belirtiliyor.

Sığınmacı statüsü bekledikleri süre boyunca cezaevlerinde en az altı ay yaşamak zorunda kalan mülteciler, istedikleri zaman içeri girip çıkmakta serbestler. 

Muheisen, bazılarının Hollandalı komşularıyla ahbaplık ettiğini söylüyor.

Cezayirli göçmen Muhammed Ben Salem (soldaki) ve Libyalı Emine Oşi, De Koepel’in avlusunda sigara içiyor.

Mültecilerin çalışmasına izin yok. Ancak Hollandaca konuşma pratiği yapıyor ve bisiklete binmeyi öğreniyorlar. Hollanda’da yaşamak için zorunlu olan bu becerileri cezaevinde yapıyor olmaktan pek rahatsız değiller. 

Bu konuda ne düşündüklerini soran Muheisen’in genelde aldığı cevap, “Başımızı sokacak bir yer burası, kendimizi güvende hissettiğimiz bir sığınak,” olmuş.

Afgan mülteci Siratullah Hayatullah (23) hapishanenin çamaşırhanesinde çamaşır yıkıyor. 

Erkeklerden biri, cezaevinde yaşamanın kendisine gelecek için umut verdiğini söylemiş:  “Eğer bir ülkenin cezaevine koyacak tutsağı yoksa, o zaman burası benim yaşayabileceğim en güvenli ülkedir.”

Afgan mülteci Siratullah Hayatullah (23) De Koepel'in avlusuna bakan odasının kapı aralığında çay içiyor.  

Associated Press’in Ortadoğu şefliğini yapan iki Pulitzer ödüllü fotoğrafçıyı Twitter üzerinden takip edebilir, cezaevlerinde çektiği fotoğraflara buradan ulaşabilirsiniz...

National Geographic Türkiye

Popüler İçerikler

Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
Arzu Sabancı'nın "A" Harfli Ekmeğini Kesen Çalışanın 1 Mayısını Kutlayarak Hepimizi Güldüren Kullanıcı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
30.05.2016

çıldırıcam lan, ne demek hapishaneye koyacak adam yok?? nasıl bi medeniyet lan bu?!!

Pasif Kullanıcı
30.05.2016

ne hale gelmişiz, olması gerekene ''medeniyet'' der olmuşuz

30.05.2016

Lan adamlarda her şey mükemmel ya. Suç oranı düşük, aç insan yok gibi. Orda yaşayan bi arkadaşım her şey "perfekt" o yüzden sıkıcı oluyo bazen hayat diyodu. Keşke burda da öyle olsaydı. Bisiklet yolları var, öküz cahil çomar sürücüler yok. Kornaya abanan danalar yok. Ahlak bekçisi kazmalar yok. Dünyada cenneti kurmuşlar.

Pasif Kullanıcı
30.05.2016

Ama ben ülkenin bu halini özlerim. "Adana'da Döner Kavgası: 8 ölü" görmeden çok fena oluyorum.

31.05.2016

Valla,öğrencilerin kaldığı yurtlardan daha güzel adamların hapishaneleri

TÜM YORUMLARI OKU (37)