Hodri Meydan: Dünyanın En Zeki İnsanın Dahi Çözemediği 'Dört Renk Teoremini' Belki de Siz Çözeceksiniz!

Matematik hiç bu kadar renkli olmamıştı... İşte gerçek anlamda sınırları zorlayan, 4 Renk Teorisi!

Bu içerikte Math Section'da paylaşılan bu makaleden yararlanılmıştır.

Sınırları ortak olan iki ülke aynı renkte olmamak koşuluyla, bir düzlem üzerine çizilen bir harita, en çok dört renk ile boyanabilir mi?

Ortaya atılan bu teorem belki de matematikçiler için bilinmezlikler dolu, heyecan uyandırıcı bir bulmaca gibi döneme damgasını vurdu!

Baştan başlayalım: Francis Guthrie, 1852 yılında, iki komşu ülkenin aynı renkte renklenmeyeceği ve sadece dört renge ihtiyaç duyduğunu fark edecek şekilde bir İngiliz ilçeleri haritasını renklendirmeye çalıştı.

İngiltere ilçelerinin haritası dört renkle renklendirdikten sonra, matematiksel olarak kanıtlanma ihtimali devreye girdi. Guthrie herhangi bir haritanın sadece dört farklı renkle renklendirilip renklendirilemeyeceğini düşündü ve gerçekten de şu sonuca vardı: Her harita, bitişik iki bölgenin aynı rengi paylaşmadığı şekilde dört renkle renklendirilebilir.

Dört renk teoremini kendisi kanıtlayamayınca, düşüncelerini De Morgan gibi alanında iyi birçok matematikçiye iletti fakat uzun süre kimse herhangi bir kanıt bulamadı.

Bu uzun süreçten sonra, iki matematikçi Kenneth Appel ve Wolfgang Haken gerçekten de teoremi ispatladılar. Dahası, bu noktaya kadar, daha önce hiç kullanılmamış bir yöntemle! Bir bilgisayar yardımıyla 4 renk teorisi kanıtlandı ve bilgisayar yardımıyla yapılan ilk ispat oldu. O dönemde bilgisayarla elde edilen bu ispat, bazı matematikçileri ikna ederken, diğerleri için bir kanıt niteliği taşımamaktaydı.

Sonuç olarak, ilk defa kara tahta ve tebeşir olmadan, bilgisayar yardımıyla kanıtlanan teori matematik dünyasını renklendiren çalışmalardan biri oldu.

Eski yöntemlerden kopamayan matematikçiler için hala soru işaretleri barındıran bu teori, oldukça geniş kapsamlı ihtimaller barındırdığı için,  yeterli tebeşir bulunduğunda ileride her aşaması işlemlere dökülebilir...

Popüler İçerikler

Kendisini ‘Cinsel Terapist’ Olarak Tanıtan Buse Aydın’ın Yetkisi Yokmuş!
Fenerbahçe Kadın Voleybol'un Genç Yıldızı Duru Türknas'ı Yakından Tanıyalım!
Tam Bir Erkek Annesi: Oğlu Can'la Yolculuğa Çıkan Ezgi Mola'dan "Anne Be" Dedirten Sözler
YORUMLAR
06.08.2019

Çin’in 10dan fazla ulkeyle sınırı var, nasıl yapilacak 4 renkle? Konuyu yanlis mi anladim?

06.08.2019

he oluyor ama bi savaşa bakar olmamasi

07.08.2019

Kardeşime kağıttan uçak yapacaktım. Asker desenli olmasını istedi. Bende 4 renk seçtim sonra sınırları aynı haritadanyer alan ülkeler gibi rastgele desenler yapmaya başladım. Sıra boyamaya geldiğinde ise yanyana duran (sınırları komşu olan) desenlerin aynı renk olmamasına dikkat etmeye çalışıyordum. Bütün desenleri boyamayı bitirdiğimde ben de aynen bunu farkettim. İçimden"Gerçekten de hiç karıştırmadan bütün uçağı dört renkle boyadım. İlginç. "(Namusum üzerine yemin ederim ki bütün bunlar daha dün oldu ve hepsi gerçek). Şu an kendimi 6473788 IQ lu gibi hissediyorum

06.08.2019

Türkiye siyasi haritası ile denesinler, renk olmuyor

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ