Batarya boyutu arttıkça, pil ömrünü uzatmak için de ek önlemler alınabilir. Örneğin bir pili şarj ederken voltaj artar ve özellikle de tam şarja %20 gibi bir yüzde kalırken, batarya gerilime maruz kalır. Elektrikli otomobil üreticileri, bu stresi önlemek için pilleri sadece %80 oranında şarj eder. Böylelikle daha fazla pil kapasitesi nedeniyle yüksek voltajın vermiş olduğu stresten kaçınılırken, bataryaların da daha uzun yıllar kullanılması sağlanır.
Ancak bu durum, bataryaları akıllı telefon pillerinden 4000 kat daha büyük olan elektrikli otomobiller için mantıklı diyebiliriz. Çünkü akıllı telefonlarda böyle bir kısıtlamaya gerek yok. Akıllı telefonların bataryalarıyla ilgili doğru bilinen gerçeklerin ilki telefonu gece boyunca şarjda bırakmanın zararlı olduğu iddiası. Ancak burada da pil yönetim sistemi devreye giriyor ve herhangi bir risk faktörüne yer verilmiyor.
Akıllı telefonların pil yönetim sistemi; yerleşik koruma devreleri sayesinde, batarya tam şarj(%100) olduğunda, şarj aletine bağlı dahi olsa elektrik akımını kesecek şekilde geliştirildi. Dolayısıyla geceleri telefonu şarjda bırakmak, herhangi bir sorun teşkil etmiyor.
realme x2 prom var yaklaşık 1.5 yildir. 28 dk da 0 dan 100% oluyor. Gecen surede pil de gozle görülür bir eksilme gormedim. Nokta.