Hollanda Parlamentosu, 'dost ülkelerin liderlerine hakareti suç sayan' yasanın iptali için harekete geçti. Buna gerekçe olarak da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Alman komedyen John Böhmermann hakkında şikayetçi olması gösterildi.
Hollanda Parlamentosu, 'dost ülkelerin liderlerine hakareti suç sayan' yasanın iptali için harekete geçti. Buna gerekçe olarak da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Alman komedyen John Böhmermann hakkında şikayetçi olması gösterildi.
BBC Türkçe'in haberine göre Hollanda'daki siyasi partiler, kendi ülkelerinde de benzer bir durumun yaşanmaması için yasa değişikliğinin şart olduğu görüşünde.
'Dost ülkelerin liderlerine hakaretin cezalandırılmasına' ilişkin yasanın iptali için iktidar ortağı Liberal Sağ Parti (VVD) tarafından hazırlanan öneri, meclis başkanlığına sunuldu.
VVD Milletvekili Joost Taverne'in önerisine meclisin büyük çoğunluğu destek veriyor.
Taverne, Erdoğan'ın Alman komedyen hakkında açtığı davayı eleştirerek, böylesi bir durumun Hollanda'da yaşanmaması için yasanın iptalini istediklerini belirtti ve 'Yurt dışındaki liderler, uzun kollarıyla bizim mahkemelerimizi kullanarak, temel Batı değerlerimizi baltalayamazlar' dedi.
Muhalefet partileri de yabancı liderlere hakareti suç sayan yasanın iptaline destek verdi. Böylece, yasanın iptaline ilişkin öneri, parlamentonun büyük çoğunluğunun desteğini sağlamış oldu.
Hollanda'da, dost ülke liderlerine hakareti suç sayan yasa, en son 1968 yılında işletildi. O zamanlar üniversite öğrencisi olan gazeteci - yazar Geert Mak, 'ABD Başkanı Johnson savaş suçlusudur' yazılı pankart nedeniyle 200 gulden para cezasına çarptırılmıştı.
Belçika'da çoğunluğa sahip olan Yeni Flaman İttifakı (N - VA) lideri Bart de Wever de, Alman komedyen Böhmermann'a sahip çıkılması çağrısında bulundu.
De Wever, Almanya'da Erdoğan için bir komedyene dava açılmasını, 'çok acı bir olay' olarak değerlendirdi.
Erdoğan için, 'ülkesinde düşünce özgürlüğünüzü ayaklar altına alan bir despot' ifadesini kullanan Belçikalı lider, 'Biz şimdi onun uyguladığı kötü politikalar yüzünden Avrupa'nın temel değerlerini feda mı edeceğiz?' görüşünü dile getirdi.
Almanlar'a, sevimsiz de olsa Böhmermann'ın yazısını sosyal medyada paylaşma çağrısı yapan de Wever, her Alman'ın kendisini ihbar etmesini istedi. 'Madem liderler değerlerimizi koruyamıyor, o zaman halk korusun' dedi.
Alman Bild gazetesinin iddiasına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Michael-Hubertus von Sprenger, Böhmermann hakkında bir dava daha açmaya hazırlanıyor.
Haberde yeni davanın, Böhmermann’ın söz konusu şiiri bir daha okumasının engellenmesi amacıyla açılacağı bilgisi yer aldı.
“Erdoğan Böhmermann’ı susturmak istiyor” diye yazan gazete, Böhmermann’ın söz konusu şiiri bir daha okumayacağına dair taahhütte bulunmadığı için, Erdoğan’ın avukatı Michael-Hubertus von Sprenger’in mahkemeye gitmekten başka yol kalmadığını söylediğini aktardı.
Jan Böhmermann hakkında Mainz Savcılığı tarafından biri Türkiye’nin resmi başvurusu, diğeri ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bireysel başvurusu üzerine iki soruşturma yürütülüyor.
Almanya Başbakanı Merkel dün Böhmermann hakkında, Alman Ceza Yasası'nın 103'üncü maddesinde düzenlenen 'yabancı ülkelerin temsilcilerine hakaret' suçundan dava açılabilmesi için yargıya yetki vereceğini duyurmuştu.
BBC Türkçe ve Bild
ben de buradan hollanda başbakanının karısını kızını .... nasılsa yabancı liderlere hakaret suç değil..bu da benim düşünce özgürlüğüm. merkeli keranede sabaha kadar ......
Hollanda başbakanı ölsün gebersin ne de olsa gerizekalı. Al bu da benim düşünce özgürlüğüm.
oooo güzel atış serbestse o halde ben kraldan başlar milletvekillerinin anasından avradından çıakrım -.-