Hocaların Hocasıydı: Prof. Dr. Mümtaz Soysal Yaşama Veda Etti

Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli Anayasa hukukçularından, yazar, akademisyen ve eski Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Mümtaz Soysal vefat etti. Bir süredir alzheimer tedavisi gören Soysal 90 yaşındaydı.

Soysal, 13 Kasım Çarşamba günü, Sevgi Soysal’ın da mezarının bulunduğu Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Türkiye'nin siyasi ve düşün hayatında iz bırakan isimlerden biri olan Prof. Dr. Mümtaz Soysal, 15 Eylül 1929'da Zonguldak'ta doğdu.

Galatasaray Lisesi'ni (1949), ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni (1953) bitirdi. 

Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü'nde asistan olarak görevliyken fark dersi sınavlarını vererek Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden de mezun oldu.

1956'da SBF'de asistan olarak çalışmaya başladı.1958'de siyasal bilimler alanında doktora çalışmasını tamamladı.

SBF'de Anayasa Hukuku profesörü olarak uzun yıllar ders verdi.

1963'te SBF'de doçent, 1969'da profesör olan Soysal, 1971 yılında aynı fakültenin dekanlığına seçildi. 

12 Mart Muhtırası'ndan sonra 18 Mart 1971'de dekanlığı esnasında, Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından gözaltına alınıp tutuklandı.

"Anayasa'ya Giriş" adlı kitabında 'komünizm propagandası' yapmakla suçlandı.

6 yıl 8 ay ağır hapis, 2 ay 20 gün Kuşadası'nda emniyet gözetimi altında bulundurulmaya ve kamu haklarından ebediyen mahrumiyete mahkûm edildi.

Toplam 14.5 ay Mamak Cezaevi'nde kaldı. Mamak Cezaevi'nde iken Türk edebiyatının önemli isimlerinden Sevgi Soysal ile evlendi.

Gazete yazılarıyla da tanınan Soysal Forum, Akis, Yön, Ortam gibi dergilerde, Yeni İstanbul, Cumhuriyet, Ulus, Barış, Milliyet ve Hürriyet gazetelerinde yazarlık yaptı. Milliyet gazetesinde 1974'te 'Açı' başlığıyla yayımlamaya başladığı köşe yazılarını 1991-2001 yılları arasında Hürriyet'te, 2001'den sonra da  Cumhuriyet'te sürdürdü.

Sevgi Soysal’la olan evliliğinden iki çocuğu olan Mümtaz Soysal, Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye'den seçilen ilk ve son genel sekreteri oldu.

1962 yılında arkadaşlarıyla birlikte Sosyalist Kültür Derneği'ni kurdu. 1969-71'de Akdeniz Sosyal Bilim Araştırma Konseyi Başkanlığı, 1974-78 arasında Uluslararası Af Örgütü ikinci başkanlığı görevlerini yürüttü. 1979'da BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Uluslararası İnsan Hakları Öğretimi Ödülü'nü aldı.

Soysal, 1991 yılında SHP'den Ankara, 1995 yılında da DSP'den Zonguldak milletvekili seçildi.

Murat Karayalçın döneminde kısa bir dönem dışişleri bakanı olarak görev yaptı ancak bir süre sonra bakanlıktan istifa etti. 

Kıbrıs'taki toplumlararası görüşmelerde anayasa danışmanlığı görevini üstlenen uzun yıllar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a danışmanlık yaptı.

Mümtaz Soysal ardından veda mesajları paylaşılıyor...

Popüler İçerikler

Bomba İddia! Şevket Çoruh "Emekli Oldum" Dediği Arka Sokaklar'a Geri mi Dönüyor?
Metin Akpınar'ın Kızı Duygu Nebioğlu Yine Ateş Püskürdü: "Birinci Bölüm Bitti, İkinci Bölüm Geliyor"
Fatih Altaylı'dan 'Restoran Boykotu' Tavsiyesi! 'Gerekli Bir Silahtır, Kullanıp Atılacak Bir Şey Değil'
YORUMLAR
11.11.2019

Yeri doldurulamayacak insanlar teker teker gidiyorlar...

11.11.2019

10 NUMARA ADAMDI...

nur icinde yatsin , bu arada 'sevgi soysal - yenisehir'de bir ogle vakti' inanilmaz guzel (ve eglenceli) bir kitaptir, doneme isik tutar. Okuyunuz efenim :)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ