Hollanda Ezidileri Geri Gönderme Kararı Aldı, BM Tepki Gösterdi: 'Irak Hala Güvenli Değil'

Hollanda'nın sığınma başvurusunda bulunan Ezidiler'i, Irak'ın kuzeyindeki mülteci kamplarına geri göndereceği ortaya çıktı. Hollanda hükümetinin aldığı karara Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği karşı çıktı ve Irak'ın kuzeyinin hala güvenli olmadığını söyledi. 

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, Hollanda sığınma başvurusu yapan Ezidi'leri Irak'ın kuzeyinde bulunan sığınma kamplarına geri gönderecek. Hollanda Göç ve Vatandaşlık Kurumu (IND) tarafından da doğrulanan geri gönderme işlemine çok sayıda kuruluş ve Hükümet ortağı Hıristiyan Birliği ile sol muhalefet tepki gösterdi.

Yaklaşık 200 kişi sığına başvurularının sonucunu bekliyor

Irak'ın kuzeyindeki Sincar kasabasından IŞİD tarafından 2014 yılında sürülen Ezidiler, uzun süre Kürt grupların denetimindeki sığınmacı kamplarında kalmıştı. Bu nedenle Hollanda, Ezidiler'i, son geldikleri yer olan Irak'taki kamplara geri gönderecek. 

Hollanda'nın kaç kişiyi sınır dışı edeceği bilinmezken, sığınmacı avukatlarına göre, yaklaşık 200 Ezidi Hollanda'nın sığınma başvurularını sonuçlandırmasını bekliyor.

Mülteciler Yüksek Komiserliği karara tepkili

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), IŞİD unsurlarından arındırılmış olsa dahi, Irak'ın kuzeyi hâlâ güvenli bir alan olmadığını söylüyor. Irak'ın kuzeyindeki Kürtler'in yaklaşık 1 milyon mülteciye bakmakta olduklarını ve kapasitelerinin neredeyse tükendiğinin de altını çiziyor.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı kaynaklarının verdiği bilgiye göre de, Irak'ın diğer bölgelerinde Kürtlerin zaman zaman Ezidiler'i geri gönderdiği ya da yeterince sahip çıkmıyor.

'Karar hükümet politikalarına aykırı'

Hollanda Mülteciler Konseyi ve sığınmacı avukatları,Hollanda Göç ve Vatandaşlık Kurumu (IND) tarafından alınan geri gönderme kararının, hükümet politikalarına aykırı olduğunu savunuyor. Konseye göre, Ezidiler en savunmasız grup ve bu koşullarda geri gönderilmeleri hukuka aykırı.

IND ise, uygulamanın kurallara uygun olduğunu ve hükümet politikalarına ters düşmediğini savunuyor.

'Onlara karşı daha adil davranmak gerekir'

Hükümet ortağı Hıristiyan Birliği Partisi (CU) ile muhalefetteki sol partiler, Ezidiler'in geri gönderilmesi konusunda hükümetten açıklama istiyor. Hükümet ortağı CU'ya göre, BMMYK'nın 'güvenli değil' uyarısına rağmen Ezidiler'in Irak'a geri gönderilmesi anlamsız. CU Milletvekili Joel Voordewin, 'IŞİD vahşetinden büyük ölçüde etkilenen Ezidiler'dir. Herşeylerini kaybettiler ve büyük travma yaşadılar. Onlara karşı daha adil davranmak gerekir' dedi.

Yeşil Sol ve Sosyalist Parti, Hollanda hükümetinin kararını 'sorumsuzluk' olarak değerlendiriken, İşçi Partisi (PvdA), soru önergesi ile konuyu parlamento gündemine taşıdı.

'Ezidiler, savunmasız değilse, kim savunmasız?'

Hollanda Mülteciler Vakfı'ndan TinekemCeelen de, Hollanda Televizyonu'na (NOS) yaptığı açıklamada, Almanya'nın, Irak'taki kamplarda bulunan Ezidi kadınları getirerek tedavi ettiğini vurguladı.Ceelen, 'Hollanda'da da geri göndermek yerine, bunu yapmalı. Ezidiler, savunmasız grup değilse, kim savunmasız?' diye konuştu.

Zerdüştlük, Hristiyanlık ve İslam'dan unsurlar da barındıran çok eski bir inancın takipçileri olan Ezidiler, 2014 yılında IŞİD tarafından, Irak'ın Şengal kenti yakınlarındaki Sincar kasabasından sürüldü.

IŞİD saldırısı sonrası binlerce kayıp veren Ezidiler, Irak'ın kuzeyinde Kürtler'in denetimindeki kamplarda yaşıyor.

Popüler İçerikler

Çekirdek Sabancılar Nazlı, Hacı ve Arzu Alara'dan Klasikleşen Aile Pozuna Güncelleme Geldi!
Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
Roma'da Evlenen Pınar Deniz ve Kaan Yıldırım'ın Sade Nikahından İlk Görüntüler Geldi: Gelinlik Sınıfta Kaldı!
YORUMLAR

Irak ne zaman tamamen guvenli oldu ki aq adamlari avrupada tutmak icin bahaneler bahaneler. hollanda dogru bir karar aliyor, ileride ugrasacaklari bir gocmen grubu olmaz hic degilse. Avrupanin iki yuzlu oldugu asikar ama gocmenler de o kada masum degil. Daha dun, gece vakti Melbournde mcdonaldsta yemek yerken karsida gocmen oldugu her halinden belli olan biri tuttu parali bisikletleri yola firlatti sikik. Adamlar bunlara iyi kotu aciyor ulkeye aliyor, onlar burda suc oranini yukseltiyor, evrakta sahtecilik yapiyor devletten belese yardim aliyor, plajlarda sokaklarda taskinlik yapiyor, surekli bir seylerden sikinti cikartiyor, insanlara saygisi zaten yok, gelmis dagin basindan etrafindan da ornek almiyor. Tabii ki her gocmen boyle degil ama 100 gocmen geliyorsa ortadogudan, sadece 1-2 tanesi duzgun cikiyor abartisiz, geri kalanida yazdiklarim gibi zaten.

Milleti burda hayattan sogutmus, bir sey degincece irkcilik yapiliyor viyk viyk diyorlar. Avustralyali olsam ben de bunlara irkcilik yaparim tabi. Mis gibi ulken var birileri yedigi kaba siciyor.

Pasif Kullanıcı
28.04.2019

şu Mezopotamyada ezidilerin birde alevilerin hiç mi kaderi gülmez.

Yıllarca esadla beraber sünnilere yaptıkları zulümlerden sonra bunu söylemeniz çok komik aynı şekilde iran içinde bu geçerli komik olmayın

29.04.2019

paşam gönderin bize bizimkiler seviyor kendi vatandaşı hariç yabancıları el üstünde tutmayı. gözünüz arkada kalmaz gül gibi bakarlar burda yapıştır gelsin :ddd

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ