Başbakan Erdoğan CNN’e verdiği mülakatta İsrail samimiyse Türkiye’nin Hamas’ı ateşkese ikna edebileceğini belirtirken, bugünlerde geceleri bütün endişesinin “Filistin, Filistin, Filistin” olduğunu söyledi.
Amerikan haber kanalı CNN, Türkiye’deki yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve Gazze’de yaşananları Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk ve Başbakan Erdoğan ile konuştu. Pamuk, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilerek sembolik bir koltuğa geçeceğini söylerken Erdoğan ise bugünlerde geceleri bütün endişesinin “Filistin Filistin Filistin” olduğunu söyledi.
Erdoğan’la olan mülakattan önce yayınlanan söyleşide, Pamuk, Türkiye’de başarılı bir seçim demokrasisi olduğunu ama demokrasinin istenen seviyeye gelmediğini belirtti. Pamuk, seküler hükümetlerin de en az Erdoğan Hükümeti kadar acımasız davrandıklarını söyledi. Nobel ödüllü yazar, yapılacak cumhurbaşkanlığı yarışında ise Erdoğan’ın seçileceğini ve böylelikle daha az icracı ve daha çok sembolik bir makama geçecek olan Erdoğan’ın yargıyı manipüle etme, gazetecilere baskı uygulama gücünün azalacağını savundu. Pamuk, hükümete mesajının ne olduğu sorusuna ise edebiyata karışmadıklarını ama yüksek yargıyı manipüle etmeye son verip gazetecilere baskı uygulamaktan vazgeçmeleri gerektiğini söyleyerek yanıt verdi.
Pamuk’un ardından, CNN muhabiri Becky Anderson’ın, Erdoğan’la yaptığı özel söyleşiye geçildi. Erdoğan, şunları söyledi:
Şaron'un dediğini unutmam
Şaron’la Tel Aviv’de görüştüğümde, bana ‘En mutlu olduğum zamanlar, Filistin’de bir tankın üstünde olduğum zamanlardı’ dedi. Bunu asla unutamam. Elbette bu açık bir şekilde insanın insana hor görerek bakmasıydı. Şu anda Filistin’deki pozisyonumuz çok açık. Amerikalı dostlarımızla konuştuğumuzda, Sayın Bush olsun Sayın Obama olsun, her zaman İsrail ve Filistin şeklinde bölgede iki devletli bir yapıyı dile getirdiler. Filistin’le bunun için her zaman çalışmaya devam ettik. Yani ‘Siz İsrail’i kabul edin. İsrail de sizi kabul etsin.’ Ancak şu anda yaşanan resimde İsrail’in halen Batı tarafından savunulması, dünyanın suskun olması anlaşılamaz. O yüzden biz sessiz kalamayız. Sessiz de kalmayacağız.
Hitler yorumumun arkasındayım
Bu yorumlarımın (İsrail’i Hitlerle karşılaştırması) tamamen arkasındayım. Çünkü Hitler tarafından uygulanan Nazisizm, faşisizme bakarsanız, İsrail’in bugün Gazze’de yaptığının Hitler’in yaptıklarını aştığını görürsünüz. Hitlerin yaptığını onaylamıyoruz. Şu anda İsrail’in yaptığı zulmü, katliamı ve soykırımı da kabul etmiyoruz.
İsrail bütünleşmeyi istemiyor
Hamas ve El Fetih, iki devletli çözüm noktasında birleşti ve bir ulusal mutabakat hükümeti kurdu. Ama İsrail bu hükümetin ilerlemesini istemedi. Ayrılsınlar istedi. Bana bunu Sayın Abbas söyledi. Sayın Abbas bu çok net ve açık bir baskı dedi. İsrail, buradaki bir bütünleşmeden rahatsız oldu. Şimdiki saldırıların arkasında yatan sebeplerden biri de öncelikli olarak bu.
Hamas'ı ikna edebiliriz
Eğer İsrail ateşkeste gerçekten samimiyse, öncelikle 2012 ateşkesine dönmeli. 2012 çerçevesinde, bir defa Hamas ateşkesi başarmak için her şeye hazır. Saynı Abbas da hazır. Ama İsrail buna yanaşmıyor. Ve kan döküyor. Ban Ki-mun’la dün yaptığım görüşmede de söylediğim, İsrail ateşkeste samimiyse biz Hamas tarafını ikna edebiliriz. Şartlar konuşulmalı. Bu arada mesela bir haftalık geçici bir ateşkes yapılabilir.
Sisi bir tirandır
Şu anda bir defa Mısır’ın Filistin konusunda samimi bir yaklaşımı yok. Ama Mısır ateşkes ve barış sürecinde gerçekten samimi bir liderlik gösterirse bizim Türkiye olarak bunda bir liderlik gösterme gayretimiz olmaz. İsrail Filistin’deki işgal bölgelerini tutmaya devam ederse Türkiye buna karşı çıkmalıdır. Mısır da karşı çıkmalıdır. Mısır sadece Sisi demek değil. Mısır’da bir halk var ve biz Mısır halkının buna nasıl yaklaştığına bakıyoruz. Ben Sisi’yi bir demokrat olarak görmüyorum. Aynı zamanda şu anda bir tirandır.
İsrail terörist devlet
(Katar’ın bölgede terörü finanse ettiği yönündeki İsrail iddiaları konusunda) Birincisi İsrail’i kim finanse ediyor? İkincisi de İsrail, bugün yaptığı yolla terör üreten bir terörist devlettir. Katar’ın yapığı zulme karşı çıkıp insani yardıma ihtiyaç duyan kurbanların yanında durmaktır. Katar’ın Türkiye ile işbirliği de hep zulme karşı çıkan bir tarafta olmuş, kurbanlara insani yardım ulaştırmayı amaçlamıştır.
Normalleşme sırasında oldu
Ben tabii geceleri sürekli bir alarm halindeyim. Birincisi, ülkemde ayrılıkçı terörist örgütlere karşı yürütülen mücadelede herhangi bir yerden haber var mı, herhangi bir kayıp var mı diye. Ama bana şimdiki durumu soruyorsanız. Şimdi bütün endişem Filistin, Filistin Filistin. Çünkü bu katliam beni ciddi biçimde rahatsız ediyor ve özellikle son 10 gündür kaygılandırıyor. Niye derseniz. Çünkü bu olay bizim İsrail ile normalleşmeyi düşündüğümüz bir sırada ortaya çıktı.
- CNN Türk