Hızla Yayılan 'Kranken Varyantı' Yani 'XBB.1.5' Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Geçtiğimiz yıl bulunan yeni bir Kovid varyantı, tam 29 ülkede tespit edildi. Araştırmacıların 'Kraken varyantı' olarak tanımladığı XBB.1.5 adlı varyant, şimdiye kadar tespit edilen en bulaşıcı varyantlardan biri olduğu belirtildi. İşte 'Kraken varyantı' hakkında bilmeniz gerekenler...👇

Geçtiğimiz yıllardan beri hayatımızın bir parçası haline gelen Kovid-19'un varyantları arasına bir yenisi daha eklendi.

Gücü mitolojik bir deniz canavarıyla eşleştirilen ve 'kraken' adını alan bu varyantın şimdiye kadar en hızlı yayılan varyant olduğu söyleniyor.

Bu içeriğimizde ilk detayları sizinle paylaşmıştık:

Kraken Varyantı Hızla Yayılıyor: 29 Ülkede Tespit Edildi

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, XBB.1.5 adlı (Kraken) varyantın Omicron XBB alt dallarından biri olduğu ve önceki iki suş olan BA.2.75 ve BA.2.10.1.'in karışımı olduğu belirtildi.

Böylelikle varyantın Omicron suşuna benzer semptomlara sahip olduğu belirtildi.

Bazı kaynaklara göre varyantın belirtileri arasında burun akıntısı, baş ağrısı, yorgunluk, hapşırma ve boğaz ağrısı yer alıyor.

Dünya Sağlık Örgütü, Kraken varyantını, pandeminin Mart 2020'de başlamasından bu yana virüsün tespit edilen "en bulaşıcı alt varyantı" olarak tanımladı.

Uzman Francois Balloux: "Varyantın küresel olarak yaygın bir şekilde artması bekleniyor ve yakında dünya çapında vakaların yeniden artmasına neden olabilir."

Ayrıca birkaç uzman tarafından Kraken varyantının yüksek sayıda mutasyona sahip olduğu ve insan vücudundaki hücrelere daha önce keşfedilen tüm varyantlardan daha kolay bağlanabildiği belirtildi.

Uzmanlar, tat ve koku duygusunu kaybetme gibi Kovid-19 belirtilerinin henüz yeni varyantlarda görüleceğini düşünmediklerini belirtti.

Dr. Thomas Campbell, araştırmaları sonucu "XBB.1.5 adlı (Kraken) varyantın, Omikron grubunun bir parçası olduğu için, tat ve koku kaybının yaygın olmayacağını umuyorum, ancak henüz yeterli veri yok" diye belirtti.

Uzmanlar, Kovid-19 vakalarında şiddetli nefes darlığının artık yaygın olmadığını belirtti. Yeni hastaların nadiren ek oksijene ihtiyaç duyduğunu da belirtildi.

Ateş ve kas ağrılarının yanı sıra burun akıntısı ve boğaz ağrısı gibi klasik üst solunum yolu semptomlarıyla gelen çok daha fazla Kovid-19 hastası olduğu belirtildi.

Varyantların çoğalmasıyla birlikte uygulanan aşıların halen etkili olup olmadığı da merak konusu oldu.

Japonya'dan yapılan bir araştırma, XBB'nin BA.2 omikron soyunun iki alt varyantının birleştiği 2022 yazında ortaya çıktığını belirledi. Bilim insanları, bu süreçte XBB'nin hem aşılama hem de önceki enfeksiyonlar tarafından sağlanan bağışıklıktan daha iyi kaçmasına yardımcı olan mutasyonlar aldığına inanıyor.

Colorado Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü Başkanı Dr. Eric M. Poeschla: "Bu varyant daha hızlı ve güçlü bir şekilde hücreye bağlanıyor, daha bulaşıcı görünüyor ve aynı zamanda bağışıklıktan kaçıyor".

Bazı uzmanlar, 2022'de daha yeni omikron varyantlarını hedeflemek için ayarlanan güncellenmiş Kovid aşısının, XBB varyantlarını önlemede çok iyi çalışmadığını ve toplumda çok sayıda yeni varyant olabileceğini söyledi.

Ancak ölümlerde hızlı bir artış olmaması gerçeği, geçmişteki enfeksiyonlardan kazanılan yüksek miktarda bağışıklıkla birlikte aşıların birçok insanı tehlikeli sonuçlardan korumaya devam ettiğini gösteriyor.

Poeschla'ya göre, bu bağışıklık birlikte XBB dalgasını köreltmeye yardımcı olacak.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Araştırmalar Deneysel Bir İlacın Alzheimer Hastalarında Bilişsel Gerilemeyi Yavaşlattığını Ortaya Koydu
Öldüklerini Düşünüyorlar! Yürüyen Ceset Sendromu Olarak da Bilinen 'Cotard Sendromu' Nedir?
'Obezofobi' Olarak da Bilinen Kilo Alma Korkusu Nedir?

Popüler İçerikler

Erman Toroğlu, Galatasaray'ı 29 Ekim Kutlaması Sebebiyle Eleştirildi
Başörtülüler Dövme Yaptıramaz mı? Amin Reis Gizem Yıldız'ın Dövme Hamlesi Sosyal Medyada Tartışma Yarattı!
Erdoğan’ı Düşman Ülkelerin Cinlerinden Koruduğunu Söyleyen Üfürükçü Bir Ailenin Üç Kızını İstismar Etti
YORUMLAR
10.01.2023

''Bazı kaynaklara göre varyantın belirtileri arasında burun akıntısı, baş ağrısı, yorgunluk, hapşırma ve boğaz ağrısı yer alıyor.'' 😂😂😂😂😂😂😂😂 iyi oldu valla grip olmuyoruz artık en azından 😂😂😂

10.01.2023

Ya siktirin gidin amk 14. Doz korona aşıları nerede yolda talep bitti mi amk kapitalist güçleri

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ